Τα δύο ψάρια μπορεί να μοιάζουν, αλλά έχουν αρκετά διαφορετικά διατροφικά χαρακτηριστικά.
Σαρδέλα
Τα υπέρ
- Οι σαρδέλες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη D από τις αντζούγιες. Η βιταμίνη D η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό) και χτίζει γερά οστά
- Έχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης B12, που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα
- Έχει υψηλή συγκέντρωση σεληνίου, το οποίο βοηθά τις γνωσιακές λειτουργίες, όπως η μνήμη, αλλά και τη γονιμότητα
- Το ασβέστιο στις σαρδέλες βοηθά στη ρύθμιση της μυϊκής λειτουργίας. Σε αυτούς τους μύες συγκαταλέγεται και η καρδιά, άρα διαδραματίζει ρόλο στον σωστό καρδιακό ρυθμό
Τα κατά
- Οι σαρδέλα περιέχει πουρίνες, ουσίες τις οποίες ο οργανισμός μετατρέπει σε ουρικό οξύ. Διατροφή πλούσια σε πουρίνες πρέπει να αποφεύγεται αν έχει πέτρα στους νεφρο
Αντζούγια
Τα υπέρ
- Η αντζούγια περιέχει περισσότερα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα από τις σαρδέλες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και να προάγουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες
- Είναι καλή πηγή σιδήρου, το οποίο βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν τον οξυγόνο σε όλο το σώμα
- Είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την πίεση του αίματος και απομακρύνει (ανταγωνίζεται) το νάτριο, δηλαδή το αλάτι από τον οργανισμό
Τα κατά
- Οι παστές αντζούγιες περιλαμβάνουν έως το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας αλατιού. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, αυξάνει την πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος και εγκεφαλικού