Αυτά είναι τα 5 ζαχαροπλαστεία με τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια και αβγά

Η μυρωδιά από το μαχλέπι και τον κακουλέ (καρδάμωμο) είναι από τις πιο όμορφες που μπορεί να αναδίνει ο πυρωμένος σπιτικός φούρνος. Το ζεστό τσουρέκι, όσο αποτυχημένο και αν είναι, έχει μοναδική γεύση. Οι ώρες όμως που απαιτούνται για να το φτιάξεις, η μεγάλη ποσότητα που βγάζει η κάθε δόση και το αβέβαιο του τελικού αποτελέσματος είναι αποτρεπτικοί παράγοντες. Ετσι, καταφεύγω στις πολύ καλές έτοιμες προτάσεις που έχω ανακαλύψει σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Στην Καλλιθέα βρίσκω το τσουρέκι που δεν σταματάω να φέρνω βόλτες μέσα στο στόμα. Να μην το μασάω, αλλά να περιμένω να λιώσει ρουφώντας και την τελευταία γευστική νότα του. Το ζαχαροπλαστείο La Maison (Δηµοσθένους 147, Καλλιθέα, τηλ. 216-7006.518) παράγει καθημερινά φρέσκο τσουρέκι και τις ημέρες του Πάσχα οι ποσότητες είναι γιγαντιαίες. Γλυκά τόσο όσο και πλημμυρισμένα υπέροχα αρώματα. Εγγύηση είναι και τα σοκολατένια αβγά του, με πραλίνα φουντουκιού, ποποποπς και τριμμένη βάφλα. Και υπέροχα σχέδια για παιδιά!

Σοκολατένια αβγά στο ζαχαροπλαστείο La Maison

Στο ζαχαροπλαστείο Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 24 Γ, Ιλίσια, τηλ. 210-7774.012) τα τσουρέκια δεν γίνονται πιο κλασικά. Υγρά, αρωματικά, σχεδόν πάντα ζεστά, με σχηματισμένες λεπτές ίνες. Από τον φούρνο του εργαστηρίου φτάνει ζεστό στο σπίτι μου. Επίσης, μεγάλη ποικιλία από νόστιμα, τραγανά, καλοστολισμένα σοκολατένια αβγά γάλακτος, μπίτερ και λευκής σοκολάτας – την οποία ούτε να βλέπω δεν θέλω, όχι να τη δοκιμάσω – αλλά έχει το κοινό της.

Κορυφαία σοκολατένια αβγά με design μιας νέας εποχής βρήκα στο ζαχαροπλαστείο La duree (Ηρακλείτου 38, Πάτημα Χαλανδρίου, τηλ. 210-6081.000). Από angry birds με σοκολάτα που πετάει σπίθες στη γλώσσα, μέχρι κλασικά αβγά, μεικτά γάλακτος και μαύρης σοκολάτας και άλλα. Αψογες δημιουργίες, ομοιόμορφα κατανεμημένη σοκολάτα σε όλο το αβγό, τραγανή, γεμάτη άρωμα και γεύση. Και για όσους τους αρέσει κρύα, δεν ασπρίζει στο ψυγείο. Το τσουρέκι του αρκετά υγρό και άγλυκο, με ελαφρύ άρωμα από πορτοκάλι και ινώδη υφή τόσο έντονη, που τεντώνει σαν λάστιχο!

Kαταπληκτικό τσουρέκι με κρητική συνταγή έχει το Α λα Γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-0122.071). Εδώ υπάρχουν και τσουρεκάκια γεμιστά που τα προτιμώ από ένα μεγάλο τσουρέκι για λόγους έλλειψης δικών μου ορίων. Αντί για αβγά, το κατάστημα πουλάει κουραμπιέδες και μελομακάρονα για ένα σύντομο φλας μπακ στα Χριστούγεννα και επίσης για να κάνετε γιορτές δύο σε ένα.

Το καλύτερο πολίτικο τσουρέκι (όχι με ίνες), που δεν το αλλάζω με κανένα άλλο του είδους του, το βρίσκω μόνο στο ζαχαροπλαστείο Lido (Χρεµωνίδου 35, τηλ. 210-7516.898).