Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κλάδο της εστίασης

Επιστροφή 7% του ετήσιου τζίρου θα λάβουν όλα τα εστιατόρια που είχαν πτώση ετήσιου τζίρου 30%, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει και την αγορά πρώτων υλών κατά τη φάση επανεκκίνησης της εστίασης.

Ωστόσο, τα εστιατόρια δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Σχεδιάσαμε τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κλάδο της εστίασης.

«Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι ότι δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. Αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση» είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες. Για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης να ανοίξουν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν αρκετοί κλάδοι ακόμη και αρκετά πιο μετά θα ανοίξει η εστίαση.

Δεν θέλησε ωστόσο να δώσει ημερομηνία ή να πει αν είναι πριν από το Πάσχα αλλά τόνισε ότι «δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων».

Στα 330 εκατ. ευρώ η συνολική επιδότηση

Το πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε συνολικά 34.000 επιχειρήσεις.

Όπως διευκρίνισε Γιώργος Καββαθάς, το ποσό αυτό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το άνοιγμα της εστίασης θα βοηθούσε να γίνει αφού υπάρξει σαφής εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

«Αυτό γίνεται και θα γίνεται συνεχώς», απαντούν κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι η εστίαση που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από το πολύμηνο απαγορευτικό αλλά και στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα από την ομπρέλα μέτρων, μπορεί να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια, με «διαρκείς» ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι Υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.