«Γλυκά χωρίς…» για όλους, το βιβλίο με το μοναδικό concept του Χρήστου Βέργαδου

Φυσική εξέλιξη. Το εκδοτικό παιδί του pastry chef Χρήστου Βέργαδου μεγάλωσε, ωρίμασε και από το «Σχολείο ζαχαροπλαστικής», πέρασε στο… Πανεπιστήμιο με το βιβλίο «Γλυκά χωρίς…».

Με βαθιές γνώσεις στη ζαχαροπλαστική, στο νέο, δεύτερο βιβλίο του «Γλυκά χωρίς.. », μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε πώς ο Χρήστος Βέργαδος ασχολείται πραγματικά με τις επιθυμίες, αλλά και με τις ανάγκες που έχουν οι «πολλοί». Και επιθυμία του είναι κανείς να μην στερείται τις γλυκές γεύσεις της ζωής και να είναι όλοι ευτυχισμένοι!

Και όταν λέμε πολλοί, εννοούμε όλοι όσοι δεν μπορούν να καταναλώσουν γλυκές γεύσεις, ακριβώς επειδή έχουν κάποιο θέμα υγείας, προσέχουν τη διατροφή τους, ή απλώς δεν έχουν τον χρόνο για να παρασκευάσουν στο σπίτι τους υγιεινά γλυκά.

Πόσοι Έλληνες στερούνται το γλυκό;

Τα έτοιμα γλυκά και η συντριπτική πλειοψηφία στις συνταγές περιλαμβάνουν ζάχαρη, αλεύρι, αβγό. Είναι εξάλλου βασικά συστατικά της ζαχαροπλαστικής.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από ασθένειες που είτε δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη, είτε η ποσότητα που «δικαιούνται» είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε θεραπευτικό πρωτόκολλο διαβήτη ανέρχονται συνολικά 965.293 Έλληνες. Δηλαδή για το 10% του γενικού πληθυσμού η ζάχαρη είναι εχθρός υγείας.

Γλουτένη. Μία βασική ουσία στο κοινό αλεύρι προκαλεί ενός τύπου αλλεργία (κοιλιοκάκη) στο 1% του γενικού πληθυσμού. Δηλαδή σε 100.000 Έλληνες. Ωστόσο, ακόμη 10% μπορεί να μην έχει σοβαρά συμπτώματα, μετά την κατανάλωση γλουτένης έχει φουσκώματα και επιπλέον δεν μπορούν να χάσουν τα επιθυμητά κιλά.

Το 2% των παιδιών έχει αλλεργία στο αβγό. Και μπορεί το 68% να το ξεπεράσει μέχρι την ηλικία των 16 ετών, αλλά κάποιοι άνθρωποι θα έχουν για πάντα μία επικίνδυνη διατροφική διαταραχή, που τους στερεί πολλές επιλογές.

Όσο για την παχυσαρκία, επτά στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τη μελέτη «ΥΔΡΙΑ» το 2019, την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

Αν συμπληρώσουμε στην ατέρμονη λίστα και όλους όσους δεν έχουν χρόνο, αλλά και όσους δεν έχουν κάποιο θέμα, αλλά απλώς θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, τότε μάλλον λιγότεροι είναι όσοι μπορούν να δοκιμάσουν ένα γλυκό χωρίς ενοχές, από όσους δεν μπορούν, ο καθένας για τον δικό του λόγο.

«Γλυκά χωρίς…»

Έτσι, ο Χρήστος Βέργαδος έρχεται να «σώσει» την κατάσταση και να δώσει πίσω τη… γλύκα σε όσους την στερούνται από τη ζωή τους.

Σε ένα πολυτελή τόμο 200 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν «έξυπνες» συνταγές και λύσεις για όλες τις περιστάσεις.

Γλυκά χωρίς… γλουτένη, ζάχαρη, αβγά, αλεύρι, με λίγες θερμίδες για όσους δεν έχουν χρόνο, ακόμη και για όσους δεν διαθέτουν φούρνο για να τα ψήσουν, με κοινό παρανομαστή την απόλυτη γεύση!

Βουτήματα, τσουρέκι κολοκύθας, και πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα δίχως αβγά, τσίζκεϊκ λεμόνι, κέικ καρύδας και κάπκεϊκς καυτερής σοκολάτας χωρίς αλεύρι, φουντουκόπαστα και Πάβλοβα χωρίς γλουτένη, μπισκότα με μέλι και φυστικοβούτυρο και πουτίγκα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, αλλά και σουφλέ με μαρμελάδα και γρανίτα καφέ χωρίς πολλές θερμίδες είναι μερικές από τις σούπερ γευστικές συνταγές του βιβλίου.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα άτομα που έχουν σοβαρά θέματα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν οτιδήποτε.

Χρήστος Βέργαδος

Ο Χρήστος Βέργαδος γεννήθηκε στη Σπάρτη. Μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη ζάχαρη, καθώς οι γονείς του διατηρούσαν εκεί για πολλά χρόνια ζαχαροπλαστείο, έτσι, ήταν φυσικό να τρυπώσει µέσα του το «µικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής.

Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή για δύο χρόνια, κατά τα οποία διακρίθηκε σε αρκετούς διαγωνισμούς. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο ENSP (Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie), υπό τη διεύθυνση των δύο κορυφαίων chef ζαχαροπλαστικής Y. Thuries και A. Ducasse. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό µε θέµα τις τεχνικές ζάχαρης, καραμέλας, σοκολάτας, γαμήλιες τούρτες κ.ά. Αξιοποιώντας την ειδίκευσή του στις τεχνικές αυτές, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί και τα πρώτα κοµµάτια εικαστικής ζαχαροπλαστικής.

Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσίασε στην έκθεση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής ΑΡΤΟΖΑ το Sweet Fashion by C. Vergados, την πρώτη ολοκληρωμένη επίδειξη µόδας µε ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Ακολούθησε το Sweet Fashion 2 by C. Vergados τον Φεβρουάριο του 2011, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις µέσα από την προβολή του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι δουλειά του παρουσιάστηκε και στο κρατικό κανάλι της Γαλλίας TF2. Στη συνέχεια, ακολουθεί µια συνεργασία παρουσίασης συνταγών για γλυκά στις δηµοφιλέστερες τηλεοπτικές εκποµπές.

Το 2012 ανέλαβε pastry chef στο βραβευμένο µε ένα αστέρι Michelin εστιατόριο του François Gagnaire στη νότια Γαλλία και το 2013 το Sweet Fashion by C. Vergados ταξίδεψε στο Μόντρεαλ του Καναδά, κερδίζοντας για ακόµα µία φορά τις εντυπώσεις.

Είναι pastry chef και δηµιουργός του µενού γλυκών κορυφαίων εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τεχνικός σύµβουλος ζαχαροπλαστικής µεγάλης εταιρείας γρήγορου φαγητού.
Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Σχολείο Ζαχαροπλαστικής, το οποίο δεν άργησε να γίνει best seller και να κερδίσει το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ.

Γνωρίζοντας την αξία της σωστής κατάρτισης, αποφάσισε να µεταδώσει τις γνώσεις του σε µαθητές, κι έτσι, τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική στο μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας.