Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021

Το εστιατόριο Noma του René Redzepi που μέσα στον Σεπτέμβριο πήρε και το τρίτο αστέρι Michelin, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της λίστας The World’s 50 Best Restaurants, των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο για το 2021, μετά από την τελευταία φορά που είχε βρεθεί εκεί το 2014.

Το Noma που είναι στην πραγματικότητα το νέο Noma, που άνοιξε στην τρέχουσα τοποθεσία του τον Φεβρουάριο του 2018 με ένα μενού γευσιγνωσίας που αλλάζει κυκλικά μερικές φορές το χρόνο, οι νίκες από το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014 δεν υπολογίζονται. Τώρα που σαν Noma 2 βρέθηκε στην πρώτη θέση, θα πρέπει να είναι εκτός λίστας το επόμενο έτος, εκτός εάν ο René Redzepi κάνει άλλη επανεκκίνηση ή αν ο οργανισμός 50 Best Restaurants, αλλάξει ξανά τους κανόνες του.

Το Noma, άνοιξε για πρώτη φορά στη γειτονιά Christianhavn της Κοπεγχάγης το 2003 και πήρε για πρώτη φορά την κορυφαία θέση στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο το 2010.

Ένας νέος κανόνας που εισήχθη στα βραβεία του 2019 κατέστησε τους προηγούμενους νικητές του κορυφαίου τίτλου μη επιλέξιμους για τη λίστα, αλλά το Noma μπόρεσε να κάνει την αλλαγή καθώς έκλεισε το 2016 και στη συνέχεια άνοιξε ξανά σε μια νέα τοποθεσία της Κοπεγχάγης δύο χρόνια αργότερα.

Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή στους κανόνες αποκλείει το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το Fat Duck στο Λονδίνο, την Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και το νο1 του 2019, Mirazur στο Menton της Γαλλίας. Αυτά τα εστιατόρια έχουν πλέον εγγραφεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα “Best of the Best”, στο οποίο το Noma 2 είναι το νεότερο μέλος.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ζωντανής τελετής στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Ένα άλλο ακριβό μενού γευσιγνωσίας της Κοπεγχάγης, το Geranium, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αυτή είναι η πρώτη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Οι ψήφοι για τη λίστα του 2021 λαμβάνουν υπόψη τις ψήφους που δόθηκαν για τη λίστα του 2020 καθώς και μια ψηφοφορία «ανανέωσης» του Μαρτίου 2021, στην οποία οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να εκδώσουν νέες ψήφους, αλλά μόνο για εστιατόρια στη δική τους περιοχή.

Σε όλες τις 19 εκδόσεις της ετήσιας λίστας, μόνο ευρωπαϊκά ή βορειοαμερικανικά εστιατόρια έχουν καταλάβει την νο 1 θέση. Η κορυφαία θέση δεν πήγε ποτέ σε εστιατόριο της Νότιας Αμερικής ή της Ασίας και δεν υπάρχουν τρέχοντα εστιατόρια στη λίστα από οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή. (Ο οργανισμός σχεδιάζει να ξεκινήσει μια περιφερειακή λίστα που θα καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2022.) Το μόνο εστιατόριο από την ηπειρωτική Κίνα, την πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, είναι ένα μενού γευσιγνωσίας 900 δολαρίων που διαχειρίζεται ένας Γάλλος, μια πραγματικότητα που ισχύει για πάνω από μισή δεκαετία, αν και το Chairman, ένα καντονέζικο σημείο στο Χονγκ Κονγκ, κατάφερε να φτάσει στο Νο 10 φέτος.

Δεν υπάρχουν εστιατόρια στη λίστα από την Ινδία, μια χώρα 1,38 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το μόνο εστιατόριο από την Αφρική, μια ήπειρο 1,28 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ένα παραθαλάσσιο μέρος της Νότιας Αφρικής που διευθύνεται από τον σεφ Kobus van der Merwe.

Η λίστα έχει δεσμευτεί για την ισότητα των φύλων μεταξύ των 1.000 και πλέον κριτών της, αν και δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο είχε αυτή η απόφαση στη σύνθεση της λίστας. Συνολικά, η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων, περιλαμβάνει μόλις τέσσερα εστιατόρια με επικεφαλής γυναίκες σεφ, ένα λιγότερο από πέρυσι μετά την αποχώρηση της σεφ Daniela Soto-Innes από το Cosme του Enrique Olvera στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι χώροι έχουν συνιδιοκτήτες γυναίκες, όπως το SingleThread στο Healdsburg, CA και το Atomix στη Νέα Υόρκη.

Το Cosme παρέμεινε το αμερικανικό εστιατόριο με την υψηλότερη βαθμολογία στο Νο 22, ακολουθούμενο από το Benu στο Νο 28, το SingleThread στο Νο 37, το Atomix στο Νο 43 και το Le Bernardin στο Νο 44 και το Atelier Crenn στο Νο 48. Εστιατόρια στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων θέσεων, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν τον περισσότερο χώρο για μεμονωμένη χώρα στη λίστα.

Η λίστα του 2021

1. Noma (Copenhagen, Denmark)
2. Geranium (Copenhagen, Denmark)
3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spain)
4. Central (Lima, Peru)
5. Disfrutar (Barcelona, Spain)
6. Frantzén (Stockholm, Sweden)
7. Maido (Lima, Peru)
8. Odette (Singapore)
9. Pujol (Mexico City, Mexico)
10. The Chairman (Hong Kong, China)
11. Den (Tokyo, Japan)
12. Steirereck (Vienna, Austria)
13. Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
14. Mugaritz (San Sebastian, Spain)
15. Lido 84 (Gardone Riviera, Italy)
16. Elkano (Getaria, Spain)
17. A Casa do Porco (São Paulo, Brazil)
18. Piazza Duomo (Alba, Italy)
19. Narisawa (Tokyo, Japan)
20. Diverxo (Madrid, Spain)
21. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)
22. Cosme (New York City, USA)
23. Arpège (Paris)
24. Septime (Paris, France)
25. White Rabbit (Moscow, Russia)
26. Le Calandre (Rubano, Italy)
27. Quintonil (Mexico City, Mexico)
28. Benu (San Francisco, USA)
29. Reale (Castel di Sangre, Italy)
30. Twins Garden (Moscow, Russia)
31. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)
32. The Clove Club (London, UK)
33. Lyle’s (London, UK)
34. Burnt Ends (Singapore)
35. Ultraviolet (Shanghai, China)
36. Hof Van Cleve (Belgium)
37. SingleThread (Healdsburg, USA)
38. Borago (Santiago, Chile)
39. Florilège (Tokyo, Japan)
40. Suhring (Bangkok, Thailand)
41. Alléno (Paris, France)
42. Belcanto (Lisbon, Portugal)
43. Atomix (New York City, USA)
44. Le Bernardin (New York City, USA)
45. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Germany)
46. Leo (Bogotá, Colombia)
47. Maaemo (Oslo, Norway)
48. Atelier Crenn (San Francisco, USA)
49. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)
50. Wolfgat (Paternoster, South Africa)

Ειδικά βραβεία

Βραβείο υψηλότερης ανόδου: The Chairman (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)

Βραβείο Φιλοξενίας: Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)

Υψηλότερη νέα είσοδος: Lido 84 (Gardone Riviera, Ιταλία)

Βραβείο Chef’s Choice: Victor Arguinzoniz (Axpe, Ισπανία)

Βραβείο Αειφορίας: Borago (Σαντιάγο, Χιλή)

Ο καλύτερος Pastry Chef στον κόσμο: Will Goldfarb (Ubud, Bali)

Η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο: Pía León (Λίμα, Περού)

One to Watch: Ikoyi (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Βραβείο Icon: Dominique Crenn (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)

Πρωταθλητές αλλαγής: Κουρτ Έβανς (Φιλαδέλφεια, PA), Βιβιάνα Βαρέζε (Μιλάνο, Ιταλία), Deepanker Khosla (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)