Λουκέτο στην εστίαση στις 10:00 το βράδυ και ακόμη 4 μέτρα εισηγήθηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Όχι απλώς θα χάσει το νόημα της απόλαυσης, διασκέδασης και της χαλάρωσης η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο ή μπαρ, αλλά θα είναι μία αυστηρά κουραστική διαδικασία, αν ισχύσουν όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Παράλληλα, θα είναι και μία ταφόπλακα για τα εστιατόρια και τα μπαρ, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν εν λειτουργία και δεν θα δικαιούνται να μπουν στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας.

Μετά από δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, ως ύστατη προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αύριο, Παρασκευή είτε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είτε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Τα μέτρα

Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί είναι το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, εστιατορίων και καφέ στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) του χάρτη υγειονομικής προστασίας στις 10.00 το βράδυ και έως το πρωί τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Επιπλέον, οι προτάσεις περιλαμβάνουν και άλλα συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως:

  1. Αυστηρότερη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων
  2. Χρήση μουσικής σε χαμηλή ένταση ώστε να μη διασπείρεται ο ιός με έντονες συνομιλίες μεταξύ των θαμώνων
  3. Καλύτερο εξαερισμό των κλειστών χώρων
  4. Χρήση μάσκας και σε καθιστούς θαμώνες και η αφαίρεσή της μόνο όταν χρειάζεται να φάνε ή να πιούν

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Συμπληρωματικά, οι επιστήμονες εισηγούνται την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 10.30 μ.μ., ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας, όπως έχει τονίσει σοβαρά υπόψη του και τον παράγοντα «Οικονομία».

Αλλα σημαντικά οριζόντια μέτρα, δηλαδή για το σύνολο της Επικράτειας, τα οποία αποφάσισαν οι ειδικοί κρίνοντας ότι αυτά θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας, είναι:

  • Γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και το 60%, όπου αυτή είναι εφικτή, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες
  • Απαγόρευση ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων
  • Αύξηση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας
  • Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις «πορτοκαλί» περιοχές, ώστε να μην μεταφέρεται ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη, επιβαρύνοντας «κίτρινες» ή «πράσινες» Περιφερειακές Ενότητες.