Η «Ζουμπουρλού» φέρνει γλυκά και αλμυρά της Πόλης στην Αθήνα

Γλυκά ή αλμυρά, πρωί ή βράδυ, η «Ζουμπουρλού» στου Ψυρρή έρχεται από την Κωνσταντινούπολη για να μαγέψει τους συνδαιτυμόνες της Αθήνας.

Μία αρχοντική οικοδέσποινα απὀ την Κωνσταντινούπολη άνοιξε πρόσφατα τις φιλόξενες πόρτες στην πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή και υποδέχτηκε τους καλεσμένους της µε παραδοσιακά πολἰτικα γλυκά, λαχταριστές αλμυρές πίτες και πολλές ακόµα λιχουδιές µιας γνήσιας πληθωρικής Πολίτισσας.

Η Ζουμπουρλού είναι µία «κοµφεταρία», όπως αποκαλούσαν οι γαλλομαθείς της Πόλης τα ζαχαροπλαστεία, αλλά και µία «πιτασερί», ἑνα λογοπαίγνιο που κλείνει το μάτι στις μοναδικές χειροποίητες πίτες που ψήνονται µε μεράκι κάθε μέρα στο νἑο μαγαζί του Ομίλου Καστελόριζο στου Ψυρρή.

Το κατάστηµα στο ιστορικὀ κέντρο της Αθήνας, συνδυάζει γλυκές κι αλμυρές γεύσεις και προσφἑρει παραδοσιακά, πολίτικα γλυκά, φρεσκοψημένες πίτες, µε σοκολατένιες δημιουργίες, και πολλά ακόµα γλυκά γεμάτα φαντασία. Ιδιαίτερη θέση στο μενού ἐχει ο γκιουζλεμές που ψήνεται επί τόπου, σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές.

Ο pastry chef Τάσος Ζησόπουλος, που επιμελήθηκε το γλυκό κομμάτι του καταλόγου, άντλησε υλικό τόσο από τις συνταγές που κληρονόμησε από τον ζαχαροπλάστη πατέρα του, όσο και από τις σύγχρονες τάσεις της ζαχαροπλαστικής.

Μοναδικές δημιουργίες που ξεκινούν από παραδοσιακό μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, σιροπιαστές μπουκίτσες (κανταϊφι, σαραγλί, μπακλαβά με φιστίκι και με σοκολάτα και καρύδι κ.ά.) ή ένα αφράτο βυζαντινό, που είναι ένα πολίτικο ραβανί, με κρέμα με πορτοκάλι και κανέλα, που τελευταία σπάνια το συναντά κανείς. Μέχρι και προφιτερόλ με τραγανά σου που κολυμπάνε σε πυκνή σος μπίτερ σοκολάτας (μπορεί κανείς να προτιμήσει σος σοκολάτας γάλακτος), τσιζκέικ, τιραμισού, πραλίνα μπαβαρουάζ με κατακίτρινη κρέμα λεμονιού και μάνγκο, ή έναν… πύργο bueno.

Αλμυρά

Την αλμυρή πλευρά της «Ζουμπουρλού» εκπροσωπούν οι πίτες που θα δείτε να φιγουράρουν στα ταψάκια τους στον πάγκο –δοκιμάστε την κοτόπιτα με το τραγανό φύλλο και την πλούσια γέμιση– αλλά και οι γκιουζλεμέδες που ψήνονται στο σάτσι παραδίπλα. Ιδίως εκείνοι με μοσχαρίσιο κιμά, γλυκά μπαχαρικά, που θυμίζουν λαχματζούν, σερβίρονται με γιαούρτι και βασίζονται σε μια οικογενειακή συνταγή της Αμίρας (κατάγεται από τη Συρία), είναι πολύ νόστιμοι.

Ο γκιουζλεμές ψήνεται επί τόπου

Info

Zoubourlou Αισχύλου 4, Αθήνα

www.instagram.com/zoubourlou_