Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων στηρίζει εξ’ ορισμού και από την αρχή της δημιουργίας της το ποιοτικό κρασί και απόσταγμα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για τη διάδοσης τους στο κοινό, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, φροντίζει συνεχώς να συμμετέχει ενεργά σε κάθε δράση, πρωτοβουλία και συνέργεια που συμβάλλει στην ανάδειξη της ποιοτικής τους εξέλιξης.
Μάλιστα πρόσφατα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εθνικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του Καλύτερου Sommelier 2024, πραγματοποιήθηκε μαζί με την απονομή των μεταλλίων του διαγωνισμού “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2024” και του βραβείου “Greek Wine Industry Award 2024”, δύο εξέχουσες δράσεις της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” (ΕΝΟΑΒΕ), που αποτελούν αφορμή για την ετήσια συνάντηση του οινοποιητικού κλάδου.
Μία εκδήλωση για το Ελληνικό κρασί και απόσταγμα στην οποία βραβεύτηκαν οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και sommeliers, ενώ παρευρέθηκαν φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο.
Οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, κατέκτησαν ειδικές διακρίσεις, χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στην 24η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, ο Έλληνας sommelier Ευάγγελος Πάττας όπου με την επαγγελματική του πορεία στη Γερμανία συνέβαλε στη διάδοση του Ελληνικού οίνου και τέλος, οι τρεις νικητές που ανέδειξε ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Έλληνα Οινοχόο 2024: Γιώργος Ζερβογιάννης, Head of Wine, Scorpios Group στη Μύκονο (πρώτη θέση), ο Παναγιώτης Κατσούδας, Wine Director – Tsaknakis Wines (δεύτερη θέση), και ο Δημήτρης Μπάρτζης, Sales Consultant, MyCava Athens (τρίτη θέση).
Μέσω της πολυετούς σύνδεσης και αλληλοστήριξης με την ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, οι οινοχόοι που διακρίνονται κάθε χρόνο συμμετέχουν ως κριτές στην επόμενη διοργάνωση του “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω εκπαίδευσή τους στη γνώση για το Ελληνικό κρασί και απόσταγμα. Εξάλλου, η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” υποστηρίζει ανελλιπώς κάθε χρόνο, τον εθνικό διαγωνισμό των Οινοχόων ως χρυσός χορηγός.
Ο ρόλος των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το ελληνικό κρασί, καθώς αποτελούν άτυπα πρεσβευτές του, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό: Είτε κατά την συναναστροφή τους με τους sommeliers άλλων χωρών, είτε στις συνεργασίες τους με διεθνή brands φιλοξενίας και φυσικά στην δυνατότητα που δίνουν στα ελληνικά οινοποιεία να παρουσιάσουν τις ετικέτες τους προς τον τελικό καταναλωτή μέσα από τις λίστες που δημιουργούν.