Kiku: Εκεί που η γιαπωνέζικη κουζίνα συναντά την ιταλική

Το Kiku, το διαχρονικότερο γιαπωνέζικο εστιατόριο που ορίζει τα πρότυπα της ασιατικής κουζίνας στην Αθήνα από το 1993, δημιουργεί και πάλι ανακατατάξεις στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι την Ιαπωνική και την Ιταλική κουζίνα, αλλά και κάνοντας περισσότερη «φασαρία» γύρω από το μπαρ του με DJ’s sets και ηδονικά cocktails, μάς προ(σ)καλεί αυτό το χειμώνα σε μια ακαταμάχητη ταραντέλα (ή μήπως πρέπει να πούμε Bon Odori;) γεύσεων που μας κάνει να αναρωτιόμαστε: πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε γευστικά;

Με πολιτικούς όρους, θα μπορούσες να το πεις και γαστρονομική ορθότητα, με κοινωνικούς… συμπεριληπτικότητα, με ταξιδιωτικούς… dish hopping. Εμείς, πάλι, θα προτιμήσουμε να σου το συστήσουμε -με λεκτικό μινιμαλισμό made in Japan(!)- ως το «perfect match» του φετινού χειμώνα και θα σου εξηγήσουμε αμέσως γιατί.

Το Kiku, λοιπόν, το εστιατόριο-θεσμός του Γιώργου Ανδρίτσου, και πλέον και μέλος της S One Hospitality, που εδώ και κάτι παραπάνω από τρεις δεκαετίες έχει καταξιωθεί ως το νούμερο ένα σημείο αναφοράς όλων των μητροπολιτικών ευζωιστών που αναζητούν σε Αθήνα και Μύκονο την κορυφαία εκδοχή της ασιατικής κουζίνας, πάντα ακολουθεί μια απλή φιλοσοφία: κάθε πιάτο να είναι μια εμπειρία και κάθε γεύση ένα ταξίδι. Και για να αποδείξει της  άποψής του το αληθές, φέτος περνάει σύνορα και σε νέες εποχές και συνδυάζει την διάσημη ιαπωνική κουζίνα του, που όπως πάντα υπογράφει ο Sergei Osipov, με μια σειρά πιάτων λατίνικου ταπεραμέντου.

Και κάπως έτσι, ή ακριβώς έτσι, τα διάσημα Nigiri, τα Kiku rolls, τα Two Ways Prawn Tempura ή και τα Wagyu σε robata  γειτνιάζουν από αυτό τον Οκτώβριο με ιταλικής ιθαγένειας πιάτα, όπως η Pizza Rucola, το Uni Pasta (με soba noodles, αχινό και χαβιάρι) ή τα Ravioli Bolognaise.

Όχι δεν πρόκειται για mash up διαφορετικών φυλών κουζίνας σε ένα πιάτο ούτε για μία ακόμα fusion πρόταση. Aλλά για μία, -ακριβώς σαν ρομαντικό δείπνο μιας υπέρκομψης μέσα στο κιμονό της γιαπωνέζας με έναν αεράτο Μιλανέζο στο tailor made κοστούμι του- άκρως αισθησιακή συνάντηση των δύο πιο διάσημων γαστρονομικών πολιτισμών του κόσμου.

Δίνοντας, τελικά, ένα μενού που περιλαμβάνει εναλλακτικές και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους επιλογές δείπνου για κάθε γούστο. Κι αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τη fun restaurant νότα με τα dj’s sets που ενορχηστρώνει γύρω από τη μπάρα του κάθε Παρασκευή και Σάββατο, συνοδεία μερικών από τα απολαυστικότερα cocktails της πόλης, δεν είναι να απορείς που η «La Vita E Bella» δηλώνει πλέον ως μόνιμη κατοικία της, αυτό το νεοκλασικό της Ξενοκράτους.

Ιαπωνική και Ιταλική συνύπαρξη, λοιπόν, στο Kiku, ένα από τα πιο διαχρονικά εστιατόρια της Αθήνας με αξίες σταθερές και αδιαπραγμάτευτες, όπως οι γεύσεις του: Σταθερά στο υποβλητικό διατηρητέο του αριθμού 21 της κολονακιώτικης οδού Ξενοκράτους.

Πάντα με αυτή την theatrale και συνάμα αφαιρετική διακόσμηση που υπογράφει  το γραφείο «Sissy Feida Interiors» και με τον σέξι φωτισμό να παίζει με τις διαθέσεις.

Εμμονικά με highlight του το Casa Kiku, στον πρώτο όροφο του εστιατορίου, που σαν λονδρέζικο members’ club είναι έτοιμο να απογειώσει κάθε privé δείπνο, εκλεκτική γευσιγνωσία ή απλά ένα ιδιαίτερης περίστασης gathering. Και φυσικά πάντα με την πιο ενδιαφέρουσα και μακριά λίστα σάκε της πόλης…

Kiku INFO

Ξενοκράτους 21, Αθήνα

Τηλ.: 21 0364 7033

Ωράριο:  Δευτέρα – Σάββατο 19:00 – 01:00