Πότε πρέπει να δροσίσουμε ένα κρασί;

Ορισμένοι κόκκινα κρασιά είναι καλύτερα μετά από λίγη ώρα στο ψυγείο και κάποια λευκά σερβίρονται συχνά πάρα πολύ κρύα.

Κάποιοι οινόφιλοι πράγματι παίρνουν τις θερμοκρασίες σερβιρίσματος πολύ στα σοβαρά. Πριν από μερικά χρόνια, ο Richard Geoffroy ο πρώην chef de cave της Champagne Dom Pérignon, λέγεται ότι ξόδεψε δύο χρόνια, για να στήσει το φημισμένο δείπνο 8 πιάτων – ή «ελεγχόμενο πείραμα», όπως το ονόμασε – στο εστιατόριο Les Crayères στο Reims.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι επισκέπτες σερβιρίστηκαν μόνο ένα κρασί –την Dom Pérignon Oenothèque 1996. Η διαφορά ήταν ότι για κάθε πιάτο το κρασί σερβίρονταν σε τέσσερα ποτήρια που είχαν τέσσερις θερμοκρασίες, που αυξάνονται από 1C μέχρι 8-16C καθώς προχωρούσε το γεύμα. Ο ισχυρισμός του Geoffroy ήταν ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας αναδείκνυε μια διαφορετική όψη του μοναδικού πολύπλευρου κρασιού του, με ένα ορυκτό άρωμα που εμφανιζόταν στο ποτήρι στους 8C, τραγανές νότες που αναδύονταν στους 13C και νότες καρυδιού στους 15-16C.

Αλλά για όσους από εμάς δεν έχουμε τα 450 ευρώ για ένα μπουκάλι της ’96 Oenothèque, πόσο μάλλον τον χρόνο και την υπομονή να ξαναδημιουργήσουμε μια τόσο περίπλοκη εμπειρία, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το που στόχευε ο Geoffroy απλώς συγκρίνοντας δύο ποτήρια αφρώδους κρασιού: ένα που θα το πιούμε μετά από μερικές ώρες στο ψυγείο και ένα που θα το πιούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Το κρασί που είναι πιο κρύο θα έχει γεύση ξηρότερη. Το κρασί που είναι πιο ζεστό θα έχει πιο πλούσια, πιο γλυκιά γεύση. Η θερμοκρασία που προτιμάτε θα είναι θέμα γεύσης, διάθεσης και περιβάλλοντος. Το στυλ του κρασιού θα παίξει επίσης το ρόλο του: ένα πλουσιότερο κρασί θα δείξει περισσότερο από τον πλούτο του, αν δεν το ψύξετε πάρα πολύ. Ένα φρέσκο, φρουτώδες, λουλουδάτο αφρώδες θα χάσει τη φρεσκάδα του εάν σερβίρεται πολύ ζεστό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στo Krasiagr.