Τσάι vs καφέ: Ποιο ρόφημα έχει υψηλότερη διατροφική αξία;

Τσάι vs καφέ: Ποιο ρόφημα έχει υψηλότερη διατροφική αξία;

Ο καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι, προκαλεί όμως έντονη διούρηση.

Τσάι

Τα υπέρ

  • Το φθόριο, το ασβέστιο και άλλα μέταλλα που έχει το τσάι, βελτιώνουν την υγεία των οστών
  • Το τσάι περιέχει ελάχιστα περισσότερο νάτριο από τον καφέ. Το νάτριο (αλάτι) ως ηλεκτρολύτης σε αυτήν την ποσότητα είναι σημαντικός για την ισορροπία των υγρών του οργανισμού
  • Βοηθά στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη έχει δείξει ότι όσοι πίνουν αρκετό τσάι, έχουν σταθερά καλύτερη πίεση
  • Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι άτομα που έπιαναν περισσότερες από έξι κούπες τσάι την ημέρα, είχαν 36% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Τα κατά

  • Σε μεγάλη ποσότητα οι τανίνες που περιέχει το τσάι, μπορούν να προκαλέσουν ναυτία

Καφές

Τα υπέρ

  • Ο καφές κατά μέσο όρο περιέχει τετραπλάσια ποσότητα καφεΐνης από το μαύρο τσάι. Η καφεΐνη ενισχύει την εγρήγορση και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας. Η υπερβολική δόση κάνει ακριβώς το αντίθετο
  • Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως υδροξυκινναμικό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσολογικές ιδιότητες και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και από τις μολύνσεις

Τα κατά

  • Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τη διούρηση, και μπορεί να προκαλέσει ζάλη από τη μείωση των ηλεκτρολυτών. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και αρρυθμία. Μελέτη έχει συνδέσει και την υπερβολική κατανάλωση στην εγκυμοσύνη με αποβολή.

 

διατροφική αξίαΚαφέςτσάι