FNL Best Restaurant Awards 2022: Αυτά είναι τα 167 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα

Fabulous, Noble, Luxurious… Ή αλλιώς η φετινή απονομή των FNL Best Restaurant Awards! Με μια τελετή που τα είχε όλα… Εντυπωσιακούς καλεσμένους, 167 βραβεία ευγενών εστιατορίων και 7 τιμητικές διακρίσεις σε μια πολυτελή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση των 5ων  FNL Best Restaurant Awards είχε άρωμα Ελλάδας!

Σε μια λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. 167 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 12 κατηγορίες που σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης απονεμήθηκαν  παράλληλα 7 ειδικά βραβεία – ανάμεσά τους τα πρωτοεμφανιζόμενα “Εστιατόριο της Χρονιάς” το οποίο “σήκωσε” το εστιατόριο Selene του Έκτορα Μποτρίνι και του ξενοδοχείου Katikies Garden στη Σαντορίνη, “Chef της Χρονιάς” που κέρδισε ο Μανώλης Παπουτσάκης, “Best everyday city restaurant” απονεμήθηκε στο Napul’e και “Restaurant Μanager της χρονιάς” στον Ευριπίδη Αποστολίδη. Το βραβείο  Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πατριάρχη της γευσιγνωσίας Απίκιο, τον κατά κόσμο Γιάννη Ευσταθιάδη. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, απολαμβάνοντας μια τελετή που τα είχε όλα! Λάμψη, αγωνία και συγκίνηση.

Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 5ων FNL Best Restaurant Awards 2022 , τα οποία φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η Υφυπουργός Τουρισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ως απονεμήτρια, έκανε ειδική μνεία για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού. Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: “Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η  αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας”.

Τον ιδιαίτερο τόνο του χάρισε απλόχερα στο κοινό με τη μοναδική σκηνική του παρουσία ο Τάκης Ζαχαράτος, ως βασικός παρουσιαστής της βραδιάς. Ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Herve Pronzato (Herve), Νίκος Πολιτάκος (Senta), Ντίνος Φωτεινάκης (Bill & Coo Gastronomy Project & Beefbar Mykonos), Μιχάλης Μερζένης (Chicken Picnic), Γιάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s), Γιώργος Πλατινός (Andronis Group) και Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας (Noble Pastry), πλαισιώνοντας τους χορηγούς της βραδιάς, που δεν ήταν άλλοι από τη Moet & Chandon, το τζιν Roku, τα κρασιά του Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα EZA Pilsner και τον καφέ Taf. Το παρόν έδωσε ταυτόχρονα και στους δύο χώρους της εκδήλωσης ένας ακόμη χορηγός: το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά που δρόσισε τους καλεσμένους.

Τα FNL Best Restaurant Awards, τα βραβεία που έγιναν θεσμός, στην πέμπτη χρονιά -και πρώτη μετά Covid19- φέτος, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από μια 13μελή πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή των Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Φώτη Βαλλάτου, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη,  Εύης Φέτση, Δημήτρη Παπαζυμούρη, Χρίστου Φίλιου.

Το FNL, το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.

Τα FNL Best Restaurant Awards καθρεφτίζουν τον δυναμισμό της αγοράς αλλά και τα αντανακλαστικά τους. Απόδειξη του παραπάνω σύμφωνα με τον κο Πάνο Δεληγιάννη είναι ότι “φέτος έχουμε 75 εστιατόρια που κερδίζουν για πρώτη φορά αστέρι, με τα 29 από αυτά να έχουν ανοίξει στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη βράβευσή μας (Μάρτιος 2020) μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Επιπρόσθετα στις απονομές του 2022 εγκαινιάσαμε μια νέα κατηγορία εστιατορίου, τις Gastro-ταβέρνες, θέλοντας να δώσουμε βήμα και χώρο σε αυτή την ανερχόμενη τάση όπου η παραδοσιακή ταβέρνα αντιμετωπίζεται με πιο σύγχρονη ματιά και με ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των υλικών”.

Ως προς τη διαδικασία των βραβεύσεων αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτροπή βραβεύει σε δύο επίπεδα, με τα εστιατόρια να αξιολογούνται με τα αστέρια του FNL, ενώ παράλληλα χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα street-food, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.

Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Αυτά είναι τα 167 εστιατόρια που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων.

Από αυτά πέντε εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 34 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 128 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 167 βραβευμένων περιλαμβάνονται 75 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά, εκ των οποίων τα 29 άνοιξαν το 2020 και έως τον Νοέμβριο του 2021! Η λίστα ολοκληρώνεται με τα επτά ειδικά βραβεία.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 αστέρια

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη

Σπονδή, Αθήνα

Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

 

2 αστέρια

Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος

Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER

Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη

Hervé, Αθήνα NEWCOMER

Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη

Patio, The Margi Hotel, Αθήνα

Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY

Soil, Αθήνα NEWCOMER

The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 αστέρια

Botrini’s, Αθήνα

Etrusco, Κέρκυρα

2 αστέρια

Aleria, Αθήνα

Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER

CTC, Αθήνα

Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY

Hytra, Αθήνα

Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY

Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER

Selene, Σαντορίνη

Varoulko Seaside, Αθήνα

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2 αστέρια

Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER

Noēma, Μύκονος NEWCOMER

Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη

Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

1 αστέρι

Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY

Artisanal, Αθήνα

Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY

Barozzi, Νάξος NEW ENTRY

Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY

Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY

Cookoovaya, Αθήνα

Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Hellas, Πεύκος-Ρόδος NEW ENTRY

Kalopsia, Τήνος NEWCOMER

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό

Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος

Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER

Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY

Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY

Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος

Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος

Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος NEW ENTRY

Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη

Philia, Κοκκάρι-Σάμος NEW ENTRY

Pomo d`Oro, Κέρκυρα

Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY

Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια

Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη

Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1 αστέρι

Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο

Γιουβετσάκια, Αθήνα

Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας

Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας

Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY

Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα

Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα

Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα

Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY

Μπουκαδούρα, Χαλκιδική

Νόμπελος, Ζάκυνθος

Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY

Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY

Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY

Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY

Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY

Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY

Χάραμα, Νάουσα

Χάρης, Νάξος NEW ENTRY

Ωρομέδων, Κως

 

MODERN BISTRO

2 αστέρια

Vezene Athens, Αθήνα

Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη

1 αστέρι

Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY

Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER

Clochard, Θεσσαλονίκη

Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Idol, Σαντορίνη

Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα

Malconi’s, Αθήνα

Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη

Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER

San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY

Simul, Αθήνα

Thama, Τήνος NEW ENTRY

 

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

 1 αστέρι

Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY

Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY

Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY

Mezen, Βόλος

Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη

Μούργα, Θεσσαλονίκη

Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER

+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY

ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

2 αστέρια

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα

Veritable, Αθήνα

 

1 αστέρι

Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY

Andromeda Restaurant, Χαλκιδική

Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY

Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική

Henry G., Πάρος NEW ENTRY

Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY

Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική

Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας

Monzu, Αθήνα NEWCOMER

Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY

Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER

Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

 

HIGH-END BEACH RESTAURANTS

2 αστέρια

Scorpios, Μύκονος

 

1 αστέρι

Jackie O’, Μύκονος

 

FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ

2 αστέρια

Alali Restaurant, Σαντορίνη

Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος

Sushimou, Αθήνα

1 αστέρι

Birdman, Αθήνα

Freud Oriental, Αθήνα

Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα

Matsuhisa Athens, Αθήνα

Nikkei, Αθήνα

Nolan, Αθήνα

Senta, Αθήνα NEWCOMER

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ

1 αστέρι

Basegrill, Αθήνα

Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER

Beefbar Mykonos, Μύκονος

Βεργιώτικο, Βέροια

Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)

Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

2 αστέρια

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη

Τραβόλτα, Αθήνα

1 αστέρι

Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY

Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY

Δουράμπεης, Αθήνα

Θαλασσάκι, Τήνος

Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Μαρίνα, Χαλκιδική

Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY

Milos, Αθήνα NEWCOMER

Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)

Toula’s, Κέρκυρα

Τριζόνι, Χαλκιδική – (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)

 

STREET FOOD

 1 αστέρι

Baba Ghanoush, Αθήνα

Black Salami, Αθήνα NEWCOMER

Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER

Falafel Al Sharq, Αθήνα

Feyrouz, Αθήνα

Granello, Αθήνα NEWCOMER

Hoocut, Αθήνα

Κώστας, Αθήνα

Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα

Overoll, Αθήνα NEWCOMER

Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER

Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

 

RESTAURANT OF THE YEAR

Selene, Σαντορίνη

ΒEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR

Napul’e, Αθήνα

CHEF OF THE YEAR

Μανώλης Παπουτσάκης

PASTRY CHEF OF THE YEAR

Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry

RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR

Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος

BEST WINE-LIST OF THE YEAR

Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Γιάννης Ευσταθιάδης

 

*ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.