Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το άνοιγμα των εστιατορίων ξεχωριστά από τα μπαρ και τα καφέ.
Κι αυτό διότι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει αποδειχθεί ότι όχι απλώς δεν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο, όταν τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες ασφαλείας, αλλά αποτελούν και ένα ασφαλές από τον κορονοϊό περιβάλλον, που μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται όταν βγαίνουν από το σπίτι.
Το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Καθώς τα περισσότερα μπαρ για να μπορούν να σερβίρουν σνακ ή να διαθέτουν ένα απλό all day menu, έχουν κοινό ΚΑΔ με τα εστιατόρια, δεν είναι απλό να γίνει ο διαχωρισμός τους από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αμιγώς ως εστιατόρια.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι τα μπαρ θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη κλειστά.
Τα μπαρ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού με πολλούς τρόπους, ακόμη «και με τη δυνατή μουσική, αφού όταν προσπαθούν να μιλήσουν δυνατά οι πελάτες, εκτοξεύονται σταγονίδια που ευθύνονται για τη μετάδοση της νόσου», όπως εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Και επειδή δεν φαίνεται να μειώνεται η δραστηριότητα της νόσου τόσο όσο να ανοίξουν, τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συζητήσεις για άνοιγμα μόνο των εστιατορίων.
Άλυτο το πρόβλημα με τους ΚΑΔ
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει όμως στις κυβερνητικές συσκέψεις είναι ο διαχωρισμός των ΚΑΔ.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία οργανωμένη ένωση εστιατόρων, από την οποία να ζητηθεί να καταθέσει προτάσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο ως προς την άρση του λουκέτου και την επαναλειτουργία των εστιατορίων.
«Το να βγαίνουν στα κανάλια επιχειρηματίες και να λένε ότι έχουν πρόβλημα, είναι λογικό και επόμενο. Και το καταλαβαίνουμε. Ομως δεν υπάρχει δομή που να βοηθήσει και την κυβέρνηση να άρει το λουκέτο. Δεν μπορούμε να πιάσουμε συγκεκριμένους εστιάτορες και να τους ρωτήσουμε, δεν λειτουργεί έτσι. Χρειάζεται οργανωμένο σχήμα, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει σε αυτόν τον κλάδο», εξηγεί στέλεχος της κυβέρνησης στο TasteID.
Ακόμη και μία οργανωμένη επιστολή με προτάσεις προς το Μαξίμου, που θα την υπέγραφε ικανός αριθμός από εστιάτορες, θα είχε τελείως διαφορετική βαρύτητα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο αποσπασματικό ενδιαφέρον για το «τι θα γίνει».
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, πάντως, για το πότε θα ανοίξουν οι πρώτες επιχειρήσεις και σχολεία, θα ληφθεί σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύψουν στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στέλεχος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Αυτή είναι η ημερομηνία-κλειδί που θα πρέπει να φανεί η μείωση ή όχι του επιδημιολογικού φορτίου, ώστε να ξεκινήσει η εν μέρη επανεκκίνηση της αγοράς και πάντα τμηματικά, στους κλάδους που θεωρούνται ασφαλείς.
Μία πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των εστιατορίων, αν πάντα όλα πάνε καλά με τη δραστηριότητα της νόσου και βρεθεί λύση με τους ΚΑΔ, είναι η 21η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα αν οι επιδημιολογικοί δείκτες θα μειωθούν και φυσικά αν θα υπάρξει λύση για να ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια.
Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο σενάριο, αν πάντα όλα πάνε καλά, είναι να ανοίξουν για λίγες ημέρες μέσα στις γιορτές και να κλείσουν και πάλι στις 6 Ιανουαρίου.