Dex.Machina: Στιγμές του παρελθόντος με παραδοσιακές γεύσεις από το μέλλον

Στην παραλία της Κουρούτας Ηλείας, το Dexamenes Seaside Hotel φιλοξενεί το εστιατόριο Dex.Machina, στο πρώην μηχανοστάσιο του οινοποιείου, έναν κρυμμένο θησαυρό για τους λάτρεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, του καλού κρασιού και φυσικά του ρομαντισμού.

Το μενού στο εστιατόριο Dex.Machina επιμελείται ο σεφ Γκίκας Ξενάκης και στα πιάτα του συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.

Ως εκ τούτου, το μενού περιλαμβάνει εξαιρετικές γεύσεις, με τοπικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές που αναβιώνουν με σύγχρονο τρόπο, ενώ όπως είναι αναμενόμενο το κρασί διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο τραπέζι.

Μερικά από τα πιάτα που δοκίμασα στο Dex.Machina

Η αποθέωση της χορτόπιτας. Μία μοντέρνα εκδοχή του σεφ Γκίκα Ξενάκη με λεπτά και τραγανά φύλλα, γεμιστά με γραβιέρα από πρόβιο και κατσικίσιο γάλα από παραγωγό της περιοχής.

Επίσης, σοτέ σπανάκι με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, ωμά μυρώνια, καυκαλήθρες και άλλα φρέσκα μυρωδικά, που δημιουργούσαν ένα μοναδικά γευστικό συνδυασμό πλούσιο σε αρώματα.

Το πιάτο ολοκληρωνόταν με την κρέμα φέτας, η οποία έδινε την πλούσια γεύση της και την απαραίτητη υγρασία στο πιάτο, ενώ έδενε μεταξύ τους όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ένα μοντέρνο πιάτο που ξυπνάει με τον πιο όμορφο τρόπο αγαπημένες γευστικές μνήμες από την παιδική ηλικία.

Εξαιρετικός ήταν και ο ημίπαστος κολιός με σος από ξινόγαλο, φρέσκα μυρωδικά και ταπιόκα.

Η λιπαρότητα και το ιδιαίτερο γευστικό προφίλ του ψαριού συνδυαζόταν αρμονικά με την ελαφρώς όξινη σάλτσα του ξινόγαλου, ενώ τα φρέσκα μυρωδικά πρόσθεταν τα έντονα αρώματα της γης.

Η υφή της ταπιόκας ενίσχυε το παιχνίδι των γεύσεων στο στόμα και όλα τα υλικά συνδυάζονταν και δημιουργούσαν εκρήξεις στον ουρανίσκο, καθώς το πιάτο πάντρευε την ουσία της θάλασσας με τα φρέσκα αρώματα της υπαίθρου.

Συγκλονιστικό ήταν και το αρνάκι. Σιγομαγειρεμένο αρνάκι, τόσο τρυφερό που έλιωνε στο στόμα.

Συνοδευόταν από βελούδινη κρέμα φάβας Φενεού Κορινθίας, την οποία ο σεφ είχε βράσει σε ζωμό λαχανικών, ώστε να κρατήσει τη γλυκιά γεύση της, αλλά να αποβάλει τον έντονο γήινο χαρακτήρα της.

Ντοτς από σος γιαουρτιού έδιναν φρεσκάδα, ενώ το πιάτο ολοκλήρωνε μία διάφανη και καλοδουλεμένη, γυαλιστερή σος από τον ζωμό του αρνιού, με μαστίχα Χίου.

Τα επιδόρπια ήταν στο ίδιο concept και υψηλό επίπεδο με τα υπόλοιπα πιάτα του μενού.

Το σέρβις άψογο και σωστά ενημερωμένο για τα πιάτα και τα υλικά τους, ενώ είχε τις γνώσεις ώστε να προτείνει τα κατάλληλα κρασιά από την κάβα για wine pairing.

Private Dinner μέσα σε δεξαμενή

Στο Dexamenes Seaside Hotel, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία ενός private dinner μέσα σε μία δεξαμενή του μεσοπολέμου.

Η ιστορική δεξαμενή, που δημιουργήθηκε το 1920 και χρησιμοποιούνταν για τη ζύμωση κρασιού που εξαγόταν προς τη Γαλλία, έχει μετατραπεί σήμερα σε έναν μοναδικό του είδους του χώρο για ιδιωτικό δείπνο, με ένα τραπέζι για δύο άτομα.

Στόχος είναι να δώσει στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το παρελθόν, με το παρόν, ενώ παράλληλα να τον μεταφέρει με μία διαφορετική γευστική διάσταση στο μέλλον.

Ο χώρος των 4.956 εκατοστόλιτρων, όπου άλλοτε ο μούστος περίμενε υπομονετικά να ζυμωθεί σε κρασί, είναι σχεδιασμένος με σεβασμό προς την αρχιτεκτονική της εποχής του, καθώς ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στη δεξαμενή κρασιού κατά τη μετατροπής της σε χώρο δείπνου.

Ο βασικός φωτισμός γίνεται με προτζέκτορα που προβάλει εικόνες του γαλαξία μας και σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική μουσική και το άψογο σέρβις, δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, ειδικά για ρομαντικά δείπνα.

Dex.MachinaDexamenes Seaside HotelΓκίκας Ξενάκης