Εlea: Το νέο εστιατόριο που υπογράφει ο Μιχάλης Μερζένης

Χώρος με αισθητική που θυμίζει νεανική σκέψη: φρέσκια, ανοιχτή, δημιουργική, χωρίς στερεότυπα. Κι ένα μενού που υπογράφει ο πολυσυζητημένος Μιχάλης Μερζένης και που αποτυπώνει την Ελλάδα που αγαπάμε: το φως, την καθαρότητα, τη νοστιμιά της.

Με όλα αυτά δεν είναι να απορείς που το νέο εστιατόριο Elea έχει γίνει ήδη μέρος της γειτονιάς του Γαλατσίου, κι όχι απλώς ο νέος του κάτοικος.

Κάθε ελιά έχει μια ιστορία. Μια ρίζα που επιμένει, μια γεύση που μένει. Ένα μέλλον σταθερό, περήφανο κι ευθυτενές, αφού πατάει βαθιά στο παρελθόν.

Αυτό είναι και μανιφέστο νέου εστιατορίου Elea Mediterranean Cuisine.

Εδώ όπου η ελιά, το σύμβολο της ελληνικής γης, της λιτότητας και της σοφίας, γίνεται η «παντιέρα» μιας νέας προσέγγισης της κουζίνας μας.

Η «σημαία» μιας διάθεσης να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, πιάτο – πιάτο, επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε: στις καθαρές γεύσεις, στις προσεγμένες πρώτες ύλες και σε ένα τραπέζι που ενώνει γειτονιές, φίλους και γενιές.

Στο φιλήσυχο και φιλόξενο Γαλάτσι, σε μια γειτονιά με γνήσιο αθηναϊκό παλμό και ανθρώπους που αγαπούν την αυθεντικότητα, το Elea μαγειρεύει με ουσία, σερβίρει με ψυχή και αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο.

Η Φιλοσοφία & το Concept του Elea

Το Elea δεν επιχειρεί να «επανεφεύρει» την ελληνική κουζίνα, αλλά να την τιμήσει. Είναι το εστιατόριο που «ανήκει» στη γειτονιά. Όχι επειδή είναι κοντά, αλλά επειδή νιώθει κοντά.

Μιλώντας σε ένα κοινό που αγαπά τη λεπτομέρεια, τη φρεσκάδα και την ανεπιτήδευτη ποιότητα, αναδεικνύει έναν νεανικό χαρακτήρα μέσα από την απλή καλλιτεχνική, προσεγμένη παρουσίαση των πιάτων του όσο και από τη σύγχρονη αισθητική του χώρου του.

Όχι, το μενού του δεν χαράζει νέες ανεξερεύνητες διαδρομές στα google maps της αθηναϊκής γεύσης. Αντίθετα, «καρφιτσώνει» με απόλυτη σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση το pin της τοποθεσίας του εκεί που βρίσκεται η χαρά του καλού, προσιτού και απροσποίητου φαγητού, μαγειρεμένου με ελληνική ψυχή και τεχνική ακρίβεια. Αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα “trendy” πειράματα, εστιάζει στο νόημα: στη νοστιμιά, στη σωστή τεχνική και στην ευγενική παρουσίαση.

Στην πραγματική δημιουργία που δεν χρειάζεται θόρυβο, αλλά μόνο αλήθεια.

Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία φαγητού mix & match, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο κοινό που αγαπά το «μοιράζομαι». Εδώ, τα πιάτα (αν και πάντα μπορείς να επιλέξεις την ατομικότητα των μερίδων) δημιουργούνται κυρίως για να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού, να δοκιμαστούν, να συζητηθούν, να συνδέσουν.

Κάθε γεύμα είναι μια μικρή συλλογική στιγμή, όπως τότε που στρώναμε όλοι μαζί το τραπέζι για να το απολαύσουμε κι όχι να το ποστάρουμε (αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, η… δημοφιλία του εστιατορίου καθόλου δεν θα ενοχλούνταν από μερικά aesthetic insta stories…).

Άλλωστε, με επαγγελματικό και επιχειρησιακό background από το χώρο του fashion, αφού βρίσκονται πίσω από την επιτυχία διαρκείας τόσο του 57 Fashion Bar όσο και του 57 Fashion Café, οι ιδιοκτήτες του Elea, Παναγιώτης Λάλος και Χρυσούλα Βασιλοπούλου, ποντάρουν «ελληνικά», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όπως και στη μόδα έτσι και στο φαγητό, το ζητούμενο δεν είναι η επίδειξη, αλλά το στιλ που έχει ψυχή.

Ο Chef και το μενού του Elea

Στην κουζίνα, ο «Άσωτος» chef Μιχάλης Μερζένης, ο δημιουργός πίσω από το viral εστιατόριο του Παγκρατίου, υπογράφει εδώ μια δημιουργική αλλά βαθιά ελληνική πρόταση.

Με εμπειρία, αίσθηση ισορροπίας και σεβασμό στην πρώτη ύλη, ο Μερζένης πιστεύει πως «όσο λιγότερα βάζεις, τόσο περισσότερα λες».
Στο Elea, κάθε πιάτο είναι μια άσκηση καθαρότητας: τίποτα περιττό, τίποτα τυχαίο. Μόνο γεύση, υφή και μνήμη.

Από τους λουκουμάδες φέτας με μαρέγκα δυόσμου και τα χειροποίητα ντολμαδάκια στη φωτιά που κλείνουν το μάτι στη νεανική ματιά της κουζίνας, μέχρι τις απλές, τίμιες ελληνικές προτάσεις που θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι, η υπογραφή του chef είναι διακριτική, αλλά πανταχού παρούσα.

Το μενού του Elea είναι η αποτύπωση της Ελλάδας που αγαπάμε: φως, καθαρότητα και νοστιμιά.

Οι σαλάτες δροσίζουν με φρούτα και βότανα, τα ορεκτικά παίζουν με κλασικούς συνδυασμούς, ενώ τα κυρίως πιάτα φέρνουν στο τραπέζι τη γη και τη θάλασσα, χωρίς να τις διαχωρίζουν.

Πιάτα όπως, οι καρδιές μαρουλιού, με ρόκα, ροδάκινο, ψητό ταλαγάνι και dressing ρακόμελου, το φιλέτο τόνου με λαδολέμονο και χόρτα εποχής, ή τα σκιουφικτά με πικάντικο λουκάνικο και καμένο βούτυρο, αποκαλύπτουν μια κουζίνα που σκέφτεται κλασικά ελληνικά, αλλά μιλάει σύγχρονα.

Ο χώρος του Elea

Επιλέγοντας τη… σιωπηλή κομψότητα, το Elea σχεδιάστηκε σαν το φιλόξενο σπίτι που σε κάνει να θέλεις να μείνεις λίγο παραπάνω.
Τα ζεστά υλικά, οι φυσικοί τόνοι, το φως που πέφτει γλυκά στα τραπέζια, τα διακοσμητικά που θυμίζουν μεν Ελλάδα, αλλά χωρίς την ευκολία των κλισέ αντικειμένων, αλλά και οι ψαγμένες μουσικές επιλογές (με συχνά DJ sets) ενώνουν σε αυτό το εστιατόριο το παλιό με το νέο χωρίς προσπάθεια. Όπως ακριβώς και οι γεύσεις του.

Elea Mediterranean Cuisine

Σύρου 13–15, Γαλάτσι
210 2923401
www.eleacuisine.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 00:00
Σάββατο – Κυριακή: 13:00 – 00:00
Δευτέρα: Κλειστά