Μήνυση στον οδηγό Michelin έκανε γάλλος σεφ που έχασε το τρίτο αστέρι

Λίγο τυρί τσένταρ του στοίχισε το τρίτο του αστέρι Michelin πιστεύει ο γάλλος σεφ Marc Veyrat του εστιατορίου La Maison des Bois, που βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις, γι’ αυτό και έκανε μήνυση στον οδηγό Michelin.

Ο οδηγός το 2018 είχε δώσει το τρίτο αστέρι στο εστιατόριο, όμως ένα χρόνο αργότερα το πήρε πίσω. Μερικούς μήνες αργότερα, ο 67 χρονος σεφ ζήτησε να αφαιρεθεί από τη γαστρονομική βίβλο, καταγγέλλοντας «ερασιτεχνισμό» και «βαθιά ανικανότητα» του οδηγού Michelin. Χαρακτήρισε δε τους επιθεωρητές της Michelin «γαστρονομικούς παραποιητές» που επιχειρούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις για το κέρδος.

Ο οδηγός Michelin αρνήθηκε να τον αφαιρέσει, λέγοντας ότι ποτέ δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων σεφ.

Το δικαστήριο έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου στη Nanterre, κοντά στο Παρίσι.

Λίγο τυρί

Ο δικηγόρος του Veyrat Εμμανουήλ Ραβανάς, δήλωσε, ότι ο σεφ μήνυσε τον οδηγό Michelin για να ανακαλύψει τους ακριβείς λόγους για την ταξινόμηση του εστιατορίου του από τρία σε δύο αστέρια. Ο Veyrat έχει την εντύπωση ότι όλα ήταν παρεξήγηση για «λίγο τυρί».

Το France 24 που έφερε την είδηση στο φως της δημοσιότητας, γράφει ότι ο Veyrat σκέφτηκε ότι ένας επιθεωρητής του Michelin πίστεψε ότι είχε χρησιμοποιήσει το αγγλικό τυρί Cheddar για να φτιάξει ένα σουφλέ (το γαλλικό savoir faire υπαγορεύει ότι τα σουφλέ παρασκευάζονται με γαλλικό τυρί όπως Reblochon, Beaufort ή Tomme).

«Έβαλα σαφράν μέσα στο σουφλέ και ο κύριος που ήρθε νόμιζε ότι ήταν τσένταρ γιατί ήταν κίτρινο! Αυτό ονομάζεται γνώση για τη γαστρονομία κάθε περιοχής; Αυτό είναι τρελό», εξηγεί ο Veyrat.

Ο Veyrat έγινε διάσημος επειδή τα πιάτα του επικεντρώνονται σε άγρια βότανα που βρίσκονται στα βουνά της περιοχής Haute Savoie κοντά στο σπίτι του χωριού Manigod, το οποίο είναι 1.600 μέτρα πάνω στις Άλπεις κοντά στο Annecy.

Ο Veyrat ζητάει τώρα να δει τα σχόλια των επιθεωρητών για να διαπιστώσει αν η διαίσθησή του είναι σωστή.

Ο οδηγός Michelin απάντησε λέγοντας ότι θα απαντήσουν ήρεμα, εν ευθέτω χρόνω, για να ενημερώσουν τους πελάτες γιατί άλλαξαν τη σύστασή τους και ανέφεραν ότι «κατανοούν την απογοήτευση του κ. Veyrat, του οποίου το ταλέντο είναι ασυναγώνιστο, ακόμη και αν λυπούμαστε για την παράλογη επιμονή του στις κατηγορίες του».

Τα εστιατόρια που εξετάζονται από τον οδηγό Michelin τα επισκέπτονται αρκετές φορές το χρόνο κριτές που καλύπτουν αρκετές χώρες, έτσι ώστε να διατηρείται η συνοχή σε όλο τον κόσμο. Εστιάζουν αποκλειστικά στο φαγητό, και όχι στη διακόσμηση, και τα σημεία που κρίνουν τη βράβευση που βασίζονται στη φαντασία, την ικανότητα, την ποιότητα των συστατικών και την σχέση ποιότητας-τιμής. Μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία για τους σεφ που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να κερδίσουν και να διατηρήσουν τα αστέρια.

Πρώτη φορά

Ο Veyrat δεν είναι ο πρώτος σεφ που ζητά από τη Michelin να πάρει πίσω τα αστέρια που του έχει δώσει. Πολλοί άλλοι, όπως ο Olivier Roellinger, ο Alain Senderens, ο Antoine Westerman, ο Joël Robuchon και αργότερα ο Sébastien Bras, έχουν λυγίσει από το βάρος της συνεχούς εξέτασης και από το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλίζουν συνεχή γαστρονομική αριστεία.