Το Nōema στη Μύκονο στρώνει ελληνικό τραπέζι για 4η χρονιά

Το Nōema είναι μια έκφραση του κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Ένας προορισμός από μόνος του που μεταφέρει το πνεύμα, την παράδοση και την κουλτούρα της Μυκόνου. Κινείται στους ρυθμούς της φύσης και φέρνει τους ανθρώπους κοντά για μία στιγμή μέσα στον χρόνο.

Κρυμμένο μέσα στα στενά της Χώρας, το εστιατόριο αποτίνει φόρο τιμής στη γαστρονομική κληρονομιά της Μυκόνου, το νησί με την πλούσια ιστορία που αποτελεί βάση και πατρίδα του.

Ανοικτό καθημερινά από τις 7:30μμ έως τις 3:00πμ, το Nōema μεταμορφώνεται καθώς η μέρα περνά και δίνει τη θέση της στη νύκτα.

Όπως σε κάθε παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι, η ζωή κινείται γύρω από την κρυφή αυλή. Οι διαφορετικοί του χώροι, καθένας με τη δική του γοητεία, προσφέρονται για φαγητό, ποτό και χορό. Ανάμεσά τους και ένας χώρος για private dining, κάτι ξεχωριστό για το νησί.

Η φιλοσοφία του που το έκανε να ξεχωρίσει ήδη από το πρώτο καλοκαίρι της λειτουργίας του, παραμένει αναλλοίωτη: ρίχνει φως στα τοπία, τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις παραδόσεις που κάνουν το Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Μυκόνου τον ξεχωριστό τόπο που είναι.

Γνωστό για το φαγητό και την ατμόσφαιρά του, όσο και για το περιβάλλον και την διασκέδαση που προσφέρει, το Nōema φέρνει κοντά τους ανθρώπους, φιλοξενεί μουσικούς, διεθνείς DJs και καλλιτέχνες κάθε βράδυ της εβδομάδας.

Η μουσική σαιζόν του 2024 ξεκινά με το opening party στις 24 Μαΐου, με το ελληνικό συγκρότημα RE:KÜLTURA που συνταιριάζει ηλεκτρονική με παραδοσιακή μουσική, και ακολουθεί live set από τον Elated Mind από την ελληνική club σκηνή. Οι Bliz Nochi & Marissa Lia κλείνουν το Σαββατοκύριακο του opening την Κυριακή 26 Μαΐου, πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι με τους μόνιμους καλλιτέχνες του, Julioo, Ohxala και Little D.

Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος εστιάζει στην Ελληνική κουζίνα που έχει τις ρίζες της στην απλότητα, την εποχικότητα και τους ανθρώπους. Έχει ανοίξει ένα μονοπάτι για το ελληνικό φαγητό παγκοσμίως με το μενού του Nōema να καθορίζεται από όσα η ομάδα του και οι τοπικοί προμηθευτές καταφέρνουν να εξασφαλίσουν κάθε μέρα.

Όλα τα πιάτα είναι για να μοιράζονται, στο στυλ της ταβέρνας, δίνοντας μια οικογενειακή αίσθηση σε παλιά και νέα πρόσωπα.

Το μενού του Nōema για το 2024

Το μενού του 2024 επικεντρώνεται σε τοπικά, βιολογικά προϊόντα, αναδεικνύοντας πιάτα με ωμούς μεζέδες, όπως η ωμή κοιλιά τόνου με καπνιστό μοσχαρίσιο λίπος και χαβιάρι, καβουροσαλάτα με ντόπιο μπλε καβούρι και μοσχαρίσιο καρπάτσιο με άγριες αγκινάρες, ντόπια παλαιωμένη γραβιέρα και καπνιστό αλάτι.

Υπάρχουν ορεκτικά όπως ο καπνιστός ταραμάς στον οποίο χρησιμοποιείται προζυμένιο ψωμί της προηγούμενης ημέρας, το κυκλαδίτικο καλαμάρι με πράσινη φάβα και οι καραβίδες με το καμένο βούτυρο και το αφυδατωμένο πράσο.

Στα κυρίως, που είναι ιδανικά για να μοιράζονται στο τραπέζι, υπάρχουν ψάρια ημέρας από το καΐκι, σερβιρισμένα ολόκληρα και ψημένα στην ανοικτή φωτιά, ψητός αστακός με μπισκ και ελληνικό ζυμαρικό, και σουπιά σοταρισμένη με γλυκό κρεμμύδι σοφρίτο και χόρτα εποχής.

Υπάρχουν αρνίσια σουβλάκια  με τσάτνεϊ, αγγούρι και λαδολέμονο, ντόπια χοιρινά λουκάνικα με φρέσκια τομάτα και πιπεριές padron, ντολμάδες σερβιρισμένοι με ελληνικό γιαούρτι και σάλτσα άνηθου όπως επίσης και μια επιλογή από αγελαδινά φιλέτα και σιγομαγειρεμένα χοιρινά παϊδάκια καρέ με κρούστα κανέλας – γλυκάνισου.

Τα επιδόρπια προβάλουν και αυτά την εντοπιότητα: μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών φρούτων, παγωτό πράσινου φιστικιού με μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο, και τιραμισού με χαρούπι και ελληνικό καφέ.

Οι καλεσμένοι μπορούν να επιλέξουν να δοκιμάσουν, εφόσον το προτιμούν, τα set menus του εστιατορίου, που περιλαμβάνουν από μια σειρά vegetarian πιάτα έως ένα πλουσιοπάροχο μενού.

Η ίδια εμπειρία μεταφέρεται και στο υπαίθριο μπαρ, εκεί όπου η ομάδα του Nōema φέρνει τοπικά υλικά στο προσκήνιο και στο cocktail menu. Στη λίστα θα βρείτε μεταξύ άλλων το Symposio, για το οποίο χρησιμοποιείται ελληνικό gin από φραγκόσυκο, φασκόμηλο, συμπυκνωμένο χυμό σύκου και μουστάρδα, το Kyano που φτιάχνεται με βότκα που έχει πάρει στοιχεία από ντόπιο μπλε τυρί με την τεχνική του fat wash,  πικάντικο παντζάρι, φράουλα και τόνικ, και το  Forager, το κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, με βότανα όπως τσουκνίδα, αγιόκλημα και ευκάλυπτο. Η πλούσια λίστα κρασιού περιλαμβάνει ετικέτες από πολλές οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας και μια επιλογή από τις σημαντικότερες του κόσμου, καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Το Nōema που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2021 και ανήκει στον Βρετανό restaurateur Richard Caring προσφέρει έναν αυθεντικό χώρο συνάντησης που αντανακλά το ανέμελο πνεύμα των Κυκλάδων. Ένα ανεπιτήδευτο σκηνικό όπου οι βραδιές εξελίσσονται στο αληθινό στυλ της Μυκόνου – χαλαρές, γεμάτες ενθουσιασμό και χωρίς σενάριο.