Makris Athens: Ελληνική υψηλή γαστρονομία στην καρδιά της Αθήνας

Fine dining με υλικά κυρίως από την ελληνική γη και θάλασσα. Τεχνικές κατά βάση γαλλικές. Πιάτα ισορροπημένα. Με γεύσεις καθαρές, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι παρασκευές στο πιάτο ήταν υπερβολικές σε αριθμό. Και πλούσια κάβα, με premium κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Η θέα από τον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου Makris Athens

Ο chef Patron Πέτρος Δήμας, δίνει ρεσιτάλ γεύσεων και το νέο εστιατόριο Makris Athens που άνοιξε πρόσφατα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Άστιγγος 10 και Ερμού 119, τηλ.: 2160047777), με την επιμέλεια του Στάθη Τσόκου, αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Το δείπνο μου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του σεφ και 4 δημιουργικά amuse bouche.

Μία τραγανή τηγανίτα, γεμιστή με σκοτύρι Ίου, μέλι και φρέσκια μαύρη τρούφα.

Μία Τραγανή τάρτα με χταποδάκι και κράκερ με μελάνι από χταπόδι.

Ένα τραγανό ταρτάκι από μπλε καβούρι από την ακτογραμμή της Πιερίας, κρέμα εσπεριδοειδών και πίκλα από καρπούζι.

Και ένα ταρτάρ από ελληνικό μοσχάρι βιολογικής εκτροφής, τρούφα, αχινό και φουντούκι.

Ένα δυνατό ξεκίνημα με μπουκιές γεμάτες έντονες και καθαρές γεύσεις!

Μερικά από τα πιάτα που δοκίμασα στο εστιατόριο Makris Athens

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν στρείδι από το Ιόνιο σε δύο διαφορετικές υφές (ωμό και χειροποίητο παγωτό), σαλάτα από πράσινο μήλο και κράκερ από κρίταμο.

Ένα πιάτο-εμπειρία, καθώς σπάνια το στρείδι συνδυάζεται με άλλα υλικά. Η πρώτη υφή, δηλαδή το ωμό στρείδι, αποκαλύπτει ξεκάθαρα την εντυπωσιακή γεύση της θάλασσας, με την αλμύρα και ευκρινή τη γεύση του ιωδίου. Η δεύτερη υφή, που παρουσιάζεται στο χειροποίητο παγωτό, συνδυάζει την απαλότητα της κρέμας με την καθαρή γεύση του στρείδιου.

Η σαλάτα από πράσινο μήλο προσφέρει φρεσκάδα και ελάχιστη οξύτητα, δίνοντας μια ευχάριστη αντίθεση στην πλούσια γεύση του στρείδιου. Το κράκερ από κρίταμο προσθέτει την απαραίτητη τραγανή υφή. Συνολικά το πιάτο αποτελεί μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία, που αναδεικνύει τη φρεσκάδα της θάλασσας και τη δημιουργικότητα του σεφ.

Εξαιρετικό ήταν και το πιάτο με τη γαρίδα Κοιλάδας, ζωμό και ξύσμα από εσπεριδοειδή, ελληνικό χαβιάρι και κρύα σούπα από βιολογικά καρότα, αρωματισμένη με τζίντζερ και πορτοκάλι, ενώ στην κορυφή υπήρχε ένα τραγανό τσιπ από γαρίδα.

Ένα ισορροπημένο πιάτο με γλυκές, αλμυρές και πικάντικες νότες και πρωταγωνιστή τη γαρίδα.

Η γαρίδα Κοιλάδας απελευθέρωνε τον έντονο αρωματικό της χαρακτήρα και την έντονη γεύση της, ενώ ο ζωμός και το ξύσμα από εσπεριδοειδή της έδιναν μία φρεσκάδα, προσθέτοντας ελαφριά οξύτητα.

Το ελληνικό χαβιάρι με τη σειρά του έδινε ακόμη πιο έντονα τη γεύση του ιωδίου στο πιάτο, ενώ η κρύα σούπα από καρότα, αρωματισμένη με τζίντζερ και πορτοκάλι με τις γλυκές και πικάντικες νότες της, προσφέρει μια εκπληκτική ισορροπία στη συνολική γεύση.

Το τραγανό τσιπ από γαρίδα προσθέτε υφή και ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον γευστικό χαρακτήρα του πιάτου. Απλώς εξαιρετικό!

Ακολούθησε πιάτο με αυγό ορτυκιού από φάρμα στην Κέρκυρα, ζωμό από βιολογικό κοτόπουλο, υφές αρακά, μανιτάρια εποχής (κανθαρέλες) και κράκερ από καπνιστό χοιρινό και χέλι.

Το αυγό ορτυκιού σωστά βρασμένο με υγρό κρόκο, ώστε να χύνεται μέσα στο πιάτο και να δένεται πάνω στα μανιτάρια που απελευθέρωναν σε κάθε μπουκιά τη γήινη γεύση τους και το κράκερ, εκτός από τον ρόλο του τραγανού στοιχείου, είχε και έντονο ουμάμι. Ο ζωμός από βιολογικό κοτόπουλο έδινε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στη συνολική γεύση.

Ένα πιάτο με συγκλονιστικό συνδυασμό γεύσεων, υφών και αρωμάτων, που ενώνονται και δημιουργούν μια έντονη γαστρονομική εμπειρία.

Συγκλονιστικό ήταν και το πιάτο με το μπαρμπούνι, το οποίο είχε ψηθεί με τα λέπια του.

Τραγανά τα λέπια, πλούσια και ζουμερή η σάρκα του ψαριού, συνδυαζόταν με σέσκουλο και μαρούλι, μέσα στα οποία υπήρχαν πολλά φρέσκα αρωματικά, όπως δυόσμος, μυρώνια κ.ά. Ο αφρός στο πιάτο ήταν φουλ στο ιώδιο, καθώς είχε παρασκευαστεί με σκάρο και καπόνι.

Κράκερ από μελάνι σουπιάς, ωμό συμιακό γαριδάκι και μύδια αχνιστά συμπλήρωναν το επικό πιάτο, δίνοντάς του ακόμη περισσότερες θαλασσινές νότες. Συγχαρητήρια στον σεφ και την ομάδα του!

Το δείπνο μου έκλεισε με κρέας. Λίγο, αλλά σε πολλές κοπές και παρασκευές, ώστε να είναι παιχνιδιάρικο και καθόλου μονότονο.

Το πρώτο από τα τρία ήταν ελληνικό βιολογικό βοδινό (σιδηρόδρομος), κομμένο ταλιάτα, με ένα μπουκέτο με 20 διαφορετικά βότανα, το οποίο συμπλήρωνε ένας γυαλιστερός και ημιδιάφανος καταπληκτικός ζωμός από βοδινό, αρωματισμένος με κόκκινο κρασί και 7 διαφορετικά πιπέρια.

Το δεύτερο σιγομαγειρεμένο μάγουλο και ένα δαμάσκηνο γεμιστό από τα συκώτια του βοδινού, ενώ στο κάτω μέρος του πιάτου υπήρχε κρέμα με τραχανά και κατσικίσιο τυρί.

Και τέλος, ένα γλυκάδι γλασαρισμένο με μαύρο σκόρδο και μαύρη ελληνική μπύρα.

Εξαιρετικά γευστικές και πλούσιες σε εντάσεις όλες οι παρασκευές με το κρέας.

Τα επιδόρπια ακολουθούν το concept των πιάτων και όσα δοκίμασα ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Το σέρβις άμεσο, άψογο και ενημερωμένο για τα πιάτα που σέρβιρε.

Fine DiningMakris AthensΕστιατόρια ΑθήναΠέτρος ΔήμαςΣτάθης Τσόκος