Από το 1999, ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες. Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους.
Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin.
Ένας Οινικός Διαγωνισμός που Προάγει την Καινοτομία
Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου. Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το gin. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη.
Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός τιμάται από την παρουσία διακεκριμένων Masters of Wine και Master Sommeliers από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριο ρόλο ως Πρόεδροι Επιτροπών αξιολόγησης. Ανάμεσά τους στη φετινή διοργάνωση:
-O Ronan Sayburn, Βρετανός Master Sommelier και CEO του Court of Master Sommeliers Europe
-O Rod Smith, Master of Wine και Chairman του Institute of Masters of Wine. Ο Smith εξελέγη το 2024 ως ο 57ος Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (IMW), αναλαμβάνοντας την ηγεσία του IMW’s Council. Το Συμβούλιο αποτελείται από 13 διεθνείς Masters of Wine, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση, τη στρατηγική κατεύθυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
-O Eric Zwiebel, Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
-Ο Matt Wilkin διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία. Το 2005, ο Wilkin απέκτησε τον τίτλο του Master Sommelier, καθιστώντας τον πρώτο από τη Νότια Αυστραλία που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός επενδύει στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του χώρου με την καθιέρωση του θεσμού των Associate Judges, συνεισφέροντας τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.
Αποτελεί Θεσμό με Ευρεία Υποστήριξη
Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται με την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των Ενώσεων και των Φορέων του κλάδου:
- ΕΔΟΑΟ,
- ΣΕΟ,
- ΚΕΟΣΟΕ,
- ΣΕΑΟΠ,
- ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ,
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ,
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
Η συνδρομή τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού.
Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκη, ως αναγνώριση στη συνεισφορά της προβολής της πόλης, που άλλωστε φέρει το όνομά της.
Με την Καθοδήγηση Ενός Καταξιωμένου Ηγέτη
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Master of Wine, ο οποίος, με τη βαθιά του γνώση και εμπειρία, προσφέρει ουσιαστική καθοδήγηση και κύρος σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση.
Ένας πραγματικός πρωτοπόρος και παγκόσμιος πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, που έχει αφιερώσει την καριέρα του στην προώθηση της αριστείας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κόσμο του οίνου. Ένας οραματιστής, ηγέτης και ακούραστος καθοδηγητής, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW συνεχίζει να εμπνέει και να ανυψώνει το ελληνικό κρασί στη διεθνή σκηνή. Ως Πρόεδρος του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, οδηγεί αυτόν τον καταξιωμένο διαγωνισμό στην 25η Διοργάνωση.
Νέες δράσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
– Ανάμεσα στις νέες δράσεις που προστίθενται στο Διαγωνισμό του 2025 είναι το ‘’Essay Competition’’ με συμμετέχοντες υποψήφιους σπουδαστές Master of Wine και holders του Advanced Certificate του Court of Master Sommeliers Ευρώπης. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταγράψουν τις προτάσεις τους σε ένα Essay (δοκίμιο) 1500 λέξεων με θέμα ‘’Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε τα ελληνικά κρασιά στην αγορά που εργάζεστε;’’. Οι συμμετέχοντες των 4 καλύτερα εμπεριστατωμένων απόψεων θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ως κριτές στο φετινό διαγωνισμό.
-Επιπλέον, 15 ώρες πριν το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης ξεκινήσει, ο Πρόεδρος, κος. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine, θα παρουσιάσει στο κοινό διαδραστική θεματική γευστική δοκιμή με θέμα ‘’Βρες το Χρυσό’’. Η δοκιμή θα υλοποιηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός, με 12 οίνους που διακρίθηκαν στην 24η διοργάνωση, για 30 συμμετέχοντες, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο ποτών.
Καταληκτικές Ημερομηνίες Δηλώσεων Συμμετοχής Διαγωνιζόμενων Δειγμάτων στο 25ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, για οίνους, αποστάγματα, ούζο και τζιν:
Από Τρίτη, 7 Ιανουαρίου έως Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025.
- Early Bird, από 7 έως 20 Ιανουαρίου
- Κανονικές δηλώσεις συμμετοχής, από 21 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.
Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής για κάθε δείγμα (οίνου ή αποστάγματος, ούζου και gin) διαμορφώνεται ως εξής:
- Early Bird – Δηλώσεις Συμμετοχής (7 Ιανουαρίου – 20 Ιανουαρίου 2025):
- 105 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
- 95 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
- 90 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Για τις δηλώσεις συμμετοχής https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online
- Κανονικές Δηλώσεις Συμμετοχής (21 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2025):
- 125 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
- 115 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
- 110 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Για τις δηλώσεις συμμετοχής https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online
Σημαντικές πληροφορίες για τον Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025
- Ο/Η κάθε παραγωγός θα μπορεί να πληροφορηθεί το feedback για την βαθμολογία που έλαβαν όλα τα δείγματα του οινοποιείου/ αποσταγματοποιείου του/της (ασχέτως το αποτέλεσμα βαθμολογίας-βράβευσης) καθώς και τα αναλυτικά σχόλια των κριτών για κάθε δείγμα. Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον παραγωγό του δείγματος.
- Το διαγωνιστικό τμήμα του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25-26-27 Φεβρουαρίου. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Μαρτίου.
- Όπως κάθε χρόνο, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού θα περιλαμβάνει και την απονομή του ειδικού βραβείου “Greek Wine Industry Award”, το οποίο αποτελεί τιμητική διάκριση που προσφέρουν όλοι οι Έλληνες Οινοποιοί σε μία προσωπικότητα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του Ελληνικού Οίνου διεθνώς. Το φετινό 11o βραβείο θα απονεμηθεί στον κ. Κωνσταντίνο Σπηλιάδη, του ομίλου Milos, έναν αφοσιωμένο πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στην παγκόσμια αγορά.
Περισσότερες πληροφορίες για τον το προφίλ και τους στόχους του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, την 25η διοργάνωσή του, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους, τα αποστάγματα, ούζα και gin, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και υποστηρικτές, καθώς και όλη την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.
Ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”: Μία πορεία από το 1993 έως σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Ιστορία με όραμα και αγάπη για τον ελληνικό οίνο
- Ιδρύθηκε το 1993 από 13 οραματιστές οινοποιούς της Μακεδονίας, αρχικά ως “Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας” και με τον διακριτικό τίτλο “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας”.
- Το 1997 δημιούργησε το δίκτυο “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας” χαράζοντας 8 οινικές διαδρομές, στο πλαίσιο δράσεων “Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.
- Με την κίνηση αυτή -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- πραγματοποιήθηκαν οινικές εκδηλώσεις οινοποιείων αποκλειστικά με γευστική δοκιμή εμφιαλωμένων οίνων.
- Το 1999 η Ένωση διοργανώνει και καθιερώνει τη διεξαγωγή του “Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης”, με την αιγίδα και το σύστημα αξιολόγησης του OIV (Διεθνής Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου), με δείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία καλούνται να αξιολογήσουν κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, επίσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Το 2001 με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΚΠ Leader II, δημιουργούνται επισκέψιμα οινοποιεία στο δίκτυο “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας”.
- Το 2002 ήδη με την ένταξη οινοποιείων από τη Βόρεια Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ήπειρο, μετονομάζεται η ένωση σε “Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος” με διακριτικό τίτλο “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.
- Το 2004, στη 1 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων και αποσταγμάτων από Περιφερειακή Ένωση, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, σε επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου, και καταναλωτές.
- Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο προάγγελος της εκδήλωσης “ΒορΟινά” που ακολούθησε την επόμενη χρονιά στην Αθήνα και από το 2006 στη Θεσσαλονίκη.
- Το 2005 πραγματοποιείται η εκδήλωση “ΒορΟινά” στην Αθήνα, καθιερώνοντας με το εκλεπτυσμένο προφίλ της μία νέα μορφή οινικών εκδηλώσεων στη χώρα.
- Ως τόπος επιλέχθηκε το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ενώ ως ημερομηνία, περί την 1η Φεβρουαρίου, γιορτή του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών.
- Το όνομα της εκδήλωσης “ΒορΟινά”. Ένα λογοπαίγνιο μεταξύ των λέξεων “βορράς” και “οίνος”, προσδιορίζοντας την ταυτότητα της εκδήλωσης. Νονός της ονοματοδοσίας ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης.
- Η εκδήλωση “ΒορΟινά” πραγματοποιείται από τότε ανελλιπώς (με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας).
- Το 2005 πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η οινοτουριστική εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” στα οινοποιεία των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
- Η οινοτουριστική εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” πραγματοποιείται από τότε ανελλιπώς (εκτός από την περίοδο της πανδημίας) ενώ από το 2010 ο τοπικός της βορειοελλαδίτικος χαρακτήρας έγινε πανελλήνιος.
- Το 2006 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “ΒορΟινά” στη Θεσσαλονίκη όμως με ένα διαφορετικό προφίλ από την εκδήλωση της Αθήνας, ως μία σύγχρονη γιορτή κρασιού, απευθυνόμενη κυρίως στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
- Το 2008 διεκπεραιώνεται το Πρόγραμμα ΚΠ Leader+ με την πλαισίωση των οινοποιείων από τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα, εστιατόρια, εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων-τροφίμων, εναλλακτικές δραστηριότητες).
- Το 2010 οι οινοποιοί-μέλη της Ένωσης, με την αύξηση των λειτουργιών της, αποφασίζουν την ανανέωση της εικόνας της, πλέον με διακριτικό τίτλο “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”.
- Το 2013 η Ένωση θεσπίζει το ειδικό βραβείο «Greek Wine Industry Award» το οποίο ετήσια προσφέρει ο ελληνικός οινικός κλάδος σε προσωπικότητα που έχει συμβάλει στη διάδοση του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.
- Το 2013 η Ένωση συμμετέχει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή οινοτουριστική εκδήλωση “Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού” της RECEVIN (Δίκτυο Πόλεων Κρασιού), εντάσσοντας ουσιαστικά την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό οινικό χάρτη.
- Από το 2021 η συγκεκριμένη γιορτή αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα με τίτλο “Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού”.
- Η οινοτουριστική εκδήλωση “Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού” πραγματοποιείται από στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» από το 2013 ανελλιπώς (εκτός από την περίοδο της πανδημίας) ενώ από το 2016 ο τοπικός της βορειοελλαδίτικος χαρακτήρας έγινε πανελλήνιος.
- Από το 2015 προστίθεται στον διαγωνιστικό τμήμα του Διαγωνισμού Οίνου και η κατηγορία των Spirits με αμπελοοινικά αποστάγματα.
- Από το 2016 πρόεδρος του Διαγωνισμού Οίνου ανέλαβε ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης και παράλληλα δημιουργήθηκε ένας νέος κανονισμός διεκπεραίωσης του διαγωνιστικού του τμήματος (εκτός OIV).
- Τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιείται για πρώτη φορά η τρίτη πλέον ετήσια εκδήλωση των ΒορΟινών “ΒορΟινά Χριστουγέννων” αποκλειστικά με σπάνια, ιδιαίτερα και ακριβά κρασιά των οινοποιείων-μελών της Ένωσης.
- Στον ιδιαίτερο αυτό χαρακτήρα της εκδήλωσης, προστίθεται λόγω της χριστουγεννιάτικης περιόδου, η ανάλογη εορταστική εικόνα και η έμπρακτη εκδήλωση αγάπης, εφόσον όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια προσφέρονται σε ίδρυμα παιδιών.
- Το 2019, με την αύξηση των δράσεων εξωστρέφειας, η Ένωση πραγματοποιεί ένα συνολικό rebranding (επαναπροσδιορισμός προφίλ και λειτουργιών) σύμφωνα με το οποίο
- Ο διακριτικός τίτλος μετονομάζεται σε “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” δίνοντας πλέον έμφαση στον δημιουργό-οινοποιό.
- Παράλληλα, προστίθενται ως διευκρινιστικά στοιχεία, οι περιοχές “Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρος” καθώς και η βαρύνουσας σημασίας υποσημείωση “Εδώ δημιουργούν οι κορυφαίοι”.
- Δημιουργείται μία σειρά 4 νέων διακριτικών δευτερευόντων τίτλων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως τίτλοι-χαρακτηρισμοί όμοιων δράσεων και συγκεκριμένα οι τίτλοι
- ΒορΟινά (με 3 ετήσιες εκδηλώσεις και παράλληλο πρόγραμμα)
- Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (με 2 ετήσιες οινοτουριστικές εκδηλώσεις, διάφορα fam trips,
- Γευσιγνωσίες Οίνου (με ένα πλήθος θεματικών γευστικών δοκιμών)
- Σεμινάρια Οίνου (εκπαιδευτικά σεμινάρια προς εργαζόμενους στην εστίαση αλλά και στο ευρύ κοινό).
- Το 2019 η Ένωση δημιουργεί και καθιερώνει την “Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου” με στόχο την προβολή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό της γηγενούς ποικιλίας που φύεται κυρίως στη Μακεδονία, αποτελεί μία από τις 4 ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας και μία από τις βασικές ποικιλίες των οινοποιών-μελών της Ένωσης.
- Για τον εορτασμό της Ημέρας, η Ένωση πραγματοποιεί ανάλογες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
- Το 2020 η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», με την σύμπραξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας «Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Μακεδονία» για οίνους.
- Στη διάρκεια της πανδημίας, μεταξύ 2020 και 2022, η Ένωση επικεντρώνεται στη διαδικτυακή λειτουργία υλοποιώντας δεκάδες δράσεις, από γευστικές δοκιμές οίνων (με ταχυδρομική αποστολή δειγμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό), διαγωνισμούς μέσω ραδιοφώνων, πλειστηριασμό οίνων για φιλανθρωπικό σκοπό, διαδραστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή πλέον των 700 ατόμων και πολλά άλλα.
- Το 2023 η Ένωση μετακομίζει τα γραφεία της σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων οινογνωσίας-οινογευσίας, με παρουσιάσεις και τον ανάλογο εξοπλισμό.
- Ο χώρος αυτός που για τα μέλη της Ένωσης είναι το “σπίτι του κρασιού” έχει ονομαστεί ως “The Wine Hub” προκειμένου να αποτελεί σημείο αναφοράς για το κρασί στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο ως εκπαιδευτικός χώρος αλλά και σημείο ενημέρωσης του κοινού για τα οινοποιεία και τους “Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.
- Το 2024 ολοκληρώνεται το rebranding του “Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης”, πλέον σε “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”.
- Το 2024 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης η χημικός-οινολόγος Ελένη Σίντου της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου “Zoinos Winery”, σηματοδοτώντας μία νέα στροφή της Ένωσης, προς την έρευνα.
- Το 2024 η Ένωση υλοποιεί ένα μικρής διάρκειας επιδοτούμενο Πρόγραμμα Επικοινωνίας στην Ελλάδα.
- Το 2024 η Ένωση αποφασίζει την αλλαγή του προφίλ της εκδήλωσης “ΒορΟινά” στη Θεσσαλονίκη, πλέον από μία μοντέρνα εκδοχή γιορτής κρασιού, σε βήμα μετάδοσης περισσότερων γνώσεων για το κρασί, πέρα από την απόλαυση, στην εκπαίδευση σχετικά με τη δημιουργία του.
- Το 2025 τα “ΒορΟινά στην Αθήνα” κλείνουν 20 χρόνια πορείας έχοντας συμβάλει στη μετάδοση της γνώσης για την αξία του επώνυμου ελληνικού κρασιού και στη δημιουργία μιας αναρίθμητης στρατιάς φίλων του κρασιού και του αμπελοοινικού αποστάγματος.
Παράλληλα με τις προαναφερθέντες δράσεις και το ιστορικό, η Ένωση σε ετήσια βάση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
- Συμμετέχει σε πλήθος δράσεων που προβάλλουν τον οινοτουρισμό, όπως εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, διάφορες συναντήσεις και τη συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.
- Υλοποιεί δεκάδες παρουσιάσεις για το έργο και το “know how” που έχει χτίσει στην πολυετή λειτουργία της, με έμφαση στον ενωσιακό της χαρακτήρα και στους θεσμούς που έχει δημιουργήσει.
- Συμμετέχει ενεργά σε κλαδικά θέματα, σε συνεργασία με φορείς, άλλες ενώσεις, υπουργεία κτλ.
- Συμμετέχει σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και δράσεις που προάγουν αξίες όπως ο επώνυμος ελληνικός οίνος, η ανάδειξη των ζωνών ΠΟΠ και ΠΓΕ, η ασφαλής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τη βιωσιμότητα, τον οινοτουρισμό, τη γαστρονομία.
Οι άμεσα προγραμματισμένες δράσεις της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2025):
- Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, 12:00-20:00 στο Ωδείο Αθηνών, πραγματοποιείται η ετήσια εκδήλωση «ΒορΟινά στην Αθήνα» με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα:
12:00-14:00 Ημερίδα Οινολογίας: Νέες προσεγγίσεις στην ελληνική οινοπαραγωγή
14:30-15:30 Debate Οινοποιών: 20 χρόνια ΒορΟινά – Τα 20 μεγάλα debates του κρασιού
16:00-17:00 Workshop «Unseal the Secrets: Τα μυστικά των πωμάτων»
18:00-20:00 Masterclass «Διεθνείς Ποικιλίες στη Βόρεια Ελλάδα: A Success Story»
- 25-27 Φεβρουαρίου διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ο 25ος διαγωνισμός «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy».
Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου με την ενημέρωση έως αυτή τη στιγμή ενώ δεύτερο δελτίο τύπου θα ακολουθήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής των δειγμάτων (που ήδη εμφανίζουν ανοδική πορεία).
- Στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα 2025 στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού στους βραβευθέντες οίνους και αποστάγματα.
- Την έναρξη της τελετής, όπως κάθε χρόνο κοσμεί η βράβευση «Greek Wine Industry Award» που φέτος θα αποδοθεί στον Έλληνα Κωνσταντίνο Σπηλιάδη, του Ομίλου Μύλος, έναν αφοσιωμένο πρεσβευτή του ελληνικού οίνου στην παγκόσμια αγορά.
- Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο «Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή» εκδήλωση οινογνωσίας-οινογευσίας με αντιπροσωπευτικές γηγενείς ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας.
Για τη συνέχεια του έτους 2025, η Ένωση
- αναμένει την έγκριση στην αίτηση φακέλου υποβολής για το
- Πρόγραμμα Επικοινωνίας ΚΟΑ Εσωτερικής Αγοράς με χώρες την Ελλάδα και την Κύπρο, για τα επόμενα 3 έτη.
- Πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ “AmpeloKrisis” σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
- Πρόγραμμα δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
- έχει δρομολογήσει τη διοργάνωση των ετήσιων θεσμικών της δράσεων
- Ανοιχτές Πόρτες το σαββατοκύριακο 17 & 18 Νοεμβρίου
- ΒορΟινά στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο
- Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στη 1 Νοεμβρίου
- Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στις 9 Νοεμβρίου
- ΒορΟινά Χριστουγέννων (στη Θεσσαλονίκη) τον Δεκέμβριο
- προγραμματίζει να υλοποιηθεί μία σειρά προσκλήσεων για ταξίδια γνωριμίας (fam trips).
- δημοσιογράφων από την Ελλάδα.
- Masters of Wines σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και το Institute of Masters of Wine.
- προγραμματίζει μία σειρά από θεματικές εκδηλώσεις οινογνωσίας-οινογευσίας στο “The Wine Hub” και σε άλλους χώρους, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, δίνοντας έμφαση σε σημεία πολιτισμού.
- Ετοιμάζει ένα νέο application (εφαρμογή) για τους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».
Παράλληλα με τις προαναφερθέντες δράσεις και το ιστορικό, η Ένωση σε ετήσια βάση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
- Συμμετέχει σε πλήθος δράσεων που προβάλλουν τον οινοτουρισμό, όπως εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, διάφορες συναντήσεις και τη συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.
- Υλοποιεί δεκάδες παρουσιάσεις για το έργο και το “know how” που έχει χτίσει στην πολυετή λειτουργία της, με έμφαση στον ενωσιακό της χαρακτήρα και στους θεσμούς που έχει δημιουργήσει.
- Συμμετέχει ενεργά σε κλαδικά θέματα, σε συνεργασία με φορείς, άλλες ενώσεις, υπουργεία κτλ.
- Συμμετέχει σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και δράσεις που προάγουν αξίες όπως ο επώνυμος ελληνικός οίνος, η ανάδειξη των ζωνών ΠΟΠ και ΠΓΕ, η ασφαλής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τη βιωσιμότητα, τον οινοτουρισμό, τη γαστρονομία.
Η Ταυτότητα της Ένωσης
Οι οινοποιοί-μέλη της Ένωσης, διένυσαν και διανύουν πολύ δρόμο μαζί σε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συλλογικό έργο, με γνώμονα το ποιοτικό επώνυμο ελληνικό κρασί. Η ταχύτητα των εξελίξεων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, κινούν τους “Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος” σε διαρκή εγρήγορση για βελτίωση και ανάπτυξη στην πορεία τους. Πάντα σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας, συνεχίζουν να συνεργάζονται, να θέτουν κοινούς στόχους και να απαντούν στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς του κρασιού.
Η πολιτική της Ένωσης διαμορφώνεται πάντα με στόχο:
- Την ανάδειξη το επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της.
- Τη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού με εκδηλώσεις και σεμινάρια, με στόχο την ενστάλαξη ορθών οινικών αντιλήψεων.
- Την προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.
- Τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.
- Τη συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο.
- Την προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρηματικού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί.
- Τη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς.
Οι Πρόεδροι της Ένωσης (από την αρχή έως σήμερα)
- Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος
- Γιάννης Μπουτάρης
- Γιώργος Τσάνταλης
- Γιάννης Βογιατζής
- Στέλιος Κεχρής
- Στέλλιος Μπουτάρης
- Ελένη Σίντου (από τον Ιούνιο του 2024)