Galea Restaurant: Ένα «παγκόσμιο» γαστρονομικό ταξίδι στην Κρήτη

Σε μία ήσυχη και απάνεμη τοποθεσία στην Αγία Πελαγία, σε μικρή απόσταση από το Ηράκλειο της Κρήτης, στο ξενοδοχείο Castello Infinity Suite βρίσκεται το Galea Restaurant. Ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν κάτι μοναδικό σε ολόκληρο το νησί: Πιάτα που προκύπτουν από τον «γάμο» τη κρητικής παράδοσης με τεχνικές και υλικά από το παγκόσμιο γαστρονομικό τραπέζι.

Η κομψή αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου, με τις βενετσιάνικες επιρροές και η διακόσμηση μέσα στο εστιατόριο Galea αποτελούν ένα μοντέρνο αριστούργημα και μια σύγχρονη αισθητική που συμπληρώνει τον ιστορικό πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος. Το δείπνο στο Galea είναι εξαιρετικό, καθώς κάθε πιάτο αφηγείται την Ιστορία της ζωντανής γαστρονομικής κληρονομιάς της Κρήτης, επαναπροσδιορισμένη μέσα από το φακό των παγκόσμιων γαστρονομικών παραδόσεων.

Ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης και η ομάδα του έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και για το φετινό καλοκαίρι, ένα μενού που είναι τόσο διαφορετικό όσο και γευστικό. Η λεπτομερής επιλογή των πρώτων υλών, η προσοχή στη λεπτομέρεια της προετοιμασίας και η τέχνη της παρουσίασης, δημιουργούν μια εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη.

Ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης και η ομάδα του με το FNL Best Restaurant Award

Άλλωστε, για τις περισσότερες πρώτες ύλες ο σεφ συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς, καΐκια και επιλεγμένους διεθνείς προμηθευτές, ώστε να διασφαλίζει ότι μόνο οι καλύτερες πρώτες ύλες θα φτάσουν στην κουζίνα του. Αυτά τα υλικά, φρέσκα και γεμάτα γεύση, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία το εστιατόριο δομεί τα γαστρονομικά αριστουργήματά του. Το γευστικό ταξίδι στο Galea ξεκινά με τα πρώτα πιάτα, όπου η απλότητα των τοπικών προϊόντων μετατρέπεται σε υψηλή γαστρονομία.

Πρώτα πιάτα στο Galea Restaurant

Ένα από τα πρώτα πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το βαφλάκι με μπλε καβούρι Ελούντας και τσορίθο. Το βαφλάκι τραγανό, βουτυρένιο και μελωμένο, με το καβούρι να πρωταγωνιστεί γευστικά και να πλημμυρίζει το στόμα με το χαρακτηριστικό άρωμα του θαλασσινού ιωδίου. Το λάιμ προσθέτει φρεσκάδα και οξύτητα, το τσορίθο ουμάμι και η σελινόριζα την απαλή γήινη γεύση της. Τραγανές και απαλές υφές συνδυάζονταν και δημιουργούν γευστικές εκρήξεις στο στόμα.

Το «Μποστάνι» είναι μια απόδειξη του πώς κάποια από τα ταπεινά υλικά μπορούν να μετατραπούν σε κάτι γευστικά εξαιρετικό. Κολοκυθοανθοί με πράσα (λαδερό κεντάνε) χωρίς κιμά, ενώνονται με γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης που παράγεται στο όρος Δίκτη στο Λασίθι. Η ουμάμι και η αλμυρότητα της γραβιέρας συνδυάζεται τέλεια με τη γλύκα από τα πράσα και δημιουργούν ένα εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, που είναι παράλληλα τόσο οικείο, αλλά και τόσο πρωτόγνωρο.

Συγκλονιστική είναι και η γάμπαρη με αυγά άγριας πέστροφας, φασόλια κοπανιστά και φύκια Γραμβούσας. Σερβίρεται με χειροποίητο εφτάζυμο ψωμί με παραδοσιακή συνταγή που γίνεται με ζυμωμένα ρεβίθια (κουνενό). Ένα πιάτο με εκλεπτυσμένη, πολυδιάστατη και καθαρή γεύση. Η γάμπαρη γίνεται αχνιστή και ως εκ τούτου είναι ζουμερή και γεμάτη ιώδιο, και συνδυάζεται άψογα με την απαλά αλμυρή γεύση των αυγών άγριας πέστροφας. Τα φασόλια έχουν πλούσια, κρεμώδη υφή που εξισορροπεί τη γεύση των θαλασσινών, ενώ τα φύκια Γραμβούσας προσδίδουν επιπλέον θαλασσινή φρεσκάδα.

Το χειροποίητο εφτάζυμο ψωμί, με τη χαρακτηριστική του πυκνή υφή και τη βαθιά, ελαφρώς ξινή γεύση από τα ζυμωμένα ρεβίθια, είναι απαραίτητο για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Κυρίως πιάτα

Τα κυρίως πιάτα «λάμπουν» στο εστιατόριο Galea, καθώς είναι τόσο εντυπωσιακά οπτικά, όσο και γευστικά. Το κρητικό «Καπρικό» είναι ένα πιάτο-υπόδειγμα που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του νησιού με χοιρινό κρέας. Ο σιγομαγειρεμένος για 3 ώρες κριτικός μαύρος χοίρος είναι τόσο τρυφερός, που σχεδόν λιώνει στο στόμα. Η κίτρινη σάλτσα BBQ, εμπλουτισμένη με φασκόμηλο και πράσινο μήλο, προσθέτει μια φωτεινή, πικάντικη αντίθεση, ενώ ο καπνιστός πουρές πατάτας και η λαχανοσαλάτα που συνοδεύουν το κρέας, προσθέτουν τις γήινες νότες τους. Πρόκειται για ένα υπέροχο πιάτο που εξυμνεί με τον καλύτερο τρόπο τις γαστρονομικές ρίζες της Κρήτης, καθώς τις παρουσιάζει στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το «Οφτό», που είναι τι άλλο, από το παραδοσιακό αρνάκι. Εδώ, το αρνάκι γάλακτος μαγειρεύεται πολύ αργά στον ξυλόφουρνο, επιτρέποντας στο κρέας να απορροφήσει τις πλούσιες γεύσεις των χυμών του. Σερβίρεται με ξινόχοντρο, φύλλα μάραθου και μορχέλες, και αποτελεί φόρο τιμής στην κτηνοτροφική κληρονομιά του νησιού. Το αρνάκι τρυφερό και ζουμερό, με ένα ιδιαίτερο βάθος γεύσης που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα τόσο σχολαστικό και σωστό μαγείρεμα. Το συνοδευτικό προσθέτει μια ρουστίκ, γήινη διάσταση και ολοκληρώνει τη γευστική πρόταση.

Οι λάτρεις των θαλασσινών θα βρουν επίσης πολλές και καλές επιλογές στο μενού. Το ψάρι ημέρας είναι μια αποκάλυψη, καθώς ο σεφ επιλέγει ό,τι καλύτερο βγάλουν τα καΐκια το πρωί και ακολούθως το μαγειρεύει και το σερβίρει με ένα λεπτό πέπλο από μελάνι καλαμαριού, πράσα με σάλτσα σαμπάνιας και κουλί από φρέσκα βότανα. Το μελάνι καλαμαριού προσθέτει το άρωμα του θαλασσινού ιωδίου, το οποίο ενισχύει τη λεπτή γεύση του ψαριού. Η σάλτσα σαμπάνιας και το κουλί από βότανα δίνουν φρεσκάδα και πλημμυρίζουν το πιάτο αρώματα, κάνοντάς το κομψό και μοντέρνο ταυτόχρονα.

Για όσους είναι λάτρεις των πραγματικά πρωτότυπων γεύσεων, ο «Τόνος σε φύλλο» είναι ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε. Φιλέτο τόνου τυλιγμένο σε λεπτή ζύμη φύλλου Βηρυτού και nori, τέλεια ψημένος, που συνοδεύεται από βελούδινο πουρέ πατάτας με φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρι shimeji. Μία beurre blanc έρχεται για να ενώσει τα υλικά μεταξύ τους και να τους δώσει μοναδική ένταση στη γεύση.

Επιδόρπια για το πιο γλυκό φινάλε

Κανένα γεύμα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς επιδόρπιο, και οι επιλογές στο Galea είναι τόσο απολαυστικές όσο και το υπόλοιπο μενού.

Το Cheesecake «Μιζύθρα» προσφέρει μια απολαυστική εκδοχή ενός κλασικού αμερικανικού γλυκού, δημιουργημένο με τοπικά υλικά, καθώς ο σεφ το παρασκευάζει με αιγοπρόβεια μυζήθρα. Ένα πλούσιο και κρεμώδες επιδόρπιο, με ελαφριά γεύση, που συνδυάζεται υπέροχα με το κουλί φράουλας και το crumble βουτύρου για έξτρα υφή.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το εύστοχο όνομα «Chocolate Lovers» είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα φοντάν σοκολάτας που σερβίρεται με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης και σταφίδες σε παλαιωμένο ρούμι. Το επιδόρπιο καλύπτεται από μία λεπτή στρώση τραγανής σοκολάτας με το αποτύπωμα του Δίσκου της Φαιστού, το πιο γνωστό δείγμα ιερογλυφικής μινωικής γραφής που βρέθηκε στο ανάκτορο της Φαιστού.

Η καρυδόπιτα, με την κρέμα σοκολάτας, την αλατισμένη καραμέλα και το παγωτό ελληνικού καφέ, είναι ακόμη μία εξαιρετική επιλογή. Το «κέικ» είναι πυκνό «καρυδάτο», ενώ η αλατισμένη καραμέλα προσθέτει μια πλούσια, γλυκό-αλμυρή γεύση. Το παγωτό ελληνικού καφέ είναι μια αποκάλυψη στη σύνθεση του επιδορπίου, με έντονο άρωμα. Ένα επιδόρπιο που μένει για ώρα στον ουρανίσκο, αφήνοντάς σας να λαχταράτε για ακόμη μία μπουκιά.

Ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης

Ο κ. Ασσαργιωτάκης έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τη μακρά πορεία του ξεχωρίζουν οι επαγγελματικές του «στάσεις» στο 5 αστέρων luxury ξενοδοχείο Αdare Manor στην Ιρλανδία με ένα αστέρι Michelin. Επίσης, έχει εργαστεί και σε βρετανικά εστιατόρια, κυρίως στο Λονδίνο, με αστέρια Michelin.

Chef Kostas Assargiotakis

Στη Μύκονο, ως executive chef, ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία καταλόγων του dinner, αλλά και των πρωινών και του α λα καρτ μενού σε πεντάστερα small luxury hotels.

Η αγάπη του όμως για τον τόπο του, τον φέρνει πίσω στην Κρήτη, όπου τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μενού ασιατικής κουζίνας με βάση το sushi για διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Σήμερα, εργάζεται στο Castello Infinity, όπου είναι υπεύθυνος για τα πρωϊνά, το all day menu και φυσικά για το γαστρονομικό degustation menu. Στόχος του είναι οι επισκέπτες του εστιατορίου να αποκτήσουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες και να δημιουργήσουν μοναδικές αναμνήσεις μέσα από τα πιάτα του.