Πίτσα αέρινη. Με ζυμάρι υγρό και ελαφρύ. Γεμάτη ολόφρεσκα υλικά. Πάστα φρέσκια με συγκλονιστικές σάλτσες. Απόλυτα γευστικές σαλάτες και πρώτα πιάτα. Χώρος pop & happy. Το εστιατόριο The Eatalians-Mario & Luigi (Λεωφ. Ελευθέριου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ: 2109957953) σερβίρει ό,τι καλύτερο δοκιμάσαμε σε ιταλική κουζίνα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, με τιμές προσγειωμένες στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο head chef και pizzaiolo του εστιατορίου Νίκος Σωτηρόπουλος επιμελείται όλο το μενού και βρίσκεται σταθερά κάθε βράδυ μπροστά από ένα ξυλόφουρνο, για να ετοιμάσει και να ψήσει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.
Ένα είδος πίτσας που συναντάμε πολύ σπάνια στην Ελλάδα, καθώς το ζυμάρι της είναι εξαιρετικά δύσκολο στη δημιουργία του, αφού έχει υγρασία 75%. Ο σεφ Σωτηρόπουλος εκτός του ότι είναι ο μάγος του ζυμαριού, για να το κάνει τέλειο, εκπαιδεύτηκε στην Ιταλία δίπλα σε ένα από τους πιστοποιημένους στη ναπολιτάνικη πίτσα σεφ (πιτσαγιόλο) τον Ιβάνο Μπέκια.
Όταν ψηθεί, δημιουργεί περιμετρικά ένα χαρακτηριστικό φουσκωμένο στεφάνι, ενώ τα υλικά παραμένουν ολοζώντανα στο εσωτερικό του. Κόβεται με ψαλίδι και όχι με μαχαίρι-ρόδα, ώστε να μην καταρρεύσει το στεφάνι του. Και όταν φτάσει στο στόμα, τα δόντια συναντούν μία μοναδική τραγανή υφή λεπτής κρούστας που έχει σχηματιστεί και ακολούθως βυθίζονται στην υγρή και αέρινη ψίχα του.
Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο αέρινες, που μπορώ να τσακίσω τρεις τέτοιες πίτσες στην καθισιά μου!
Ωστόσο, είναι τόσο γευστικές οι σαλάτες, τα πρώτα, και τα ζυμαρικά, που συνήθως παίρνω μία και ολοκληρώνω το δείπνο μου με πάστα πολύ υψηλού επιπέδου, την οποία εκτελεί ο sous chef του εστιατορίου Στέργιος Τσαγκαδόπουλος.
Η αγαπημένη μου μακαρονάδα είναι η Antonella alla chitarra. Με φρέσκο τετράγωνο μακαρόνι βρασμένο άψογα, νευρικό με τη σάλτσα της καραβίδας να έχει το ποτίσει μέχρι τα βάθη της καρδιάς του.
Μία σάλτσα τόσο έντονη στη γεύση, αλλά και παράλληλα εξαιρετικά ευχάριστη, καθώς την ισορροπούσε τέλεια χάρη στη φρεσκάδα από το λάιμ, τα μυρώνια και το λάδι βασιλικού. Τρεις ζουμερές γαρίδες με τραγανή κρούστα στην κορυφή δημιουργούσαν την απόλυτη μακαρονάδα με αρώματα ιωδίου από τη θάλασσα!
Υπάρχουν αρκετές πάστες για να επιλέξει κάποιος, όπως η πολυδιάστατη Teresina Tortiglioni, με γκουαντσιάλε, δύο διαφορετικά σαλάμια (το ένα λίγο καυτερό), σάλτσα ντομάτα και ημίλιαστα ντοματίνια, αλλά και πιο απλές προστάσεις όπως είναι η Carlotta Malfadine, με πεκορίνο με τρούφα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο ίδιο μενού, υπάρχουν ριζότι και ένα θεϊκό πιάτο με νιόκι, κρέμα από ώριμη γκοργκοντζόλα και πρώτης ποιότητας προσούτο (San Daniele).
Τα γλυκά του είναι XXXL και πραγματικά τα σπάνε! Ειλικρινά το κάθε γλυκό είναι για τέσσερα άτομα και όχι για ένα. Τιραμισού και lemon pie οι πρώτες μου επιλογές, ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας, η Luna, ένα πελώριο μισοφέγγαρο από ζυμάρι πίτσας γεμιστό με πραλίνα, που συνοδεύεται από σος καραμέλας, βανίλιας, παγωτό βανίλια και προκαλεί απανωτούς γευστικούς οργασμούς!
Το σέρβις άμεσο, άψογο και ενημερωμένο.