Βαθιά γευστική μεσογειακή κουζίνα με διεθνείς πινελιές στο Roof Garden του Electra Metropolis Hotel

Κουζίνα μεσογειακή δημιουργική. Προϊόντα επιλεγμένα ένα προς ένα από μικρούς παραγωγούς. Γεύσεις έντονες και καθαρές. Κάβα ψαγμένη. Σέρβις εξαιρετικό. Και θέα στην Ακρόπολη που κόβει την ανάσα. Το εστιατόριο στο Roof Garden του Electra Metropolis Hotel (Μητροπόλεως 15, Σύνταγμα, Αθήνα, τηλ.: 2141006200) δίνει ρεσιτάλ γεύσης και το προτείνω ανεπιφύλακτα ως μία συνολική γαστρονομική εμπειρία με άρωμα Ελλάδας.

Η θέα από το τραπέζι του εστιατορίου στο Electra Metropolis Hotel

Ο executive chef Χάρης Ζευγούλης, έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο μενού με ευφυή πιάτα. Γνώριμα στον ουρανίσκο και το συναίσθημα του Έλληνα, οικεία και γευστικά για οποιονδήποτε επισκέπτη της χώρας μας.

Ο σεφ Χάρης Ζευγούλης

Το τραπέζι για το δείπνο μου στρώθηκε με ζεστά προζυμένια ψωμάκια. Ένα με ελαιόλαδο και θυμάρι, ένα ολικής και ένα με κουρκουμά και μπούκοβο. Εντυπωσιακά και ως προς την υφή, αλλά και ως προς τη γεύσης τους, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που τα ψωμί που δοκίμαζα, είχε ακριβώς τη γεύση της περιγραφής τους. Ακόμη και αυτό με το μπούκοβο, ήταν ελάχιστα καυτερό. Κάτι που μου άνοιξε την όρεξη και μου δημιούργησε αμέσως υψηλές προσδοκίες για τα πιάτα του μενού. Αγελαδινό βούτυρο με αποξηραμένα αρωματικά και ελαιόλαδο με ανθό αλατιού συνόδευαν τα ψωμάκια με τον καλύτερο τρόπο.

Το δείπνο μου ξεκίνησε με τόνο ταρτάρ. Ελληνικό φιλέτο τόνου, κομμένο σε καρεδάκια τόσο όσο σε μέγεθος, ώστε να είναι αισθητά τόσο στο δάγκωμα, όσο και στη γεύση που απελευθέρωνε το φίνο θαλασσινό. Ο σεφ Χάρης Ζευγούλης είχε μαρινάρει τον τόνο σε Bloody Mary με βάση το τσίπουρο, ενώ ένταση στο πιάτο έδιναν οι γεύσεις και οι υφές από την τραγανή κινόα, την πίκλα τζίντζερ και οι λεπτές φέτες από τη δροσιστική ρέβα. Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό πιάτο, καθώς ισορροπούσε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο τη λεπτή γεύση του τόνου, με την ένταση από όλα τα υπόλοιπα υλικά, των οποίων η ποσότητα είχε υπολογιστεί με γαστρονομική σοφία!

Ακολούθησε πιάτο με χτένια, φακή και ταραμοσαλάτα. Φρέσκα, ελληνικά χτένια, άψογα σοταρισμένα, ώστε να έχουν πάρει χρυσό χρώμα και να έχουν καραμελώσει περιμετρικά, κάτι που παράλληλα είχε θωρακίσει στο εσωτερικό, τους γεμάτους ιώδιο ζωμούς τους. Ο σεφ είχε αρωματίσει την ταραμοσαλάτα με ελάχιστο κόλιανδρο, άνηθο και μάραθο (οπτικά θύμιζε κρέμα αβοκάντο), και της είχε δώσει μία μοναδική αίσθηση φρεσκάδας, ενώ παράλληλα άφηνε το βασικό της ιώδιο να απελευθερώνεται και να προσθέτει στα χτένια τη γεύση της θάλασσας και umami. Η φακή ήταν ένα πολύ πρωτότυπο συνοδευτικό, άψογα βρασμένη και μαριναριμένη, επίσης με διάφορα αρωματικά.

Και από τη θάλασσα, το μενού πέρασε σε πιο γήινη προσέγγιση, με την γευστική ένταση να ανεβαίνει αρκετά πιο ψηλά! Η παντζαροσαλάτα του σεφ Χάρη Ζευγούλη ήταν τολμηρή και αποκαλυπτική. Δίχως καμία έκπτωση στην οξύτητα. Το πιάτο είχε ως βάση μία ποικιλία από άψογα μαγειρεμένα παντζάρια, πίκλες από παντζάρι, μία ελληνική βουβαλίσια μπουράτα, ένα λεπτό πέπλο γέλης από σμέουρα (raspberry) και βακκίνια (cranberry) και καβουρδισμένα φουντούκια. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά δοκίμασα ελληνική μπουράτα και ομολογουμένως είναι πολύ πιο γευστική από την Ιταλική. Το περίβλημά της έχει πιο σκληρή υφή, εσωτερικά είναι υγρή και κρεμώδης και είναι ελαφρά πιο αλμυρή. Ως συνδυασμός τώρα, τα παντζάρια συνήθως σερβίρονται με τυριά που έχουν την ένταση στο Θεό (blue cheese κ.λπ.), κάτι όμως που καταστρέφει τη γεύση τους. Εδώ, ο σεφ παρέβλεψε τον βασικό κανόνα, άφησε το παντζάρι να είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου και το τυρί να διαδραματίζει επικουρικό ρόλο. Και πολύ καλά έκανε, διότι το γευστικό αποτέλεσμα ήσαν εξαιρετικό!

Το δείπνο μου ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και με γλώσσα φρικασέ, που μου προκάλεσε γευστικό ίλιγγο. Ενα πιάτο-έπος! Ενα πιάτο που θα ήθελα όσο το δυνατόν συντομότερα να επισκεφτώ το Roof Garden του Electra Metropolis Hotel για να απολαύσω και πάλι. Φρέσκια γλώσσα από την Εύβοια, αροζαρισμένη τέλεια, ώστε να δημιουργεί με μία εξαιρετικά λεπτή τραγανή κρούστα εξωτερικά και να παραμένει ζουμερή εσωτερικά. Ο ζωμός μοσχοβολούσε θάλασσα (είχε δημιουργηθεί από μάγουλα σφυρίδας) και αρωματικά βότανα, ενώ το σταμναγκάθι και τα  λαχανικά ήταν άψογα στο δάγκωμα και ολοζώντανα στη γεύση. Συγχαρητήρια στον κύριο Ζευγούλη και την ομάδα του!

Τα επιδόρπια του pastry chef Βαγγέλη Αλούπη είναι απλώς υπέροχα και ευθυγραμμίζονται γευστικά με το βασικό μενού του εστιατορίου. Μου άρεσε πολύ τόσο η ιδέα, όσο και η εκτέλεση και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα του cheesecake δίχως ζάχαρη, αλλά και ο τρόπος που διαχειρίζεται στα γλυκά του τη σοκολάτα!

Δείτε εδώ ολόκληρο το μενού του εστιατορίου Metropolis Roof Garden.