ΕΦΕΤ: Ο πρακτικός οδηγός με όλες τις νέες οδηγίες για την επανεκκίνηση στα εστιατόρια

Γιάννη Δεβετζόγλου

του Γιάννη Δεβετζόγλου

Ειδικές οδηγίες που ξεκινούν από την προετοιμασία φαγητού και φτάνουν μέχρι τη λάντζα, τις τουαλέτες, αλλά και τη συντήρηση των κλιματιστικών ενός εστιατορίου, εξέδωσε ενόψει της επαναλειτουργίας της εστίασης στις 25 Μαΐου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ).

Στόχος του «Οδηγού Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής των καταστημάτων στη νέα πραγματικότητα, που έχει προκληθεί από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Στο οδηγό υπάρχουν οδηγίες για το πώς:

  • Θα παραλαμβάνονται οι ύλες και πώς θα αποθηκεύονται τα τρόφιμα καθώς για όλα όσα αφορούν το προσωπικό
  • Θα γίνεται η διαμόρφωση  προγράμματος σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων
  • Θα γίνονται οι συναλλαγές στο ταμείο
  • Θα γίνει η διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού που ανήκει στην ομάδα των εργαζομένων
  • Ο σωστός αερισμός του χώρου κ.ά.

Επίσης, οι υπεύθυνοι καλούνται να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones.

Στις ίδιες οδηγίες αναφέρεται ότι «χρησιμοποιήστε καταλόγους μίας χρήσης. Τραπεζομάντηλα και σουπλά μίας χρήσης. Στα take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια».

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Δείτε ολόκληρο τον οδηγό και τις συμβουλές αναλυτικά εδώ.

 

300x250