Φακές vs φασόλια: ποιο όσπριο υπερτερεί διατροφικά;

Μπορεί και τα δύο να είναι υγιεινά, αλλά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους…

Φασόλια

Τα υπέρ

  • Τα φασόλια περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο από τις φακές, το οποίο είναι σημαντικό για τα οστά και τον εγκέφαλο
  • Έχουν αρκετό σίδηρο, ο οποίος βοηθά στην μεταφορά απαραίτητου οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματος
  • Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά το νευρικό σύστημα
  • Έχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα

Τα κατά

Τα ωμά φασόλια περιέχουν την τοξίνη λεκτίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κράμπες του στομάχου και εμέτους. Γι΄ αυτό και πρέπει να είναι σωστά μουλιασμένα και βρασμένα

Φακές

Τα υπέρ

  • Οι φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνη B9, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου
  • Περιέχουν φωσφόρο, ο οποίος είναι σημαντικός στην αποκατάσταση των ιστών και κυττάρων
  • Είναι πηγή ψευδάργυρου που βοηθά στην επούλωση των πληγών
  • Σε έρευνα που έγινε και αντικαταστάθηκε η μισή ποσότητα ρυζιού από φακές, η γλυκόζη του αίματος μειώθηκε 20%. Άρα το φακόρυζο είναι εξαιρετικό τρόφιμο

Τα κατά

Οι φακές περιέχουν μικρές ποσότητες φυτικούς οξέος, το οποίο μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά σίδηρο και ασβέστιο. Το σωστό βράσιμο απομακρύνει τα περισσότερα φυτικά οξέα. Επίσης, μπορεί να έχουν υψηλή ποσότητα σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας, δηλαδή δεν απορροφάται από τον οργανισμό