Γιατί απολύθηκε ο Alain Ducasse από το Plaza Athénée μετά από 21 χρόνια;

Τέλος σε μια συνεργασία που κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες έβαλε το ξενοδοχείο Plaza Athénée στο Παρίσι με τον σούπερ σταρ των σεφ, Alain Ducasse, μια απόφαση που σόκαρε τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.

Αν και ο γάλλος σεφ και το ξενοδοχείο μιλούν για ένα «διαζύγιο» κοινή συναινέσει, οι ψίθυροι επιμένουν ότι είναι ένα «χαστούκι»  στο πρόσωπο του πιο διάσημου γάλλου σεφ. Η ανακοίνωση έγινε μία μέρα πριν ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια στη Γαλλία έπειτα από lockdown έξι μηνών.

Ο ρόλος του σεφ ως συμβούλου στο ξενοδοχείο είχε τερματιστεί στις 30 Ιουνίου, ωστόσο θα είχε εξακολουθήσει να συνεργάζεται με το δύο αστέρων Michelin εστιατόριο «Le Meurice Alain Ducasse» στο Παρίσι και το τριών αστέρων «Alain Ducasse» στο ξενοδοχείο The Dorchester του Λονδίνου.

Πριν από δύο χρόνια ο Alain Ducasse είχε εκδιωχθεί  από το εστιατόριο «Jules Verne» στον Πύργο του Άιφελ και είχε αντικατασταθεί  από ένα νεαρότερο σεφ με πιο μοντέρνα προσέγγιση, μια κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη για τον συμβολισμό της.

Αιτία της απόλυσης από το ξενοδοχείο, εξηγεί στον Telegraph γνώστης του χώρου, πιθανόν να είναι η πανδημία που συρρίκνωσε τα έσοδα του ξενοδοχείου λόγω της έλλειψης τουριστών. Ενας ακριβός σεφ ήταν πολυτέλεια. Ο Ducasse, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιρνε το 20% των εσόδων του εστιατορίου, ποσό που έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο σε καλές εποχές.

«Φυσικότητα» δίχως… κρέας και βούτυρο!

Ο Ducasse, 64 ετών σήμερα, με 21 αστέρια Michelin στη μακρά καριέρα του, είχε επιλέξει το εστιατόριο στο Plaza Athénée πριν από έξι χρόνια για να εγκαινιάσει την ιδιαίτερη και ριζοσπαστική προσέγγιση του στην κουζίνα την οποία ονόμασε «φυσικότητα».

Είχε αποφασίσει  να παραμερίσει δύο θεμελιώδη συστατικά της γαλλικής κουζίνας, το κρέας και το βούτυρο. Τα πιάτα ήταν υψηλού επιπέδου και αντίστοιχου τιμήματος: 350 με 400 ευρώ το άτομο, χωρίς να υπολογίσει κάποιος το κρασί.