Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο: Εννέα διαγωνιζόμενοι στον τελικό

Στις 30 Ιανουαρίου διεξάγεται  ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2023, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining.

Εννέα συνολικά διαγωνιζόμενοι θα αναμετρηθούν με στόχο την πρώτη θέση.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier ο οποίος θα διεξαχθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας.

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα.

Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών της Π.Εν.Ο, τον κ. Νίκο Λουκάκη, συνιδιοκτήτη του ΝΟΑH, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο, Sommelier – Consultant,  τον κ. Άγγελο Αντωνίου, Sommelier – Consultant και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα.

Η διαδικασία για τον καλύτερο οινοχόο

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Στην ημιτελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από αυτή τη φάση και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους για τον τελικό.

Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, την 30η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Μέσα από τις διαδικασίες αυτής της φάσης,  θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Ο τελικός του διαγωνισμού θα είναι ανοικτός στο κοινό.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων θα διεξαχθεί στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά» της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», η οποία είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης.
Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.

Υποστηρικτές του Πανελληνίου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο είναι:

Χρυσός Χορηγός: Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος

Μεγάλοι Χορηγοί: Electra Hotels, Deals, Nespresso Professional

Χορηγοί: WSPC, Metaxa, Elit Vodka, Acqua Panna – S. Pellegrino, Inedit beer, MyCava, Trinity Wines & Masterzen.

Υποστηρικτές: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Ευτυχιάδης, Trikalinos Bottarga,   CavaCava, Cava Ανθίδης.

Χορηγοί επικοινωνίας: Αθηνόραμα, Grape, andro.gr