Πιάτα από το Περού και την Ιαπωνία. Κάποια με μεσογειακές πινελιές. Εξαιρετικά γευστικά και ισορροπημένα. Με εντάσεις που χτυπούν κόκκινο. Και γεύσεις που προκαλούν τις ορμόνες της ευτυχίας να κάνουν πάρτι στον εγκέφαλο.
Το Nikkei Peruvian Resto Bar (Ξανθίππου 10, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ.: 2107239366) ανανεώνεται ριζικά μετά από 7 χρόνια και με καπετάνιο στο τιμόνι τον head chef Κλαούντιο Μπαϊράμι, παρουσιάζει το νέο του μενού.
H bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου, έχει δημιουργήσει τη νέα λίστα κοκτέιλ, τα οποία συνδυάζονται άψογα με τα πιάτα, ενώ αποτελούν την ιδανική επιλογή για πριν, αλλά και μετά το δείπνο.
Το δείπνο μου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του σεφ. Ταρτάρ καραβίδας με ντρέσινγκ γιούζου κόσο, τομπίκο γιούζου και τραγανό φύλλο σίσο. Μια μπουκιά-όνειρο, καθώς η στρογγυλεμένη οξύτητα και τα αρώματα από τα εσπεριδοειδή αγκάλιαζαν τη λεπτή γεύση της καραβίδας, ενώ η ελάχιστα καυτερή αίσθηση της έδινε ένταση. Το φύλλο σίσο έδινε όλη τη δροσιά του και ολοκλήρωνε την καταπληκτική μπουκιά με τον καλύτερο τρόπο, η γεύση της οποία παρέμενε για αρκετή ώρα στο στόμα.
Ένα από τα πρώτα πιάτα που δοκίμασα, ήταν η σαλάτα με φάβα και παντζάρι. Ένα πιάτο με αρκετά γήινες γεύσεις, απαραίτητο σε ένα μενού που οι πρώτες ύλες του προέρχονται από τα βάθη της θάλασσας.
Στο πιάτο βρήκα παντζάρι σε διάφορα χρώματα, άψογα στιμαρισμένο, βελούδινη κρέμα φάβας, κουμκουάτ που του πρόσθετε ένα εξαιρετικό άρωμα και για τις τραγανές υφές κινόα και αμάρανθο. Πρωτότυπη και εξαιρετικά δημιουργική σαλάτα, που δεν περιμένεις να βρεις σε ένα εστιατόριο αυτού του τύπου, όμως όπως αποδείχθηκε ταιριάζει γάντι.
Το επόμενο πιάτο (πιατέλα για την ακρίβεια) ήταν ένας πελώριος συνδυασμός από ωμοφαγικά, κυρίως θαλασσινά, το καθένα με τον δικό του, ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα.
Εξαιρετικό ήταν το μαγιάτικο σεβίτσε, πλούσιο σε αρώματα και με στρογγυλεμένη οξύτητα, καθώς ο σεφ είχε χρησιμοποιήσει αχλάδι και μήλο σε ώσμωση σε χυμό από πορτοκάλι και άλλα υλικά που αναδείκνυαν ακόμα περισσότερο τα αρώματα του θαλασσινού.
Υπέροχο ήταν και το ρολάκι σούσι με γαρίδα και χέλι. Τραγανή και ζουμερή γαρίδα τεμπούρα στην καρδιά του, τυλιγμένη με φύλλο νόρι και ελάχιστο κολλώδες και συνάμα σπυρωτό ρύζι, και στην κορυφή μία γενναία ποσότητα από ζεστό καπνιστό χέλι.
Το πιάτο της χρονιάς στο Nikkei Peruvian Resto Bar
Ακολούθησε το πιάτο της χρονιάς! Η γαρίδα τζάμπο ήταν πραγματικά το πιο γευστικό, απλό και παράλληλα άρτια τεχνικά πιάτο που δοκίμασα μέσα στο 2022.
Η γαρίδα ψημένη στη σχάρα, με τη σάρκα της τεμαχισμένη και σερβιρισμένη πάνω στην καρκάσα της. Απόλυτα ζουμερή, γεμάτη γεύση, με τα αρώματα και μία ελάχιστη αψάδα από την πιπεριά άχι αμαρίγιο, την οποία είχε χρησιμοποιήσει ο σεφ ως βάση για τη σος.
Είναι ένα πιάτο που κάθε φορά που το σκέφτομαι μου προκαλεί σιελόρροια και δεν βλέπω τη στιγμή που θα επισκεφτώ και πάλι το Nikkei για να την απολαύσω! Συγχαρητήρια στον chef Κλαούντιο Μπαϊράμι, τον sous chef Ιωακείμ Καραντουμάνη και την ομάδα τους!
Φυσικά από το Nikkei δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα περίτεχνα γκιόζα. Στη νέα εποχή του τα δοκιμάσαμε γεμιστά με μαύρο χοίρο, μανιτάρια σιτάκε, στην κορυφή φρέσκια αρωματική μαύρη τρούφα και στη βάση του πιάτου κρέμα παρμεζάνας. Ένα υπέροχος συνδυασμός, με δυνατές εντάσεις και απόλυτα ισορροπημένος.
Nikkei με κρέας και κοτόπουλο
Πέρα από τα ωμοφαγικά, το μενού του Nikkei περιλαμβάνει εξαιρετικά ψημένα στη σχάρα κρέατα και κοτόπουλο.
Πολύ δυνατό ήταν το μοσχαράκι κομμένο ταλιάτα, μαριναρισμένο σε σος καμπαγιάκι (σόγια, σάκε, μίριν), ψημένο τέλειο medium rare, όπως και το τρυφερό κοτόπουλο, μαριναρισμένο με γλυκόξινο τάμαριντ και αρωματική περουβιανή πιπεριά άχι πάνκα, το οποίο σερβίρεται με ψητό βασιλομανίταρο.
Τα επιδόρπια σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, απόλυτα ισορροπημένα, αρχιτεκτονικά άψογα και γλυκά τόσο όσο.