Ami Gastrotheque: Πιάτα με άρωμα Γαλλίας στην καρδιά της Αθήνας

Γαλλικό αέρα, με πιάτα που συχνά ανακαλύπτουμε σε παριζιάνικα μπιστρό και άλλες γευστικές προτάσεις, επικεντρωμένες στην υψηλή ποιότητα των υλικών και τη βαθιά γεύση, περιλαμβάνονται στο μενού του νέου εστιατορίου Ami Gastrotheque (Βουλής 35 & Απόλλωνος 7, Αθήνα, τηλ. 21 3030 2290).

Η Ami Gastrotheque είναι ένα φινετσάτο μείγμα bistrot, café και cave à manger που ξεκινά από νωρίς, προσφέροντας απολαυστικό πρωινό με μυρωδάτα croissant, αφράτες σφολιάτες, χορταστικές μπαγκέτες, διάφορες παρασκευές αυγών από τις οποίες ξεχωρίζουν οι ζουμερές ομελέτες και φυσικά εκλεκτό καφέ.

Το μενού της Ami Gastrotheque επιμελείται ο ταλαντούχος chef Παναγιώτης Ζώκος, ο οποίος προσθέτει στις κλασικές συνταγές μοντέρνες πινελιές, αλλά και fusion στοιχεία, αγκαλιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον εξωτικό και πολύχρωμο χαρακτήρα της πιο γαστρονομικής γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας.

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος

Δοκίμασα ένα εκπληκτικό μοσχαρίσιο ταρτάρ (κεντρική φωτογραφία), με αρωματικά από τη Μεσόγειο, φρυγανισμένο μπριός και κρέμα καλαμπόκι. Κομμένο στο σωστό μέγεθος το κρέας και αρωματισμένο τόσο όσο, με την κρέμα από το καλαμπόκι να προσθέτει μια ελαφριά γλύκα, ενώ το ψωμάκι μπριός ως τραγανό στοιχείο, ολοκλήρωνε το κλασικό γαλλικό πιάτο.

Εξαιρετική ήταν και η πεσκανδρίτσα με βούτυρο μανιέ και χόρτα εποχής. Τρυφερό και ζουμερό το ψάρι, με στρογγυλεμένη και λεπτή οξύτητα, ενώ τα χόρτα γευστικά μου θύμιζαν λεπτεπίλεπτο πρασοσέλινο. Ως εκ τούτου, ζήτησα κουτάλι για να απολαύσω το πιάτο μέχρι την τελευταία σταγόνα του.

Ένα πολύ ιδιαίτερο και έντονα γευστικό πιάτο ήταν η κρέπα. Λεπτό, τραγανό φύλλο γεμιστό με τυρί mimolette από τη Λιλ, φρέσκια τρούφα και σος γαστρίκ από πορτοκάλι. Ένα πιάτο αλμυρό και γλυκό, τραγανό και ζουμερό συγχρόνως, απόλυτα ισορροπημένο γευστικά. Αποτελεί ίσως το καλύτερο δείγμα γραφής του γαλλικού μενού του εστιατορίου.

Στα κυρίως πιάτα του μενού περιλαμβάνονται επίσης το ζουμερό burger cordon-bleu από μπούτι βιολογικού κοτόπουλου με τυρί Comte εξάμηνης ωρίμασης, jambonneau, iceberg, μαγιονέζα dijonnaise και άρωμα βασιλικού, η entrecote 28 ημερών ωρίμασης με σως Café de Paris και τα ζωντανά όστρακα με beurre blanc, τουρσί λεμόνι και σαφράν.

Ο γλυκός επίλογος δεν θα μπορούσε φυσικά να μην περιλαμβάνει την εμβληματική πλέον Paris-Brest.

Στην Ami Gastrotheque η λίστα με τα cocktails δικαιώνει τους λάτρεις των classics, ενώ η wine list «μιλά» άπταιστα τόσο γαλλικά όσο και ελληνικά. Η έκπληξη; Όλες οι εκλεκτές ετικέτες του καταλόγου προσφέρονται και σε ποτήρι.