«Έχετε ανοχή στη γλουτένη ή αλλεργία στο φιστίκι; Το κόστος του πιάτου ανεβαίνει κατά 5 ευρώ. Το γράφει και στο μενού». Εστιατόριο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να χρεώνει στους πελάτες τις διατροφικές τους αλλεργίες, αφού το κόστος των πιάτων διαφοροποιείται.
«Πίνετε μπύρα και ζητάτε μενού χωρίς γλουτένη; Τότε θα πρέπει να πληρώσετε ακόμη 5 ευρώ το πιάτο», αποφάσισε ο ιδιοκτήτης και σεφ του ινδικού εστιατορίου Samrudh Akuthota, αφού συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι από όσους ζητούν πιάτα χωρίς γλουτένη, δεν έχουν ανοχή, αφού πίνουν μπύρα η οποία περιέχει γλουτένη.
«Είναι απογοητευτικό να σου λένε ότι πάσχω από κοιλιοκάκη και η γλουτένη θα με σκοτώσει. Και όταν τους δίνεις επιλογή μπύρας χωρίς γλουτένη, να σου απαντάνε ότι η μπύρα δεν μετράει», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα NZ Herald.
Το μενού του Satya Chai Lounge αναγράφει «5 ευρώ επιπλέον για να μετατρέψουμε το πιάτο σε Vegan ή χωρίς γλουτένη».
Για να δημιουργηθεί ένα πιάτα με διαφορετικά υλικά από ό,τι έχει γίνει αρχικά, απαιτούνται επιπλέον παρασκευές και μεγαλύτερο κόστος, κάτι που αυξάνει τον προϋπολογισμό της κουζίνας.
Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν επιλογές για όσους έχουν διατροφικές αλλεργίες, όμως υπάρχουν πελάτες που απαιτούν αλλαγή στα πιάτα του μενού, κάτι που ειδικά στο εξωτερικό δεν γίνεται εύκολα, εκτός αν πρόκειται για αφαίρεση κάποιου απλού υλικού από το πιάτο.
Γι’ αυτό και τα μενού αναγράφουν τα σοβαρά αλλεργιογόνα ή το σέρβις ζητά να ενημερωθεί. Και όχι για να αλλάξει ολόκληρο το πιάτο…