Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) της Γαλλίας, αποκάλυψαν ότι έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν 26 λευκές τρούφες στη Νέα Ακουιτανία, στη δυτική Γαλλία.
«Με τις μαύρες τρούφες είναι σύνηθες να έχουμε λίγες μόνο τρούφες στην αρχή και στη συνέχεια μια γρήγορη αύξηση και φαίνεται ότι η λευκή τρούφα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τη μελλοντική καλλιέργεια», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής του προγράμματος, Claude Murat, του INRAE και του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης στο Νανσί.
Οι τρούφες, όπως και πολλοί άλλοι μύκητες, δημιουργούν συμβιωτικές σχέσεις με ορισμένα είδη δέντρων, συνδεόμενες με τις ρίζες τους. Παρέχουν επιπλέον νερό και μέταλλα στα δέντρα σε αντάλλαγμα για θρεπτικά συστατικά με βάση τον άνθρακα. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τρόπο εμβολιασμού των δέντρων με τρούφες Périgord τη δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων φυτειών στη Γαλλία, την Ιταλία και αργότερα στην Ισπανία. Η ίδια τεχνική απέτυχε με τις ιταλικές λευκές τρούφες (Tuber magnatum), παρά τη φύτευση περισσότερων από 500.000 δενδρυλλίων στην Ιταλία.
Λίγες τρούφες βρέθηκαν στις φυτείες 15-20 χρόνια μετά τη φύτευση, αλλά επειδή αυτές βρίσκονταν σε περιοχές στις οποίες η T. magnatum εμφανίζεται φυσικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές προήλθαν από ντόπιους μύκητες. Δοκιμές σε δείγματα εδάφους από πέντε περιοχές, όλες εκτός του τμήματος της χώρας όπου το είδος εμφανίζεται φυσικά, έδειξαν ότι ο μύκητας ήταν παρών σε τέσσερις από αυτές. Τρεις τρούφες βρέθηκαν στον οπωρώνα στη Νέα Ακουιτανία το 2019 και τέσσερις το 2020. Οι 26 που βρέθηκαν το 2021 ζύγιζαν συνολικά περίπου 900 γραμμάρια. Μέχρι στιγμής, 12 από τις 52 βελανιδιές που φυτεύτηκαν το 2015, έχουν παράγει τρούφες.
«Είναι η πρώτη φορά που τα καρποφόρα σώματα του Tuber magnatum καλλιεργούνται σε σημαντικούς αριθμούς εκτός της φυσικής του περιοχής, οπότε πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική εξέλιξη», δήλωσε ο καθηγητής Paul Thomas, μυκητολόγος με έδρα τη Σκωτία, η εταιρεία του οποίου συνεργάζεται με εμπορικούς εταίρους για την ανάπτυξη φυτειών μαύρης τρούφας. «Πολλές προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει, οπότε πρέπει ακόμη να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα κατάφεραν και πώς να το αναπαράγουμε».
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία ανοίγουν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες τρούφας πιο βόρεια, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Με στρέμματα ασβεστολιθικού εδάφους υπάρχουν καλές δυνατότητες καλλιέργειας τρούφας, συμπεριλαμβανομένης της λευκής τρούφας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής.