Γαβριήλ Κουβαράς: Στο Nobilis Restaurant επαναπροσδιορίζουμε τη Μεσογειακή Κουζίνα

Στο roof top του SAY Hotel στην Κηφισιά, το Nobilis Restaurant προσφέρει στους επισκέπτες του κάτι περισσότερο από ένα υπέροχο δείπνο. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πλούσιες γεύσεις της σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας.

Με επικεφαλής τον σεφ Γαβριήλ Κουβαρά, το Nobilis χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς σε όλη τη χώρα και συνθέτει μοντέρνα μεσογειακά πιάτα.

Με δέσμευση στη βιωσιμότητα, το εστιατόριο συνεργάζεται με συγκεκριμένα ψαροκάικα και παραγωγούς κρέατος κυρίως από την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μενού που όχι απλώς ευχαριστεί τον ουρανίσκο και σε συνδυασμό με τη μοναδική θέα και το εξαιρετικό σέρβις δημιουργεί ευφορία στον επισκέπτη, αλλά επιπλέον και στηρίζει τις τοπικές κοινότητες.

Ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς, εξισορροπεί έντεχνα την παράδοση και την καινοτομία, δημιουργώντας πιάτα που τιμούν την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά, εισάγοντας ταυτόχρονα σύγχρονες τεχνικές και παρουσιάσεις.

Με φόντο μια εκπληκτική και μοναδική καταπράσινη θέα, το Nobilis υπόσχεται μια γευστική εμπειρία, που το καθιστά έναν προορισμό από μόνο του στην Κηφισιάς.

 

Ας ξεκινήσουμε με την έμπνευση πίσω από το εστιατόριο Nobilis. Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτή τη σύγχρονη μεσογειακή γαστρονομική εμπειρία στην ταράτσα του ξενοδοχείου SAY στην Κηφισιά;

 

Η έμπνευση για το μενού του Nobilis προήλθε από την επιθυμία και τη δική μου και της διοίκησης, να συνδυάσουμε τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Μεσογείου με μια σύγχρονη πινελιά. Όντας στην ταράτσα του ξενοδοχείου SAY Hotel στην Κηφισιά, έχουμε αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα να βρισκόμαστε σε ένα σημείο που προσφέρει μια εκπληκτική καταπράσινη θέα μέσα στον αστικό ιστό.

Θα το περιέγραφα σαν όαση σε αστικό τοπίο. Αυτό το σκηνικό με ενέπνευσε να δημιουργήσω ένα μενού που εξυμνεί τις ελληνικές πρώτες ύλες και τη γενναιοδωρία της Γης και της θάλασσάς της Μεσογείου, ενώ παράλληλα προσφέρει μια φρέσκια ματιά στη σύγχρονη γευστική εμπειρία.

 

Μιλώντας για ελληνικές πρώτες ύλες, μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την προμήθεια των υλικών σας; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να συνεργάζεστε με τοπικούς παραγωγούς;

 

Η προμήθεια πρώτων υλών από ντόπιους παραγωγούς βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Nobilis. Πιστεύουμε στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων. Τα περισσότερα από τα συστατικά μας προέρχονται από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει την απόλυτη φρεσκάδα και παράλληλα στηρίζει τις τοπικές κοινότητες.

Για παράδειγμα, τα ψάρια και τα θαλασσινά τα προμηθευόμαστε από συγκεκριμένα καΐκια, εξασφαλίζοντας βιώσιμα και υψηλής ποιότητας αλιεύματα. Το κρέας μας προέρχεται από αξιόπιστους παραγωγούς από την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούμε μόνο τα καλύτερα. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τις γεύσεις των πιάτων μας, αλλά και ενισχύει τη δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα και τη στήριξη στις τοπικές οικονομίες.

 

Το μενού σας περιγράφεται ως σύγχρονο μεσογειακό. Πώς εξισορροπείτε την καινοτομία με την παράδοση στα πιάτα σας;

 

Η ισορροπία της καινοτομίας με την παράδοση είναι πραγματικά μία πολύ λεπτή γραμμή. Σέβομαι και τιμώ τις παραδοσιακές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, αλλά πιστεύω επίσης στην υπέρβαση των γαστρονομικών ορίων. Στο Nobilis, παίρνουμε κλασικά πιάτα και τα επανεκτελούμε χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και παρουσιάσεις. Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε την ουσία και τη γεύση του αρχικού πιάτου, προσφέροντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες μας μια νέα και συναρπαστική γευστική εμπειρία και μοντέρνα στησίματα στα πιάτα μας.

Μπορείτε να επισημάνετε μερικά πιάτα που φέρουν την υπογραφή σας στο μενού σας και αναδεικνύουν αυτή τη σύγχρονη μεσογειακή προσέγγιση;

 

Βεβαίως. Ένα από τα signature πιάτα μας είναι το βιολογικό λαβράκι Tiraditto, το οποίο περιλαμβάνει φρέσκο λαβράκι κομμένο σε λεπτές φέτες, με μαστιχέλαιο, gel λάιμ, wasabi mayo και γαρνιρισμένο με φύτρες. Ένα άλλο αγαπημένο πιάτο είναι το Vitellone tonnato, ένα μοσχαράκι σε λεπτές φέτες με σάλτσα τόνου σε μορφή espuma.

Το μοσχαράκι τρυφερό, ο τόνος ελαφρύς και αέρινος. Το λάδι τρούφας προσθέτει γήινους τόνους και η σκόνη κάππαρης ολοκληρώνει το πιάτο δίνοντας μία αλμυρή πινελιά με ελάχιστο ιώδιο. Οι συνδυασμοί στα πρώτα πιάτα κάνουν παιχνίδια με τις υφές, τις αντιθέσεις στις θερμοκρασίες και φυσικά με τον γευστικό χαρακτήρα της κάθε πρώτης ύλης.

Υπάρχουν επίσης και πιο κλασικά πιάτα, με πιο μοντέρνο στήσιμο και γεύσεις πάντα καθαρές και συμπυκνωμένες, όπως η ψητή σφυρίδα, η οποία προσφέρει μια καπνιστή γεύση, την οποία έρχεται να ανατρέψει στην παλέτα το θαλασσινό ιώδιο και να συνδυαστεί άριστα με τη γλυκύτητα των ψητών λαχανικών.

 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε όταν δημιουργείτε ένα μενού που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικά και εποχιακά συστατικά;

 

Μια από τις κύριες προκλήσεις είναι η διαθεσιμότητα των υλικών, η οποία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό απαιτεί από εμάς να είμαστε ευέλικτοι και δημιουργικοί στο σχεδιασμό του μενού μας. Συχνά πρέπει να προσαρμόζουμε τα πιάτα ή να επινοούμε νέα με βάση το τι είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, αυτή η πρόκληση αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε το μενού μας δυναμικό και συναρπαστικό. Μας ωθεί να καινοτομούμε και να επινοούμε μοναδικά πιάτα που αντικατοπτρίζουν τις εναλλασσόμενες εποχές και το καλύτερο από ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα κάθε φορά.

 

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του εστιατορίου Nobilis; Υπάρχουν κάποια επερχόμενα έργα ή αλλαγές που μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες;

 

Το γαστρονομικό μέλλον του Nobilis θα είναι συναρπαστικό. Προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να βελτιώνουμε τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Σκοπεύουμε να εισάγουμε περισσότερα διαδραστικά στοιχεία, όπως εμπειρίες με παρουσιάσεις στο τραπέζι, μαθήματα μαγειρικής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις μαγειρικές τεχνικές και τη φιλοσοφία μας.

Εξετάζουμε επίσης την ιδέα εποχιακών pop-up εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και τις μοναδικές γαστρονομικές παραδόσεις τους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε και να ενθουσιάζουμε τους επισκέπτες μας, παραμένοντας παράλληλα πιστοί στη δέσμευσή μας για ποιότητα, γεύση, βιωσιμότητα και καινοτομία.

 

Τι ελπίζετε να μείνει στους επισκέπτες από τη γευστική τους εμπειρία στο Nobilis;

 

Είμαι βέβαιος ότι ότι οι επισκέπτες αποχωρούν από το Nobilis με την αίσθηση ότι έχουν βιώσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Στόχος μου είναι να νιώσουν ότι όχι απλώς απόλαυσαν ένα νόστιμο δείπνο, αλλά και ότι συνδέθηκαν με την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με έναν σύγχρονο και εκλεπτυσμένο τρόπο.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει εξαιρετικό φαγητό, εκπληκτική θέα και προσεγμένη εξυπηρέτηση.