To εστιατόριο E&O φέρνει τις καλύτερες γεύσεις τις Ασίας στην Αθήνα

Concept μοναδικό. Με τα καλύτερα πιάτα που έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα ολόκληρη η Ασία. Προσαρμοσμένα πάντα στη δυτική κουλτούρα. Γεύσεις συγκλονιστικές. Χώρος άνετος με θέα μοναδική. Σέρβις άψογο. Το εστιατόριο E&O (E and O) ήρθε από το Notting Hill του Λονδίνου στο rooftop του Athens Marriott Hotel (Λεωφόρος Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο, 2109471234) και συστήνει στους Ελληνες μία συνολική γαστρονομική εμπειρία. Την επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Παύλος Ασλανίδης.

Πέρα από τις γεύσεις, αυτό που με συγκίνησε πιο πολύ από όλα στο δείπνο μου, ήταν ότι αρκετά από τα πιάτα που δοκίμασα, μου ήταν γνώριμα ως γεύσεις και παρασκευές από καλύτερα ασιατικά εστιατόρια του Λονδίνου, του Τόκιο και του Σαν Φρανσίσκο. Και καθώς τα ταξίδια λόγω της πανδημίας είναι σχεδόν απαγορευμένα, το γαστρονομικό ταξίδι στο εστιατόριο E&O με μετέφερε σε όλους αυτούς τους προορισμούς!

Το δείπνο μου ξεκίνησε με τηγανιτό καλαμαράκι με λίγη καυτερή πιπεριά και σος ατζούντ. Γευστικά πολύ κοντά στο ελληνικό κλασικό πιάτο. Όμως στο εστιατόριο E&O παρασκευάζεται με βάση την γιαπωνέζικη συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι το καλαμαράκι δεν είναι κομμένο σε ροδέλες, αλλά σε μικρά κομμάτια, και είναι θωρακισμένο από χυλό τεμπούρα. Τηγανισμένο αέρινα, δίχως ίχνος λαδιού. Εξαιρετικά λεπτή και τραγανή η κρούστα του, τρυφερό εσωτερικά. Γευστικά αλμυρό και ελάχιστα καυτερό, με τη σος να του προσθέτει γλυκιές νότες και να του δίνει ένα μοναδικό γευστικό προφίλ. Εξαιρετικό!

Ακολούθησε μία ξύλινη βαρκούλα πάνω στην οποία είχε στηθεί ποικιλία από διάφορα σούσι. Το σασίμι (τόνος και σολομός) άψογα κομμένα, όλα στο ίδιο μέγεθος και σχήμα. Ψάρια πρώτης ποιότητας, τόσο γευστικά, που δεν χρειάζονταν ούτε σόγια σος για να τους δώσει αλατότητα και να τους ανεβάσει τη γεύση.

Τα ρολάκια, με διάφορους συνδυασμούς υλικών, με τέλεια βρασμένο ρύζι, τόσο όσο σπυρωτό και συνάμα κολλώδες, ώστε ούτε να διαλύονται, αλλά να κρατάνε και στο δάγκωμα. Το ισοζύγιο ρυζιού-ψαριού ήταν 20% και 80% αντίστοιχα. Δηλαδή έτρωγες ψάρι με συνοδεία ρυζιού και όχι το αντίθετο. Άψογα!

Γευστική βόμβα ήταν το χοιρινό san choy bow. Χοντροκομμένος χοιρινός κιμάς σερβιρισμένος σε μπολάκι, που συνοδευόταν από τρυφερά φύλλα λάχανου. Ο κιμάς είχε σοταριστεί σε σκορδάκι, γλυκιά και αλμυρή σόγια και διάφορα ασιατικά αρωματικά και τόσο το άρωμά του που πλημμύριζε τον χώρο, όσο και η γεύση του, ήταν επικά! Το concept ήταν να δημιουργήσω μόνος μου κινέζικα… «σουβλάκια», δηλαδή να γεμίσω τα φύλλα του λάχανου με κιμά. Ένα διαδραστικό πιάτο, τόσο γευστικό, που σκέφτομαι πότε θα επισκεφτώ και πάλι το εστιατόριο E&O για να το απολαύσω.

Ένα από τα πιάτα που δεν κατάφερα να ανακαλύψω πουθενά στην Ελλάδα (η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα καλό και αξιοπρεπές κινέζικο εστιατόριο) ήταν η τραγανή, αρωματική πάπια. Πόσο μου είχε λείψει αυτό το πιάτο. Και στο E&O είναι απλώς τέλειο! Η πάπια τραγανή, οι πίτες απαλές και λεπτές χωρίς να σκίζουν μόλις τις αγγίξεις, ενώ η κλασική hoisin sauce που σερβίρεται το πιάτο, είχε αντικατασταθεί από σπιτική σος δαμάσκηνου, που γευστικά είναι πολύ κοντά. Απολαυστικότατο!!!

Ένα υπέροχο πιάτο που δοκίμασα για πρώτη φορά ήταν το κουνουπίδι. Βρασμένο και τηγανισμένο κουνουπίδι με φιστίκια και σος από σουσάμι. Γλυκό και αλμυρό, τραγανό και βελούδινο μαζί. Ένα σπάνιο πιάτο που παίζει με τον εγκέφαλο, καθώς είναι τελείως διαφορετικό αυτό που νομίζεις ότι θα δοκιμάσεις και τελείως διαφορετικό αυτό που τελικά γεύεσαι. Ακόμη ένα πιάτο που θα επιλέξω μόλις επισκεφτώ και πάλι το E&O.

Φεύγοντας γευστικά από την Ιαπωνία και την Κίνα και φτάνοντας στην Ταϊλάνδη, δοκίμασα ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της χώρας, τα Phad thai noodles. Τα βασικά υλικά που τα χαρακτηρίζουν είναι το λάιμ, η ζάχαρη και το φιστίκι, ενώ σερβίρονται με πλατιά noodles (τύπου ταλιατέλες). Από εκεί και πέρα, ο κάθε σεφ μπορεί να χρησιμοποιήσει και να συνδυάσει όποια πρωτεΐνη και λαχανικά θέλει. Στο E&O η συνταγή περιλαμβάνει κοτόπουλο και γαρίδες. Αν και γενικά δεν είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα, ο τρόπος που μαγειρεύεται στο πανασιατικό εστιατόριο του Φαλήρου, με έκανε να αναθεωρήσω άποψη, και να τα απολαύσω.

Τα επιδόρπια είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και είναι σημαντικό ότι δεν είναι πολύ γλυκά, καθώς πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το υπόλοιπο μενού. Και ως γνωστό, αρκετά από τα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ειδικά τα Κινέζικα και τα Ταϊλανδέζικα, έχουν αρκετά γλυκά στοιχεία στις βασικές συνταγές τους.

Δείτε εδώ ολόκληρο το μενού του εστιατορίου, το Instagram και το Facebook.