Χρύσα Χρύσα: Ένα μοναδικό, industrial μαγειρειό στα Πετράλωνα

Ελληνική κουζίνα με διεθνείς πινελιές. Με το twist που χρειάζεται το φαγητό της μαμάς για να προσγειωθεί στο παγκόσμιο τραπέζι. Μερίδες επίσης της μάνας. Μεγάλες. Χορταστικές. Τίμιες και γευστικές. Το εστιατόριο Χρύσα Χρύσα (Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 213-0356.879) είναι κλασικό και μοντέρνο μαζί. Ακριβώς όπως είναι και η διακόσμηση του εστιατορίου. Ένα industrial μαγειρειό που μου είχε λείψει πολύ! Και καθώς άπλωσε τα τραπέζια του στο πεζοδρόμιο, δεν ήταν δυνατόν να μην είναι ένα από τα πρώτα που θα επισκεφτώ.

Ξεκίνησα το δείπνο μου με μία σαλάτα «τούρμπο»! Ανάμεικτα δροσερά σαλατικά, ζεστή μελιτζάνα και κατσικίσιο τυρί. Εναλλαγές θερμοκρασίας που κάνουν τη διαφορά και γεύσεις αλμυρές, γλυκές (από το βινεγκρέτ) και όξινες σε τέλεια ισορροπία. Μία σαλάτα – πλήρες γεύμα!

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τους καλύτερους που μπορεί κάποιος να απολαύσει στο κλεινόν άστυ. Τόσο γευστικές, που μόνο σε κάτι ορεινά χωριά μπορείς να τους ανακαλύψεις. Με ελάχιστη φέτα, διακριτικό δυόσμο, έντονο κολοκύθι και καθόλου λαδίλα, λες και ψήθηκαν σε κενό αέρος, αλλά απ’ έξω παρέμειναν τραγανές! Εντυπωσιακό. Συνοδεύονται από σάλτσα κόκκινης πιπεριάς.

Η τηγανιτή φέτα μέσα σε φύλλο κρούστας είναι κορυφαία επιλογή! Τραγανό φύλλο, πασπαλισμένο με σουσάμι και μαυροκούκι, περιχυμένο με ανθόμελο και φέτα που λιώνει και χύνεται… Εξίσου γευστικό είναι και το ψητό ταλαγάνι στη σχάρα που συνοδεύεται από μαρμελάδα σύκου.

Οι σκιουφιχτές μαγαρούνες ξεχειλίζουν από το βαθύ πιάτο και είναι άψογα βρασμένες. Η κόκκινη σάλτσα ντομάτας τις έχει ζώσει και το ξύγαλο από πάνω τους δίνει την κατάλληλη οξύτητα και αλμύρα και τις δένει ως πιάτο!

Το κοντοσούβλι κοτόπουλο είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Ζουμερό και γευστικό στήθος κοτόπουλο, με ντομάτα και πιπεριά περασμένα στο καλαμάκι, αλάδωτες πιτούλες, και σος από γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά.

Τα ψάρια είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και είναι επίσης μεγάλες και γευστικές μερίδες. Η μαστίχα είναι η βασική σος του πιάτου με το φιλέτο σολομού, ενώ το λαβράκι συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό πουρέ σελινόριζας που τον σβήνει με μπόλικο αλκοόλ.

Γενικά σε αυτό το εστιατόριο απολαμβάνω από πολύ καλά ως αριστοτεχνικά πιάτα! Τιμές, από 15 ώς 20 ευρώ το άτομο.