Ακρως γαστρονομικό το μενού του νέου Sea Breeze Resort by Hilton στη Σαντορίνη

Διεθνής υψηλή γαστρονομία με έντονο άρωμα Ελλάδας. Γευστικοί συνδυασμοί σε απόλυτη ισορροπία. Με γεύσεις και αρώματα που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Το εστιατόριο του ολοκαίνουργιου Sea Breeze Beach Resort by Hilton (Εξωμύτης, Σαντορίνη, τηλ.: 22864 40600) παρουσιάζει το πρώτο του μενού και είναι άκρως γαστρονομικό και ενδιαφέρον.

Ο consultant chef Παύλος Κυριάκης (με ένα αστέρι Michelin) και ο executive chef του ξενοδοχείου Γιάννης Κουτσοπεράκης, έχουν δημιουργήσει για την πρώτη χρονιά λειτουργίας Resort ένα γαστρονομικό μενού, με επιλογές από πιάτα επικεντρωμένο στα θαλασσινά, αλλά και επιλογές από κρέας.

Ο σεφ Γιάννης Κουτσοπεράκης

Το τραπέζι μου στρώθηκε με φρεσκοψημένα ψωμάκια, αρωματικά βούτυρα και λάδι. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχήμα ελιάς, τρία διαφορετικά βούτυρα, ένα με παντζάρι και αβγοτάραχο, ένα με διάφορα φρέσκα μυρωδικά, και ένα σε σχήμα μανιταριού με φρέσκια τρούφα. Το καλαθάκι με τα ζεστά ψωμάκια περιελάβανε ένα μπριός με παπαρουνόσπορο, μία λευκή γαλλική μπαγκέτα, μία λαδένια με κρασοτύρι, πιπεριές και κρεμμύδι και ένα πολύσπορο με ελιά.

Ο σεφ με καλωσόρισε με τρία διαφορετικά amuse bouche. Το πρώτο ήταν μία κροκέτα τραχανά με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και τζελ από λεμόνι, η οποία είχε σερβιριστεί μέσα σε ένα κοράλλι στρειδιού.

Το δεύτερο ένα καναπέ με βάση τάρτας με πατέ πέστροφας και αβγά ρέγκας και το τρίτο ένα ταρτάκι γεμιστό με αστακό, αρακά, μους από μοβ καρότο και χαβιάρι πέστροφας από την Άρτα και ήταν όλα εξαιρετικά και ακριβώς ό,τι πρέπει για να διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες και να ανοίξουν την όρεξη.

Το δείπνο μου ξεκίνησε μα καβούρι. Ψίχα από βασιλικό καβούρι στο πιάτο, με τσίλι, μάνγκο, passion fruit, λουλουδάκια είναι από κόκκινη ρέβα, μους αβοκάντο και παγωμένες πέρλες από passion fruit. Αψογα μαγειρεμένο, τρυφερό το καβούρι, κρατούσε στη σάρκα του όλη του τη γεύση και τις απαλές νότες από το θαλασσινό ιώδιο. Το passion fruit του έδινε μία ελαφριά, στρογγυλεμένη οξύτητα, και συνεπικουρούμενα του μάνγκο το μετέτρεπαν σε ένα εξωτικό πιάτο. Η ρέβα πρόσθετε λίγη αψάδα και το αβοκάντο με την κρεμώδη υφή του έδενε τα υλικά μεταξύ τους και ολοκλήρωνε αυτό το υπέροχο πιάτο.

Εξαιρετικό, με ένταση-έκπληξη, ήταν και το πιάτο με την καραβίδα και το σαλάμι Λευκάδας. Μία μεγάλη, άψογα σοταρισμένη καραβίδα, απόλυτα τρυφερή, με λεπτοκομμένες φέτες από σαλάμι Λευκάδας στην κορυφή της, συνοδευόταν από πλιγούρι με μαϊντανό, πουρέ από μελιτζάνα και μπισκ από τα κελύφη της καραβίδας με λίγο λάδι τσορίθο. Αν και ακούγονται πολλές και με εντάσεις οι παρασκευές, στην πραγματικότητα όχι απλώς δεν κάλυπταν την καραβίδα, αλλά τη βοηθούσαν να απελευθερώσει στο στόμα το ιδιαίτερο γευστικό της προφίλ.

Το επόμενο πιάτο που δοκίμασα ήταν σφυρίδα. Ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του φετινού καλοκαιριού, χάρη στην πληθωρική, Ελληνική γεύση του. Η σφυρίδα σοτέ, με τραγανή πέτσα και ζουμερή σάρκα, τόσο σωστά μαγειρεμένη, που φαινόταν σαν να είχε βγει ακριβώς το δευτερόλεπτο που έπρεπε από τη φωτιά. Μία σάλτσα από αβγολέμονο με τηγανιτή κάπαρη και σαλικόρνια, που γευστικά παρέπεμπε στο φρικασέ, αλλά στη θαλασσινή εκδοχή του, ανέβαζε γευστικά το ψάρι στα ύψη. Για γαρνιτούρα το ψάρι έχει στην κορυφή του λίγη γλιστρίδα και ένα τραγανό τουίλ σπιρουλίνας. Απλώς επικό πιάτο!

Το δείπνο μου ολοκληρώθηκε με μοσχαρίσια στηθοπλευρά. Σιγομαγειρεμένη για 48 ώρες, συνοδευόταν από πουρέ καρότου με τρεις διαφορετικές γεύσεις, ένα με κόλιανδρο (το πρώτο), ένα με κάρδαμο (μαύρο) και ένα με τζίντζερ, αλλά και καρότο σοτέ.  Αλμυρό, γλυκό και πικάντικο. Όλες οι γεύσεις εναλλάσσοντας με ένταση σαν να μπήκε στο στόμα μου γευστικός τυφώνας. Το κρέας λουκούμι, ασύλληπτα τρυφερό και το γλάσο που το κάλυπτε γοητευτικά κολλώδες. Ο λείος και γυαλιστερός ζωμός από το μοσχαράκι πρόσθετε υγρασία στο πιάτο, έδενε τα υλικά μεταξύ τους και δημιουργούσε ένα γευστικά υπέροχο αποτέλεσμα.

Ο pastry chef Γιάννης Καπάι έχει δημιουργήσει τέσσερις επιλογές από επιδόρπια που εναρμονίζονται τόσο γευστικά, όσο και ως παρουσιάσεις με το υπόλοιπο μενού, ενώ εντυπωσιακά γευστικά με προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι η πληθώρα των mignardise, τα οποία προσφέρονται στο τέλος του δείπνου.

Σέρβις άμεσο, άψογο και σωστά ενημερωμένο για το τι βγαίνει από την κουζίνα.

Fine DiningSea Breeze Beach Resort by HiltonΓιάννης ΚαπάιΓιάννης ΚουτσοπεράκηςΕστιατόρια ΣαντορίνηΠαύλος Κυριάκης