Φέτα vs Τσένταρ, ποιο τυρί κερδίζει διατροφικά;

Ένα ελληνικό και ένα βρετανικό τυρί διαγωνίζονται σε βιταμίνες, αλάτι και λιπαρά. Το τσένταρ είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, όμως η φέτα είναι φουλ στη βιταμίνη Β12

Φέτα

Τα υπέρ

  • Η φέτα έχει περισσότερη βιταμίνη Β6 από το τσένταρ, η οποία υποστηρίζει το νευρικό σύστημα  
  • Περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους (μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια)
  • Έχει αρκετή βιταμίνη Β12 η οποία προλαμβάνει την αναιμία
  • Περιέχει προβιοτικά, τα οποία βοηθούν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου

Τα κατά

  • Η φέτα περιέχει διπλάσια ποσότητα αλατιού από το τσένταρ. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την πίεση και να προκαλέσει εγκεφαλικό

Τσένταρ

  • Περιέχει περισσότερο ασβέστιο από τη φέτα, που είναι σημαντικό για δυνατά οστά
  • Περιέχει βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό) και χτίζει γερά οστά
  • Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι καλή για την όραση και υγιές δέρμα
  • Έχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική στην αναγέννηση των ιστών

Τα κατά

  • Έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, που η κατανάλωσή τους συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις
ΤσένταρΦέτα