Ελληνογαλλική συμμαχία και στα γαστρονομικά βιβλία

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες, η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε, στις 29 Νοεμβρίου 2021 τη βραδιά παρουσίασης του νέου βιβλίου μαγειρικής «Ensemble – ΜΑΖΙ» του Jean-Marie Hoffmann και του Στέλιου Παρλιάρου.

Το ωραίο αυτό αποτέλεσμα γεννήθηκε χάρη σε μια συνάντηση και από τη θερμή φιλία των δύο σεφ, του Γάλλου Jean-Marie Hoffmann, αρχιμάγειρα της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και του ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου.

Μαζί, οι δυο τους, ετοίμασαν στις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ ένα υπέροχο βιβλίο συνταγών με γαλλικές και ελληνικές γαστρονομικές αναφορές, εικονογραφημένο με υπέροχες φωτογραφίες της δουλειάς τους, αλλά και εμβληματικών στιγμών της φιλίας τους, από την οποία ξεπήδησε η μαγειρική ιδιοφυΐα.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους δημοσιογράφοι και κριτικοί γαστρονομίας, που προσήλθαν για να ανακαλύψουν το βιβλίο, να γευθούν κάποιες υπέροχες γεύσεις και κυρίως, για να δηλώσουν τη φιλία τους προς τον Jean-Marie και το Στέλιο.

Μεταξύ των πολλών φίλων της πρεσβείας και των δύο σεφ συγκαταλέγονται και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νοτης Μηταράκης με τη σύζυγό του, καθώς και ο υπουργός Τουρισμού  Βασίλης Κικίλιας με τη σύζυγό του. Επίσης, ένας διαγωνισμός στα κοινωνικά δίκτυα επέτρεψε σε είκοσι τυχερούς να συμμετάσχουν στη βραδιά.

Προλογίζοντας το βιβλίο, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, χαιρετίζει τους δυο σεφ ως «ταλαντούχους επαγγελματίες, γενναιόδωρους, ερωτευμένους με τη δουλειά τους, που συνεχώς επιδιώκουν την ανανέωση και την κατάκτηση της τελειότητας. Και οι δύο αναζητούν το τέλειο συστατικό, εκείνη τη μαγική φόρμουλα που είναι μοναδική για κάθε πιάτο και για τον καθένα από εμάς. Προσοχή όμως ! Η εκλεκτή γεύση δεν είναι αναγκαστικά πολύπλοκη, δυσπρόσιτη και προορισμένη μόνο για λίγους. Ο Στέλιος και ο Jean-Marie διακατέχονται κυρίως από το πάθος να μοιραστούν και να μεταδώσουν.  Η γαστρονομία συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ποιότητα και την ποικιλία των δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον Στέλιο και τον  Jean-Marie να μπουν στην κουζίνα μας και ελάτε να απολαύσουμε τις συνταγές που μοιράζονται μαζί μας». 

Η Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος του FNL Guide, μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης, ανέφερε ότι οι Γάλλοι αναπτύχθηκαν γαστρονομικά και έφτασαν στην κορυφή του κόσμου, με βασική αρχή τον σεβασμό και αργότερα την προώθηση της τοπική, πρώτης ύλης τους, που σήμερα αποτελεί υπόδειγμα για τη χώρα μας.