Το Ambrosia του Hyatt Regency σερβίρει την επιτομή της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας

Κουζίνα σύγχρονη ελληνική. Με γεύσεις έντονες και καθαρές. Πιάτα από το μέλλον, που καθρεφτίζουν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του τόπου. Και ανασύρουν τις πιο γλυκιές μνήμες από την ψυχή. Το εστιατόριο Ambrosia στο Hyatt Regency Thessaloniki (τηλ.: 2310401418) είναι το καλύτερο spot για να απολαύσει κάποιος την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στην πιο σύγχρονη εκδοχής της.

Ο executive chef Απόστολος Αλτάνης δημιουργεί μοναδικά, ευφυή πιάτα, με τα οποία τιμά και γιορτάζει με το καλύτερο τρόπο την ελληνικότητα της γεύσης. Και είναι πολύ σημαντικό σε ένα τέτοιου βεληνεκούς εστιατόριο, το οποίο σερβίρει χιλιάδες συνδαιτημόνες από όλες τις χώρες του κόσμου, να προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική κουζίνα.

Ο σεφ Απόστολος Αλτάνης

Το δείπνο μου ξεκίνησε με γιουβαρλάκια θαλασσινών. Το πιάτο είχε προκύψει από τον γάμο δύο εξαιρετικών ελληνικών συνταγών. Ο σεφ Απόστολος Αλτάνης συνδύασε την κακαβιά του ψαρά και τα γιουβαρλάκια της γιαγιάς και δημιούργησε μία σούπα με βελούδινη υφή και γευστικά πλούσια σε θαλασσινό ιώδιο. Μέσα στο Θείο ζωμό, βρίσκονταν τα γιουβαρλάκια (εννοείται χωρίς μοσχαρίσιο κιμά) με μπόλικο άνηθο και άλλα φρέσκα μυρωδικά, άψογα σοταρισμένες γαρίδες και ένα μεγάλο κομμάτι λαβράκι με τραγανή πέτσα. Αβγά σολομού έδιναν έξτρα ουμάμι και ολοκλήρωναν ένα επικό πιάτο!

Ακολούθησε λαχανοντολμάς με κιμά μοσχαρίσιο και σούπερ πλούσια γεύση. Το λάχανο τόσο όσο μαγειρεμένο ώστε να είναι ζωντανό, αλλά όχι σκληρό και ο κιμάς στο εσωτερικό του αέρινα πλασμένος. Ο συνδυασμός από τα φρέσκα μυρωδικά της ελληνικής Γης πλημμύριζε με αρώματα το πιάτο, ενώ το λάδι και τα τσιπς από ισπανικό λουκάνικο τσορίθο, ανέβαζε τη γευστική ένταση της συνολικής γεύσης, προσθέτοντας μια διακριτική αψάδα στο συνολικό γευστικό αποτέλεσμα. Στη βάση του πιάτου υπήρχε μία συγκλονιστική κρέμα από λάχανο και ακροκώλιον (ελληνικό προσούτο), ενώ η βελούδινη κρέμα του αβγολέμονου έδενε όλα τα υλικά μεταξύ τους και απογείωνε την κάθε μπουκιά.

Επόμενο πιάτο κριθαρότο αστακού με τρούφα και ποικιλία μανιταριών. Μία γενναία ποσότητα άψογα ποσαρισμένου, κατακόκκινου αστακού με πλούσια γεύση και ελαφρώς χυλωμένο κριθαράκι, το οποίο κρατούσε ελάχιστα στο δάγκωμα. Ο σεφ είχε επιλέξει να δημιουργήσει το ζωμό για το κριθαράκι από αστακό και κοτόπουλο, ώστε να μην είναι βαρύς. Τα μανιτάρια πρόσθεταν νότες από γήινες γεύσεις, ενώ λίγο κρέμα τυριού ανέβαζε το πιάτο στο πιο υψηλό γευστικό επίπεδο. Συγχαρητήρια στην ομάδα του σεφ Αλτάνη για την εξαιρετική δημιουργία!

Το δείπνο μου ολοκληρώθηκε με αρνάκι με γαμοπίλαφο. Αργοψημένο αρνάκι στον ξυλόφουρνο, μελωμένο, να λιώνει στο στόμα και να πλημμυρίζει τους γευστικούς κάλυκες με την παραδοσιακή γεύση του. Το γαμοπίλαφο σε σύγχρονη εκδοχή, είχε δημιουργηθεί με ρύζι αρμπόριο ώστε να κρατάει, με στάκα, λίγο δυόσμο, απάκι και κατσικίσιο τυρί που πρόσφερε απλόχερα την ιδιαίτερη γεύση του. Εντυπωσιακή ήταν η προσθήκη από τα τσιπς γραβιέρας Κρήτης, τα οποία έδιναν την τραγανή υφή στο πιάτο, η οποία παρέπεμπε σε πέτσουλα αρνιού που γυρίζει στη σούβλα. Ακόμη ένα εξαιρετικά ευφυές πιάτο γεμάτο αναμνήσεις και πλούσια γεύση.

Τα επιδόρπια που δημιουργεί ο Αλέξανδρος Αλεξίου, pastry chef του Ambrosia Restaurant, ευθυγραμμίζονται πλήρως με το βασικό μενού. Τόσο όσο γλυκά, ώστε να μην λιγώνουν, με γεύσεις επίσης έντονες και καθαρές, που τις αναγνωρίζεις δίχως καν να ακούσεις την περιγραφή του πιάτου.

Σέρβις άμεσο, άψογο, ενημερωμένο.