Το Thess Bao ήρθε στην Αθήνα και μας συστήνει τη γαστρονομία του… δρόμου!

Πόσο γαστρονομικό μπορεί να είναι ένα πιάτο που το τρώγεται με το χέρι και κοστίζει από 3 μέχρι 5 ευρώ; Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, πολύ!

Το Thess Bao (δείτε εδώ το μενού) είναι ένα μοναδικό concept street food που δημιούργησαν τρεις σπουδαίοι σεφ από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Παμπόρης, ο Γιάννης Ζιάγκας και ο Γιάννης Πατέικας. Mετά από δύο επιτυχημένα χρόνια και δύο καταστήματα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, ήρθε και στην Αθήνα (Περικλέους 30-32, Σύνταγμα) και σερβίρει το καλύτερο γκουρμέ του δρόμου.

Η αλήθεια είναι ότι πριν από δύο μήνες είχα δοκιμάσει μερικά bao buns (κομμένα ψωμιά στα Ελληνικά) και μία πατάτες στη Θεσσαλονίκη, και το πρώτο που σκέφτηκα μόλις ολοκλήρωσα με χαμόγελο το γεύμα μου, ήταν «γιατί να μην υπάρχει αυτό το εστιατόριο στην Αθήνα;».

Οι υπεύθυνοι με ενημέρωσαν ότι σύντομα θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα και στην Αθήνα, και το μόνο που είχα να κάνω ήταν… υπομονή. Ετσι, την 1η Απριλίου, άνοιξε και το Αθηναϊκό Thess Bao, και άρχισε να σερβίρει με μανία, καθώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι, δεν υπήρχε ούτε ένα άδειο τραπέζι!

Στο πάσο της κουζίνας βρίσκεται ο σεφ Αγγελος Σακάι, ο οποίος εκτελεί με ακρίβεια τις συνταγές που έχουν έρθει από τη Θεσσαλονίκη.

Τα κινέζικα ψωμάκια bao buns δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι πλέον γνωστά, βρίσκονται στο μενού πολλών εστιατορίων με ασιατικές τάσεις.

Στο Thess Bao, τα ψωμάκια ζυμώνονται καθημερινά και ψήνονται στον ατμό, ώστε να μετατραπούν σε υπόλευκα σύννεφα, μέσα στα οποία ο σεφ θα φιλοξενήσει το βασικό υλικό, τα συνοδευτικά και διάφορες home made σάλτσες, οι οποίες, όσο και αν φαίνονται, δεν είναι καθόλου λιπαρές.

Ετσι, κάθε bao είναι ένα και ένα ολοκληρωμένο πιάτο. Με τις υφές, τις εντάσεις, τις οξύτητες, και τα αρώματά του. Και μπορεί να είναι αρκετά χορταστικά, αλλά παράλληλα είναι τόσο γευστικά, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να φάω μόνο ένα.

Στο μενού βρήκα bao από την ελληνική παράδοση, όπως οι κολοκυθοκεφτέδες, κάποια με έντονα τοπικό χαρακτήρα, όπως τα λουκάνικα Τζουμαγιάς, αλλά και fusion ασιατικές γεύσεις, για πιο ιδιαίτερα γούστα.

Προς το παρόν έχω δοκιμάσει τις γαρίδες China Town, παναρισμένες σε πάνκο, τραγανές εξωτερικά και με ζουμερή σάρκα γαρίδες, που συνοδεύονται από μαγιονέζα με σιράτσα, λαχανικά και άλειμμα αβοκάντο.

Επίσης, τις κολοκυθοκεφτέδες, με τις οποίες έπαθα γευστικό σοκ, καθώς εξωτερικά είχε σχηματιστεί μία χρυσαφένια, λεπτή, τραγανή κρούστα, και μέσα ήταν ένας αφρός που απελευθέρωνε όλα τα αρώματα από την κλασική συνταγή (άνηθος, δυόσμος κ.λπ.), ενώ η φέτα που είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα, έδινε αλμύρα, οξύτητα και σούπερ ουμάμι.

Ακόμη ένα bao bun που μου έφτιαξε τη διάθεση ήταν το κοτόπουλο Ceasar’s style, με σούπερ τραγανό κοτόπουλο που έχει παναριστεί σε βρώμη, με γαρνιτούρα ψητού μπέικον, σάλτσα Ceasar’s και φυσικά παρμεζάνα.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα vegetarian και vegan bao buns, όπως αυτό με τον γύρο μανιταριών με τζατζίκι με αβοκάντο και λάδι κάνναβης, κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης και φουντούκι.

Οι πατάτες του εντελώς food port. Τσακιστές, βρασμένες και ακολούθως τηγανισμένες. Στόχος της τεχνικής είναι οι απόλυτα τραγανές εξωτερικά, και βελούδινα μαλακές, σαν γαλλικός πουρές, εσωτερικά. Οι σος ή τα συνοδευτικά που τις γαρνίρουν επίσης χειροποίητα, με αγνά υλικά υψηλού επιπέδου.

Σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι και τα γλυκά bao buns, με τη γλυκιά μπουγάτσα, δημιουργημένη από τηγανιτά bao buns, κρέμα μπουγάτσας, αφρό κανέλας, άχνη και κανέλα, να μου τινάζει τα μυαλά στον αέρα.

Σύντομα θα επιστρέψω για περισσότερες γευστικές δοκιμές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι σαλάτες.

Street FoodΑγγελος ΣακάιΓιάννης ΠατέικαςΔημήτρης ΠαμπόρηςΕστιατόρια Αθήνα