ΦΕΚ: Τέλος οι μάσκες σε εστιατόρια, ξενοδοχεία οινοποιεία – Ποια μέτρα μένουν

Και επίσημα, με την έκδοση του ΦΕΚ το πρωί της Τετάρτης, καταργούνται οι υποχρεωτικές μάσκες από τους πελάτες και τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, στα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα.

Οι μάσκες καταργούνται και από τα αεροδρόμια, όμως οι αεροπορικές εταιρίες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας για τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα που μένουν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819, τα μέτρα που μένουν στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού είναι «η τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών και ο εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες του υπουργείου Υγείας (εδώ και εδώ).

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ προβλέπει

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, καθώς και των εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, υπό τις προϋποθέσεις πρόσβασης των σημείων 17 και 27, αντιστοίχως, και εξωτερικούς πελάτες με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, και υπό την προϋπόθεση της απολύμανσης καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων. x Β. Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α και υπό την προϋπόθεση της απολύμανσης καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον 2 πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και: α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Γ. Τα παρόντα μέτρα ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται ξενάγηση με αντικείμενα την οινογνωσία ή τη γευσιγνωσία.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ.