To άνοιγμα της σαμπάνιας είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άνοιγμα μπουκαλιού ποτού. Είναι μια παράδοση με συμβολική σημασία.
Ο φελλός κάνει ένα ισχυρό κρότο και πετιέται μακριά. Μερικές φορές βγαίνει με πολύ μεγάλη ορμή καταγράφει την ταχεία πτήση του.
Στην ερώτηση γιατί πετάγεται τόσο γρήγορα ο φελλός, απάντησε η επιστήμη;
Τα μπουκάλια σαμπάνιας ή οποιουδήποτε αφρώδους κρασιού έχουν μέσα τους σημαντική πίεση, πράγμα που κάνει τον φελλό να αποκτούν ορμή από τη στιγμή που βγάζουμε το συρματάκι που τον κρατάει στη θέση του.
Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις ζύμες, παραμένει παγιδευμένο στο εσωτερικό της φιάλης με τη μορφή φυσαλίδων. Χωρίς διέξοδο για απελευθέρωση, η πίεση μέσα στη φιάλη συνεχίζει να αυξάνεται. Η πίεση αυτή φτάνει στις έξι ατμόσφαιρες!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ανοίξουμε το μπουκάλι, η πίεση απελευθερώνεται με τεράστια δύναμη, κάνοντας αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο. Τώρα που ξέρετε τι κάνει τον φελλό της σαμπάνιας να πετάγεται, μπορείτε να μαντέψετε γιατί η έντονη ανάδευση του μπουκαλιού το κάνει να πετάει ακόμα πιο απότομα τον φελλό.