Caretta Athens: Η γευστική, σύγχρονη comfort κουζίνα στην παραλία της Γλυφάδας
Κουζίνα ελληνική με διεθνείς… τάσεις. Πιάτα σούπερ γευστικά. Μερίδες μεγάλες και χορταστικές. Το νέο μενού του εστιατορίου Caretta Athens (τηλ.: 2108942568, Διαδόχου Παύλου 26, Γλυφάδα 166) είναι βέβαιο ότι είναι απολαυστικό και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Η κουζίνα ανανεώθηκε πρόσφατα με την αλλαγή του σεφ, και τα ηνία ανέλαβε ως consultant chef ο Δημήτρης Κότσαλης, ενώ στο πάσο συναντάμε τον ταλαντούχο Τζέβο Χαλίλι.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μου, ο πελώριος κλειστός χώρος, σωστά φωτισμένος και διακοσμημένος, μπροστά στη θάλασσα, με θέα το Αιγαίο και τον ουρανό, ήταν τα πρώτα που μου έκαναν θετική εντύπωση.
Ακολούθησαν τα κοκτέιλ. Αν και δοκίμασα μόνο δύο, ήταν αρκετά για να καταλάβω ότι το μπαρ έχει εμπειρία, κάτι που σημαίνει εγγύηση για τη γευστική απόλαυση.
Το μενού που έχουν δημιουργήσει οι δύο σεφ, οι οποίοι έχουν μακρά εμπειρία στην ασιατική κουζίνα, σε εστιατόρια όπως το αθηναϊκό Izakaya, και το Cavo Tango στη Μύκονο, περιλαμβάνει πιάτα κυρίως μεσογειακής κουζίνα.
Πολλά από αυτά έχουν ενισχυμένη ένταση, λόγω των ασιατικών πρώτων υλών, με τις οποίες ενισχύονται οι τοπικές συνταγές. Παράλληλα, υπάρχουν και πιάτα με γεύσεις από το Περού, το Μεξικό, αλλά και κοπές από κρέατα ωρίμανσης από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Το πρώτο εκπληκτικό πιάτο που δοκίμασα ήταν η σούπα σούμο, με βάση τη miso, διάφορα μανιτάρια, λάδι βασιλικού, γαρίδες, φύτρες αρακά και λίγο λάδι τσίλι. Εξαιρετικά πλούσια και συγκεντρωμένη η γεύση του ζωμού, ενώ το κάθε υλικό απελευθέρωνε τη δική του γεύση σε κάθε κουταλιά, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα στο στόμα.
Εξαιρετικές είναι και οι σαλάτες-αλοιφές, δηλαδή η τυροκαυτερή και η ταραμοσαλάτα. Η πρώτη είχε φτιαχτεί με φέτα και ανθότυρο. Αντί όμως, της πράσινης καυτερής πιπεριάς, είχε ψητή μεξικάνικη χαλαπένιος, η οποία της έδινε ένα ελάχιστο καπνιστό άρωμα, χωρίς να επηρεάζει το γευστικό της προφίλ.
Λίγο πιο πειραγμένη ήταν η ταραμοσαλάτα, η οποία αντί για λεμόνι, είχε γιούζου, κάτι που της πρόσθετε τελείως διαφορετικά αρώματα από την κλασική συνταγή και αρκετή φρεσκάδα. Λίγο τσίλι, τραγανή κινόα και λάδι βασιλικού, ολοκλήρωναν ένα κλασικό πιάτο, με twist από την Ιαπωνία.
Ακόμη ένα πιάτο που με ενθουσίασε ήταν η καραβίδα. Ο σεφ Τζέβο Χαλίλι είχε δημιουργήσει τρεις παρασκευές από το θαλασσινό.
Μία αέρινη, τραγανή και παράλληλα ζουμερή τεμπούρα, ένα ταρτάρ σωστά κομμένο σε σωστά τεμάχια και με λεπτή οξύτητα, ώστε να αφήνει το ιώδιό του να βγαίνει στη γεύση. Η τρίτη παρασκευή ήταν ψητή στη σχάρα, τρυφερή στη γεύση και καπνιστή στα αρώματα.
Άλλωστε το εστιατόριο Caretta Athens μαγειρεύει και σερβίρει οποιοδήποτε ψάρι ή θαλασσινό επιλέξει ο πελάτης, σε διάφορες παρασκευές. Δηλαδή μπορεί κάποιος να πάρει ένα ψάρι και να ζητήσει το μισό να του το κάνουν ψητό, το ένα τέταρτο σεβίτσε και το υπόλοιπο μαριναρισμένο.
Εξαιρετικά ήταν σχεδόν όλα τα πιάτα που δοκίμασα, όπως η τηγανιτή φέτα με Sweet Chili Sauces, οι παπαρδέλες με γκοργκοντζόλα, καπνιστή πανσέτα και λάδι μυρωδικών, αλλά και το άψογα ψημένο flap steak, το οποίο είχε μαριναριστεί σε μελάσα, τζίντζερ και συνοδευόταν από βελούδινο πουρέ γλυκοπατάτας.
Στο ίδιο μενού υπάρχουν επιλογές από πίτσα, κλαμπ σάντουιτς, κριθαράκι με σιγομαγειρεμένα μάγουλα, αλλά και αρκετά κρέατα και ψάρια ωμά (carpaccio, tartare κ.λπ.).
Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σαλάτες. Ελληνική σαλάτα με ντοματίνια και βιολογικό ελαιόλαδο, σαλάτα με παντζάρι και κατσικίσιο τυρί, σίζαρς και μία με βιολογική κινόα και γκότζι μπέρι.
Εξαιρετικά είναι και τα γλυκά, μεταξύ των οποίων ένα λάβα κέικ με υγρή καρδιά σοκολάτας και κρέμα ναμελάκα με φρούτα του δάσους, μπισκότο σοκολάτας, φουντούκι και παγωτό raspberry.