Μενού 6 πιάτων. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Καθαρές γεύσεις. Και άψογη κλιμάκωση των γεύσεων. Το εστιατόριο Monzu στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, τηλ.: 2106200495) εξελίσσεται ακόμη περισσότερο και σερβίρει ένα γαστρονομικό μενού μοντέρνας ιταλικής κουζίνας.
Ο head chef Γιάννης Λιόκας, δημιουργεί πιάτα «έξυπνα» και πρωτότυπα και τα σερβίρει στο υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα της Κηφισιάς, το οποίο έχει υπάρξει εξοχικό «περίπτερο» της βασιλικής οικογένειας.
Το δείπνο μου ξεκίνησε με τα καλωσορίσματα του σεφ, τρία amuse bouche.
Το πρώτο ήταν μία μπρουσκέτα, πάνω στην οποία υπήρχαν στρασιατέλα, πέστο ρόκας και γαύρος μαρινάτος.
Το δεύτερο μία μίνι παντζαροσαλάτα, με μπουράτα, ψητό κίτρινο και κόκκινο παντζάρι και καρύδια.
Και το τρίτο ένα πιτσάκι μαργαρίτα, με ναπολιτάνικο φουσκωτό, τρυφερό ζυμάρι.
Εξαιρετικές γεύσεις, το καθένα με τον δικό του, μοναδικό γευστικό χαρακτήρα, διέγειραν τους γευστικούς κάλυκες και προετοίμαζαν το «έδαφος» για τα πιάτα που θα ακολουθήσουν.
Πριν, όμως, από το πρώτο πιάτο, το τραπέζι ζέσταναν τρία διαφορετικά φρεσκοψημένα ψωμιά. Ένα προζυμένιο με κεχρί και παπαρουνόσπορο, μία εξαιρετική focaccia και ένα flatbread. Συνοδεύονταν από βούτυρο με κατσικίσιο τυρί, πέστο μυρωδικών και άγριο σκόρδο.
Το πρώτο πιάτο του νέου μενού γευσιγνωσίας του εστιατορίου Monzu που δοκίμασα, ήταν το Μαγιάτικο.
Ωμό, τύπου ceviche, όμως το υγρό στοιχείο ήταν με yuzu kosho (μείγμα chili πιπεριών, αλατιού και αρωματικού εσπεριδοειδούς yuzu), φινόκιο, μανταρίνι και αυγοτάραχο.
Άψογα κομμένο σε μικρούς κύβους το ψάρι ώστε να έχει σωστό δάγκωμα η σφιχτή σάρκα του. Το αυγοτάραχο ενίσχυε τη λεπτή γεύση του, ώστε να μην χαθεί μέσα στην πανδαισία από τα αρώματα των εσπεριδοειδών, τα οποία πρόσθεταν και την απαραίτητη στρογγυλεμένη και χαμηλή οξύτητα στο πιάτο. Εξαιρετική αρχή.
Επόμενο πιάτο εικονικές ταλιατέλες. Λεπτές λωρίδες από το καλαμάρι, άψογα μαγειρεμένο για να είναι τρυφερό, αλλά όχι λιωμένο, ώστε να μιμείται τις ταλιατέλες ζυμαρικών.
Μία σάλτσα με βάση τα φρέσκα μυρωδικά, λίγο λεμόνι και γαλάκτωμα από το λιγοστό μελάνι του, είχαν δεθεί στη σάρκα του και δημιουργούσαν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα, καθώς ενώ είχα την αίσθηση ότι δοκίμαζα ζυμαρικά με καλαμάρι, οι υδατάνθρακες δεν υπήρχαν στο πιάτο.
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και το επόμενο πιάτο, οι παπαρδέλες Βolognese (μπολονέζ). Ούτε και σε αυτό το πιάτο υπήρχε υδατάνθρακας ως βασικό υλικό, καθώς το ρόλο της παπαρδέλας τον διαδραμάτιζε η σελινόριζα.
Κομμένη σε μία λεπτή, πλατιά λωρίδα η σελινόριζα, ώστε να μιμείται τόσο οπτικά, όσο και στην υφή τις παπαρδέλες, είχε μαγειρευτεί τόσο όσο, ώστε ακόμα και στο πιρούνι να τυλίγεται σαν ζυμαρικό.
Συνδυασμός από ξύσμα λεμονιού, σκόρδο, μαϊντανό, ελαιόλαδο (gremolata) και παρμεζάνα 24μηνης ωρίμανσης, έδιναν γευστικές εντάσεις στη μπολονέζ και δημιουργούσαν ένα μοναδικά πρωτότυπο και γευστικό πιάτο.
Ακολούθησε πιάτο Mare e Monti φουλ σε γεύση και άρωμα. Cappelletti γεμιστά με μοσχαρίσια ουρά, ψητή καραβίδα και dashi από βασιλομανίταρα.
Εξαιρετικά λεπτό το ζυμάρι από τα cappelletti και καλλιτεχνικά κλεισμένο, με τη γέμιση από την ουρά να ανεβάζει τη γευστική ένταση στα ύψη. Η καραβίδα ζουμερή και τέλεια στο αλάτι, συνδυαζόταν άψογα με το κρέας, ενώ ο πλούσιος ζωμός έδενε όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Εξαιρετικό ήταν το στήσιμο, καθώς το σκεύος είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα πιάτο γεμάτο με αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, τα οποία ανέδυαν έντονα το γήινο άρωμά τους, ερεθίζοντας γλυκά τη μύτη, όχι όμως το στόμα.
Το τελευταίο πιάτο του μενού που δοκίμασα ήταν μπακαλιάρος.
Τρυφερό ψάρι μαγειρεμένο σε κενό αέρος, συνοδευόταν από μύδια και μικρούς ζουμερούς κύβους αγκινάρας Ιερουσαλήμ, που πρόσθεταν ελαφριά γήινα αρώματα, ενώ μία σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών και colatura di alici (γάρος) εμπλούτιζε με θαλασσινό ιώδιο το εξαιρετικό πιάτο.
Στο ίδιο υψηλό επίπεδο ήταν τα γλυκά και τα μινιαρντίς που έκλεισαν το δείπνο μου.
Το μενού γευσιγνωσίας σερβίρεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.
Πέρα από το κλασικό Dinner Menu και το Degustation Menu, τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής, το Monzu σερβίρει comfort Lunch Menu.
Η ανανεωμένη λίστα κρασιών, με προσεγμένες προτάσεις από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, έρχεται να προκαλέσει τις αισθήσεις, να απογειώσει τη γευστική εμπειρία και να οδηγήσει το Monzù στη νέα του εποχή.
Το σέρβις άμεσο, άψογο και ενημερωμένο για ό,τι ερχόταν στο τραπέζι.