Tuk Tuk Thai Spirit House: Ασιατικά κοκτέιλ και ταϊλανδέζικα πιάτα στη Φολέγανδρο!
Με ένα μοναδικό concept άνοιξε στη χώρα της Φολεγάνδρου και το φετινό καλοκαίρι, το Tuk Tuk Thai Spirit House, το αδελφάκι του Tuk Tuk στο Κουκάκι.
Ο σεφ Μπάμπης Ασκερίδης συνεργάζεται με τον bartender Ηλία Μαρικάκη (42, Baba Au Rum, Zebra κ.ά.) και δημιουργούν ένα μενού με ασιατικά cocktails, τα οποία συνδυάζονται με τα γνήσια ταϊλανδέζικα πιάτα.
Τα cocktails έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με ποτά από την Ασία (γιαπωνέζικα ουίσκι, ρούμι από την Ινδονησία κ.ά.) και αρωματικές πρώτες ύλες από αυτές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων της κουζίνας, όπως γιούζου, κάλαγκαν, καφίρ και λέμονγκρας.
Στο μενού του Tuk Tuk Thai Spirit House υπάρχουν επιλογές από 9 κοκτέιλ, 15 πιάτα και 3 γλυκά.
Tι είναι το spirit house
Το Spirit House είναι ένας προστατευόμενος χώρος για τα πνεύματα, το συναντάς στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ταϊλάνδη, υπάρχει μια μακροχρόνια παράδοση, να αφήνουν προσφορές φαγητού και ποτού στο Spirit House. Ο σκοπός είναι τα φιλικά πνεύματα να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν το φαγητό και το ποτό και η παρουσία τους να αποτελεί καταλύτη που κρατά τα κακά πνεύματα μακριά.
«Στη χώρα Φολεγανδρου, σε μια αυλή με ένα δέντρο στη μέση, όπου έχουμε φτιάξει το Spirit House, σερβίρουμε γνήσιες ταϊλανδέζικες γεύσεις και τις συνδυάζουμε με Asian Spirits, όπως Nikka-Mekhong (the spirit of Thailand ), Naga run από την Ινδονησία και ασιατικές μπύρες, όπως Chang, Singa, Kirin και ChingTao», εξηγεί στο tasteid.gr ο σεφ Μπάμπης Ασκερίδης.
Το μενού του φαγητού ονομάζεται «offerings», δηλαδή προσφορές, από αυτές που κάνουν στα καλά πνεύματα οι πιστοί που προσέρχονται στο Spirit House.
Πιάτα που δοκιμάσαμε
Σε ένα preview στο Tuk Tuk της Αθήνας, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρει ο σεφ Μπάμπης Ασκερίδης στη Φολέγανδρο, και ο ενθουσιασμός χτύπησε «κόκκινο»!
Πρώτο πιάτο, Yam Mama. Μία σαλάτα με βάση noodles αβγού, διάφορα αρωματικά, τσίλι, ντοματίνια, σέλερι, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο, μία πολυδιάστατη σάλτσα και fish sauce. Μία σαλάτα εξαιρετικά αρωματική, ελαφρώς όξινη και αλμυρή.
Tod Lucin, τηγανητά ταϊλανδέζικα κεφτεδάκια. Με νεροκάστανο, oyster sauce, σόγια και καυτερό, αρωματικό ντιπ (Nam Jii Tod). Ένα πιάτο-παραίσθηση, καθώς οπτικά νόμιζα ότι θα δοκιμάσω ένα ελληνικό τηγανητό κεφτεδάκι της γιαγιάς, όμως, ακόμη και αν έμοιαζε το σχήμα και η υφή του, τα αρώματά του με μετέφεραν νοερά στην Ταϊλάνδη!
Γαρίδες Pad Nam Prick Pao. Stir fry γαρίδες με τσίλι sauce από αποξηραμένες γαρίδες, λαχανικά, oyster sauce, βασιλικό και λίγο γάλα καρύδας. Ουμάμι στον Θεό με καθαρές και έντονες γεύσεις!!!