Το εστιατόριο Almyvita συστήνει στην Κρήτη την υψηλή γαστρονομία

Τραπέζια πάνω στο κύμα. Πιάτα γεμάτα γεύσεις και αρώματα. Επιλεγμένα υλικά από τη γη και τη θάλασσα. Μενού υψηλής γαστρονομίας με την υπογραφή του σεφ Έκτορα Μποτρίνι. Και σέρβις κορυφαίο. Το εστιατόριο Almyvita (Aλμυρίδα Αποκορώνου, Χανιά, τηλ: 28250-33903) κάνει το φετινό καλοκαίρι ένα γευστικό άλμα και βρίσκεται στην κορυφή του γαστρονομικού στερεώματος…

To εστιατόριο «Almyvita» του Ομίλου Κυριακίδη

Ο head chef Σωτήρης Ματσούκας, με πολυετή εμπειρία σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την ομάδα του consultant chef Έκτορα Μποτρίνι ένα μοναδικό, γαστρονομικό μενού εξαιρετικά υψηλού γευστικού προφίλ!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@almyvita)

Καθημερινά ο σεφ Σωτήρης Ματσούκας ετοιμάζει και σερβίρει φρεσκοψημένο, ζεστό ψωμί. Και όχι μόνο ένα. Είχα την ευκαιρία στο δείπνο μου να δοκιμάσω αφράτο και γλυκό γαλλικό μπριός, κορυφαία ιταλική φοκάτσια με ελιά και ντοματίνι, πολύσπορο ολικής αλέσης με λεπτή τραγανή κόρα, και δύο είδη από υπέροχα κριτσίνια, το ένα με καρότο και το άλλο με παντζάρι.

Τα ψωμάκια συνόδευαν τέσσερις παρασκευές από βούτυρο, το πρώτο με μαύρο σκόρδο, το δεύτερο με χαβιάρι ρέγκας, το τρίτο με κρούστα από μυρωδικά με βάση τον βασιλικό και το θυμάρι και το τέταρτο βούτυρο ελιάς. Ο πιο γλυκός τρόπος για να ανοίξει οπτικά και γευστικά η όρεξη.

Το δείπνο μου ξεκίνησε με τα καλοσωρίσματα του σεφ. Δύο σούπερ μίνι… αερόσακοι ψωμιού (ο ένας με μελάνι σουπιάς), που στην καρδιά τους έκρυβαν βελούδινη ταραμοσαλάτα και στην κορυφή τους ήταν στολισμένα με αβγά ρέγγας, για να κάνουν ακόμα πιο έντονη τη γεύση του ιωδίου.

Και από τη θάλασσα, περάσαμε σε μια γευστική μπουκιά που ένωνε τη γη με τη θάλασσα. Ένα εικονικό τάκο. Τη θέση του φύλλου από καλαμποκάλευρο είχε πάρει μία δροσερή φλοίδα ρέβας, η οποία ήταν γεμιστή με γαρίδες. Ένα amuse bouche γεμάτο φρεσκάδα, που δημιουργούσε μια γέφυρα για το επόμενο καλωσόρισμα.

Ακολούθησαν αποκλειστικά γήινες γεύσεις. Το τρίτο καλωσόρισμα του σεφ ήταν ένα εκπληκτικό εικονικό κανελόνι γεμιστό με κρητικά τυριά. Το ρόλο του ζυμαρικού είχε πάρει ένα μία λεπτή φλοίδα από κολοκυθάκι, και μέσα της ο σεφ Ματσούκας είχε τοποθετήσει παρασκευή με συνδυασμό τριών τοπικών τυριών, μυζήθρα, ανθότυρο και τυρομάλαμα (ή μαλάκα επειδή είναι μαλακό), ένα αρκετά αλμυρό τυρί το οποίο έδινε την απαραίτητη ένταση στα υπόλοιπα δύο, ώστε να δημιουργείται μία άψογη γέμιση.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν μία γκασπάτσο. Η απλή ιταλική, καλοκαιρινή σούπα, αλλά σούπερ ενισχυμένη! Με βάση την κλασική γεύση και τη χαρακτηριστική ένταση από την ντομάτα και το αγγούρι, αλλά και μία γενναία ποσότητα από μπλε καβούρι που έφτασε ολόφρεσκο στα Χανιά από τη Βόρεια Ελλάδα, κρέμα κρητικού αβοκάντο και πράσινο μήλο που του έδινε μία στρογγυλεμένη οξύτητα. Ελάχιστο τσίλι στο τέλος του χάριζε μία ιδιαίτερη αψάδα! Ένας ονειρικός συνδυασμός με λεπτές ισορροπίες. Ένα από τα κορυφαία πιάτα του φετινού καλοκαιριού με πρωταγωνιστές τα καλύτερα μεσογειακά υλικά.

Ακολούθησε πιάτο ελληνο-περουβιανής συμμαχία. Σεβίτσε με κουτσομούρα αλανιάρα από τα νερά του Βόρειου Κρητικού Πελάγους. Άψογα κομμένη σε κύβους ισομεγέθεις, τόσο σωστά σε μέγεθος, ώστε να έχει το τέλειο δάγκωμα, αλλά και να ψήνεται μέχρι την καρδιά στη μαρινάδα του.

Η μαρινάδα του σεβίτσε εκτός από λάιμ και φρούτα του πάθους για την απαραίτητη οξύτητα, είχε αρωματικά βότανα από τη γη της Κρήτης, μάραθο, λεμόνι κονφί και ελάχιστο… ούζο! Ένα κορυφαίο σεβίτσε υψηλής γαστρονομίας, το οποίο είχε πλησιάσει τόσο πολύ την ελληνική κουζίνα, που πολύ ευχαρίστως θα το απολάμβανα και ένα μεσημέρι μπροστά στο κύμα με αρκετή ρακή!

Και όσο τα πιάτα συνέχιζαν να έρχονται στο τραπέζι, τόσο ανέβαινε και η κλίμακα με τις γευστικές εντάσεις. Ακολούθησε κουσκουσάκι μαγειρεμένο σε ζωμό από καραβίδα, χταπόδι, τσορίθο, αρακάς και αρωματικό λάδι. Ένα μοναδικά δημιουργικό πιάτο που συνδύαζε τα θαλασσινά με μία ιδέα από κρέας. Ένα πιάτο στο οποίο παρά τις φαινομενικά αταίριαστες πρώτες ύλες, επικρατούσε η απόλυτη ισορροπία με τη σωστή ποσότητα των υλικών που είχε χρησιμοποιήσει ο σεφ Ματσούκας.

Οι καθαρές γεύσεις έσκαγαν μία μία σαν βεγγαλικά στον ουρανίσκο. Η ελάχιστα καυτερή και αλμυρή γεύση από το τσορίθο έδινε στο κάθε θαλασσινό μία πρωτότυπη γεύση και αντί να τούς επιβάλλεται, πρόσφερε τα μέγιστα στο γευστικό τους προφίλ. Το κουσκουσάκι ως ζυμαρικό, με ένα πρωτότυπο τρόπο, διαδραμάτιζε έναν εντυπωσιακό δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επόμενο πιάτο πετρομπάρμουνο. Γεμιστό με σπανάκι και πάστα κρεμμυδιού, τυλιγμένο με σχοινόπρασο. Συνοδευόταν από δύο κρέμες, μία παντζάρι και μία κολοκύθι, ενώ στο πιάτο βρισκόταν και ένα καλοψημένο baby καρότο σοταρισμένο σε βούτυρο κλαριφιέ. Το πιάτο ολοκλήρωναν δύο διαφορετικές σος, μία μπερ μπλαν από λευκό κρασί και μάραθο και μία από τα κόκκαλα του ψαριού.

Τραγανή πέτσα στο μπαρμπούνι, σάρκα που έλιωνε στο στόμα. Η γέμισή του διακριτική, τόση όση να του δίνει γευστική ένταση. Οι κρέμες συνόδευαν άψογα το ψάρι και οι σος με τη σειρά τους το απογείωναν, δίνοντάς του δύο διαφορετικές πολυδιάστατες γεύσεις, η οποίες ήταν παράλληλα και εξαιρετικά καθαρές! Ένα πιάτο πραγματικό μαγειρικό επίτευγμα!

Το μενού μου ολοκληρώθηκε με ένα τρυφερό αρνάκι βιολογικής εκτροφής, το οποίο υμνούσε με τον καλύτερο τρόπο την τοπική κουζίνα. Συνοδευόταν από πλιγούρι, με ανθότυρο και αρωματικά βότανα, αλλά και βελούδινη κρέμα πατάτας. Ένας δυνατός, καθαρός ζωμός από το αρνί έδενε το τρυφερό αρνάκι με όλα τα υλικά μεταξύ τους και τους έδινε την απόλυτη γευστική ένταση.

Στο ίδιο υψηλό γευστικό επίπεδο βρίσκονται και τα επιδόρπια του μενού.

Για όσους επιθυμούν να ζήσουν τη γαστρονομική εμπειρία στο έπακρο, ο εξαιρετικός μετρ Δημήτρης Φλώρος δημιουργεί wine pairing για το κάθε πιάτο ξεχωριστά ή προτείνει τις ανάλογες φιάλες με το μενού που θα επιλέξει ο κάθε φιλοξενούμενος του εστιατορίου.

Εντυπωσιακά είναι και τα πιάτα του all-day menu που μπορεί να απολαύσει κάποιος από το μεσημέρι, αλλά και το σούσι που επιμελείται ο Κοσμάς Ζέκιος και σερβίρεται επίσης από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.