Στο υψηλότερο βάθρο της Ευρώπης βρέθηκε μία ελληνική μπύρα από την Πάτρα, η Ammousa, η οποία κέρδισε το διπλό, χρυσό μετάλλιο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «European Beer Challenge 2019» που έγινε στο Λονδίνο.
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμούς μπίρας και μάλιστα η Ammousa είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή που βραβεύτηκε.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 προϊόντα από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων υψηλού επιπέδου ζυθοποιίες όπως ABInBev, Freedom Brewery, Waldhaus, Holba, Tommy’s Brewing, Thornbridge, L.B.F., και Barcelona Beer Company.
Πρόκειται για μπύρα με βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα πολυδιάστατη γεύση, με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι.
Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων.
Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Έχω σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάζω δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, της μπίρας και του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ, μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας. Έτσι ο κόσμος θα καταλάβει ότι η
> μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει τη δυνατότητα να σου δίνει πλήθος αισθήσεων και γεύσεων», σχολιάζει ο δημιουργός της Ammousa Γιώργος Ντάνος.
Ακόμη τρία βραβεία
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ammousa κερδίζει μία τόσο μεγάλη διάκριση, καθώς και στο παρελθόν είχε διακριθεί σε τρείς ακόμη διαφορετικούς διαγωνισμούς.
Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
Το 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019.