Σε δύο κατηγορίες με προνόμια για εμβολιασμένους χωρίζεται η εστίαση – Πότε ανοίγουν οι κλειστοί χώροι

Στα εστιατόρια πέταξε το μπαλάκι για τα προνόμια των εμβολιασμένων η κυβέρνηση στον δεύτερο πυλώνα εφαρμογής μέτρων για τη διασκέδαση και την εστίαση και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, στις αμιγείς και τις μεικτές.

«Αυτό που εισηγούμαστε είναι η καθιέρωση διαβαθμισμένης κάλυψης ψυχαγωγικών χώρων. Θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια και τα θέατρα και μεγάλους χώρους όπως τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης που θα μπορούν πλέον να λειτουργούν είτε ως αμιγείς χώροι εμβολιασμένων που θα δέχονται και αυτούς που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, είτε τους μεικτούς χώρους που θα δέχονται όλους του πολίτες», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ. Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος και αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά.

«Ουσιαστικά ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα δέχεται μόνο άτομα με ανοσία ή ολόκληρο τον πληθυσμό και θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδου των καταστημάτων», όπως είπε.

Το ποσοστό ανάπτυξης της επιχείρησης για όσες επιλέξουν να έχουν άτομα μόνο με ανοσία θα είναι από 75% έως 85% και για τους μεικτούς χώρους από το 25% έως και 75% της πληρότητας.

Αυτό θα εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου και ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Επιπλέον, δεν θα υπάρχει υποχρέωση στους περισσότερους αμιγείς χώρους να φορούν μάσκες οι παρευρισκόμενοι, ενώ στους μεικτούς θα φορούν.