Rocabella Santorini: Νέο μενού με μοναδικές γεύσεις και αρώματα πάνω στην Καλδέρα

Πιάτα αποκλειστικά με ελληνικές πρώτες ύλες, συνθέτουν ένα συγκλονιστικό μενού, που στόχο έχει να δημιουργήσει μοναδικές μνήμες από το νησί της Σαντορίνης. Γεύσεις και αρώματα που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Το Rocabella Hotel Santorini παρουσίασε το νέο του μενού, στο πιο εντυπωσιακό σημείο της καλδέρας, με θέα το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του κόσμου!

H θέα από το τραπέζι του εστιατορίου του Rocabella Hotel Santorini

Το μενού επιμελείται ο executive chef Γιάννης Παρίκος και εκτελεί με ακρίβεια ο σεφ του ξενοδοχείου Βασίλης Κουλής. Το δοκίμασα και έμεινα όχι απλός ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος!

Το δείπνο που ξεκίνησε με λαβράκι σεβίτσε. Ένα κλασικό περουβιανό πιάτο διεθνούς αναγνώρισης, που στο Rocabella Hotel ο σεφ Γιάννης Παρίκος το παρουσιάζει στην ελληνική του εκδοχή, η οποία είναι πολύ λιγότερο όξινη από την κλασική συνταγή, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στα υπόλοιπα υλικά του πιάτου να απελευθερώσουν απλόχερα τις γεύσεις τους. Το ψάρι ήταν κομμένο σε κύβους σε μέγεθος τόσο όσο, ώστε να έχουν το σωστό δάγκωμα, ενώ είχαν μαριναριστεί για να πάρουν τις γεύσεις σε ζωμό από φραγκόσυκα και ντοματίνια Σαντορίνης. Το αβοκάντο Κρήτης και λίγη άγρια ρόκα συμπλήρωναν τα συστατικά του πιάτου. Η ελάχιστα γλυκιά και φρουτώδης γεύσης από το φραγκόσυκο τόνιζε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα από το λαβράκι, ενώ τα τοπικά ντοματίνια του έδιναν μία ελαφριά οξύτητα. Το αβοκάντο πρόσφερε την κρεμώδη υφή του, η ρόκα την αψάδα της και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μαγικό και άκρως Ελληνικό!

Ακολούθησε ταρτάρ από μελανούρι. Στο πιάτο μου βρήκα μία γενναία ποσότητα ψαριού, αχλάδι ποσέ σε μπύρα Σαντορίνης, ελάχιστο σαφράν, κουμκουάτ από την Κέρκυρα, νερό ντομάτας, ντοματίνια και ελάχιστο χυμό και ξύσμα από μοσχολέμονο. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός, με υλικά σε ποσότητες που δημιουργούσαν άψογες ισορροπίες και λείαιναν με ένα μοναδικό τρόπο τον ελαφρώς λιπαρό χαρακτήρα, αυτού του υπέροχου θαλασσινού, που δεν συναντάμε εύκολα σε εστιατόρια, αν και υπάρχει σε πληθώρα στις ελληνικές θάλασσες. Χάρηκα ιδιαίτερα, επίσης, που δεν είδα στο πιάτο γιούζου ή άλλα, διάφορα ασιατικά υλικά.

Ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα από το πιάτο με το καβούρι. Τρία είδη από ελληνικά καβούρια είχαν καθαριστεί πολύ προσεκτικά και η ψίχα τους είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα λεπτό, τραγανό ψωμάκι. Μικρές ποσότητες από μήλο, σέλερι, αβοκάντο Κρήτης και ελάχιστο λάδι βασιλικού από τους κήπους του Rocabella Hotel, συνέθεταν ένα πιάτο πλούσιο σε αρώματα θαλασσινού ιωδίου, γλυκό και αλμυρό παράλληλα, με το ιδιαίτερο γευστικό προφίλ του καβουριού να προκαλεί γευστικές εκρήξεις στο στόμα.

Κάνοντας μια στάση από τις θαλασσινές, πέρασα σε ένα αρκετά γήινο γευστικά πιάτο, εξαιρετικά τεχνικό, και πάρα πολύ νόστιμο! Αβγό με κρέμα πατάτας Νάξου, μανιτάρια ραγού, τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο και φρέσκια ελληνική τρούφα.

Το αβγό εξωτερικά είχε μία λεπτή τραγανή κρούστα και μόλις το έκοψα, ο κατακίτρινος κρόκος του χύθηκε και πλημμύρισε τη βελούδινη κρέμα της πατάτα. Το ραγού μανιταριών και η φρέσκια τρούφα απελευθέρωναν τα πλούσια γήινα αρώματά τους, ενώ το Σαν Μιχάλη έδινε την αλμύρα του και έξτρα ουμάμι στο πιάτο. Ένα εντυπωσιακό πιάτο στο σύνολό του και εξαιρετικά ιδιαίτερο, καθώς όλα αυτά τα γήινα αρώματα όχι απλώς δεν βάραιναν, αλλά το ένα αλληλοσυμπλήρωνε το άλλο και δημιουργούσαν το τέλειο αποτέλεσμα.

Περνώντας στα κυρίως πιάτα, δοκίμασα τη σκορπίνα, η οποία είχε ως γαρνιτούρα χόρτα τσιγαριαστά, κρέμα σελινόριζας και σάλτσα κακαβιάς. Ξεκινάω από το εξαιρετικό τηγάνι, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο πιάτο ένα τέλεια τηγανισμένο ψάρι, με τραγανή πέτσα και ζουμερή σάρκα, η οποία πραγματικά μου θύμιζε κάτι μεταξύ αστακού και καβουριού. Τα χόρτα σωστά βρασμένα, ώστε να κρατάνε λίγο και η κρέμα της σελινόριζας βελούδινη. Η σάλτσα της κακαβιάς ερχόταν να προσθέσει επιπλέον άρωμα θαλασσινού ιωδίου και να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όμορφο πιάτο, δένοντας όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Στο μενού υπάρχουν επιλογές και από ψάρι, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο με ψητά σπαράγγια, γλασαρισμένα νιόκι πατάτας, γραβιέρα Ίου, και πιπεριά Φλωρίνης, σιγομαγειρεμένο για 12 ώρες με δεντρολίβανο και για συνοδευτικό παστινάκι. Επίσης, στήθος κοτόπουλο μπαλοτίνα, γεμιστή με αρωματικό βούτυρο μαντζουράνας, που συνοδεύεται από κουσκουσάκι με μανιτάρια και κυανό τυρί.

Τα επιδόρπια είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με το υπόλοιπο μενού.

Ζουμερό καραμελωμένο τσουρέκι που συνοδεύεται από παγωτό καϊμάκι και σάλτσα ελληνικού καφέ

Σέρβις άμεσο και πολύ καλά ενημερωμένο για τα πιάτα που σερβίρει το εστιατόριο.

Rocabella SantoriniΒασίλης ΚουλήςΓιάννης ΠαρίκοςΕστιατόρια Σαντορίνη