FNL Best Restaurant Awards 2022: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για ακόμη μία χρονιά, τα FNL Best Rrestaurant Awards, ο καταξιωμένος και έγκυρος θεσμός που βραβεύει από το 2016, και κάθε χρόνο, με αστέρια τα καλύτερα εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Ιόνιο, ανακοινώνουν, σε πρώτη φάση, τα καλύτερα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Πάνο Δεληγιάννη, «τα αστέρια των εστιατορίων της υπόλοιπης Ελλάδας και τα ειδικά βραβεία θα ανακοινωθούν το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου στην τελετή απονομής των βραβείων για όλα τα εστιατόρια».
Μείνετε συντονισμένοι στο FNL και δείτε ποια εστιατόρια διατηρούν ή αυξάνουν τα αστέρια τους, ποια το χάνουν και ποια είναι τα 32 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι FNL για πρώτη φορά!

Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά ποσό εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαίας ποιότητας υλικά.

Αυτά είναι τα 77 εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κερδίζουν τουλάχιστον ένα αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022, όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων. Από αυτά, δύο εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 18 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 57 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 77 βραβευμένων περιλαμβάνονται 32 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Σπονδή, Αθήνα

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Delta Restaurant, Αθήνα • (new comer)

Hervé, Αθήνα • (new comer)

Patio, The Margi Hotel, Αθήνα

Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα • (new entry)

Soil, Αθήνα • (new comer)

The Ziller’s, Αθήνα •  (new entry)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Botrini’s, Αθήνα

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Aleria, Αθήνα

CTC, Αθήνα

Hytra, Αθήνα

Varoulko Seaside, Αθήνα

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Salonika Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη

Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Artisanal, Αθήνα

Cookoovaya, Αθήνα

Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη • (new entry) 

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Γιουβετσάκια, Αθήνα

Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα

Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα • (new entry)

Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα • (new entry)

 

MODERN BISTRO 

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Vezené, Αθήνα

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Annie Fine Cooking, Αθήνα • (new comer)

Clochard, Θεσσαλονίκη

Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη • (new entry) 

Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη

Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα

Malconi’s, Αθήνα

Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα •  (new comer)

Simul, Αθήνα

 

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη

Μούργα, Θεσσαλονίκη

+τροφή, Θεσσαλονίκη • (new comer) 

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα • (new entry)

ΦΙΤΑ, Αθήνα • (new entry)

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ 

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα

Veritable, Αθήνα

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Abreuvoir, Αθήνα • (new entry) 

Monzù, Αθήνα • (new comer)

Napul’e, Αθήνα •  (new entry)

Le Pavillon, Αθήνα • (new comer)

 

FUSION & ETHNIC 

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Sushimou, Αθήνα

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Birdman, Αθήνα

Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα

Nikkei, Αθήνα

Νοlan, Αθήνα

Matsuhisa Athens, Αθήνα

Senta, Αθήνα • (new comer) 

Freud Oriental, Αθήνα

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ 

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Basegrill, Αθήνα

Beefbar Athens, Αθήνα • (new comer)

Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη • (new entry) 

Drakoulis Dry & Raw (Βούλα, Κηφισιά) , Αθήνα • (new comer Κηφισιά)

Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Spit Jack, Αθήνα • (new entry)

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ 

ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη

Τραβόλτα, Αθήνα

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Bluefish, Αθήνα • (new entry)

Δουράμπεης, Αθήνα

Kritikos Port, Θεσσαλονίκη • (new comer)

Milos, Αθήνα • (new comer) 

Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) • (new comer Κηφισιά)

Τριζόνι, Θεσσαλονίκη • (new comer)

 

STREET FOOD 

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Baba Ganoush, Αθήνα

Black Salami, Αθήνα • (new comer)

Chicken Picnic, Αθήνα •  (new comer)

Falafel Abu Milad, Αθήνα

Feyrouz, Αθήνα

Granello, Αθήνα

Hoocut, Αθήνα

Κώστας, Αθήνα

Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα

Overall, Αθήνα • (new comer)

Smash n’ bun, Αθήνα  • (new comer)

Surfer Maya, Θεσσαλονίκη • (new comer)  

 

*ως new comer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.

Τα βασικά των FNL Best Restaurant Awards

Κεντρικός άξονας των FNL BEST RESTAURANT AWARDS υπήρξε εξαρχής η ανάδειξη όλων των ποιοτικών χώρων εστίασης ανεξαρτήτως κατηγορίας. Κάποτε η λέξη γαστρονομία ισούταν μόνο με τα πολυτελή εστιατόρια των μεγάλων σεφ. Σήμερα, ένας γκουρμέ εξερευνητής αποζητά και εκτιμάει το συναρπαστικό street food, αγαπάει το απλό καθησυχαστικό φαγητό που ονομάζουμε comfort, και ξετρελαίνεται να ανακαλύπτει την ευγένεια τόσο στα καθημερινά φαγητά του άλλοτε στα κλασικά παραδοσιακά στέκια – ακόμα και με τον τρόπο που τα «ερμηνεύουν» σήμερα οι σεφ στα πλαίσια της εδραιωμένος στο εξωτερικό τάσης του bistronomy- όσο και στα πιο πολυτελή, γαστρονομικά τους εστιατόρια. Για αυτούς τους λόγους τα FNL BEST RESTAURANT AWARDS έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα να απαντούν στα ερωτήματα του καταναλωτή, πληροφορώντας τον επακριβώς τι είναι το κάθε εστιατόριο από αυτά που βραβεύσαμε και τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό.

Ο στόχος των βραβείων υπήρξε ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή: αφορά την κατάρτιση ενός πλήρους οδηγού που θα ανανεώνεται και θα επαναξιολογεί, κάθε χρονιά, τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα, ενώ κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με καινούργια γεωγραφικά διαμερίσματα με σκοπό σύντομα να καλύψει απ´ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η πολυμελής και πολυσυλλεκτική επιτροπή των FNL BEST RESTAURANT AWARDS, η οποία επιδίδεται κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο γαστρονομικό οδοιπορικό αναζητώντας και βαθμολογώντας τα εστιατόρια των περιοχών που επισκέπτεται, αξιολογεί όλα τα εστιατόρια με τα αστέρια του FNL. Παράλληλα όμως τα χωρίζει σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, τη ποιοτική βαθμίδα και το στιλ τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τα εστιατόρια με ένα αστέρι όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.
Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL

Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια γαστρονομική ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στη λογική του ενός αστεριού και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ δεδομένου ότι ακολουθούμε τη λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα street-food, μια ταβέρνα, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο με το σκεπτικό πως το καθένα είναι ισότιμα «καλό στην κατηγορία του», στις επόμενες κατηγορίες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ιδίου επιπέδου, ανεξαρτήτως στιλ.

Μεγάλος χορηγός των FNL Best Restaurant Awards 2022 είναι η Intracom και χορηγοί τα αυτοκίνητα DS Automobiles, η σαμπάνια Moët & Chandon, το τζιν Roku, η μπίρα ΕΖΑ Premium Pilsener, το οινοποιείο Anhydrous, ο καφές Taf και το νερό Δουμπιά.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο FNL.