FNL Best Restaurant Awards: Τι σημαίνουν τα αστέρια στην κλίμακα της βαθμολογίας

Τα FNL Best Restaurant Awards 2023 απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δεσποτόπουλος” του Ωδείου Αθηνών, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική δημιουργία.

Με τον ιδιαίτερο τόνο της και τη μοναδικά ελκυστική σκηνική παρουσία της, η παρουσιάστρια Μπέττυ Μαγγίρα ξεσήκωσε το επιλεκτικό κοινό.

Τα βραβεία-θεσμός FNL Best Restaurant Awards, στην 6η τους χρονιά, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των FNL Best Restaurant Awards

Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή των: Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη,  Εύης Φέτση, Παναγιώτη Σωπιάδη και Χρίστου Φίλιου.

Το FNL, το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας.

Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.

Πώς βαθμολογούνται τα εστιατόρια στα FNL Best Restaurant Awards

Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL.

Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα.

Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.

Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.

Τι σημαίνουν τα αστέρια στην κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στυλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!

Η λίστα των νικητών στα FNL Best Restaurant Awards 2023

Από τα 204 εστιατόρια που βραβεύονται 159 κερδίζουν ένα αστέρι, 37 δύο αστέρια ενώ 8 κερδίζουν τρία αστέρια. Για μια ακόμη χρονιά κανένα εστιατόριο δεν αξιολογήθηκε με τέσσερα αστέρια. Από αυτά τα 78 κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά, 14 από τα οποία άνοιξαν μέσα στο 2022.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 αστέρια

Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά

Delta Restaurant, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Elements, Canaves Oia Epitome Hotel ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διατηρούν τρία αστέρια

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη

Σπονδή, Αθήνα

Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

2 αστέρια

Διατηρούν δύο αστέρια

Hervé, Αθήνα

Le Pavillon, Αθήνα

Patio, The Margi Hotel, Αθήνα

Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα

Soil, Αθήνα

The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

The Ziller’s, Αθήνα

Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 αστέρια

Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά

Selene, Katikies Garden, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διατηρούν τρία αστέρια

Botrini’s, Αθήνα

Etrusco, Κέρκυρα

2 αστέρια

Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά

Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια

Aleria, Αθήνα

CTC, Αθήνα

Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος

Hytra, Αθήνα

Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2 αστέρια

Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά

Cantina, Σίφνος NEW ENTRY

Μαραθιά, Τήνος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη NEW ENTRY

Pomo D’ Oro, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Διατηρούν δύο αστέρια

Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας

Noēma, Μύκονος

Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY

Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY

Avli, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY

Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος NEW ENTRY

Bostani, Verina Hotel, Σίφνος NEWCOMER

Γράμψας Εστιατόριο, Ζάκυνθος NEW ENTRY

Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY

Elaia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη NEW ENTRY

Epsilon Legacy Gastrosuites, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY

Fiore, Lesante Cape, Ζάκυνθος NEWCOMER

Five Senses, Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Βλυχάδες – Ρόδος NEW ENTRY

Metsovo 1350m, Grand Forest Metsovo, Μέτσοβο NEW ENTRY

Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως NEW ENTRY

Naos, Σαντορίνη NEW ENTRY

Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη NEW ENTRY

Rada, Πάρος NEW ENTRY

Σίλφιον, Ιωάννινα NEWCOMER

Therasia, Katikies Kirini Santorini, Σαντορίνη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος

Artisanal, Αθήνα

Avant Garden, Σύρος

Barozzi, Νάξος

Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος

Cookoovaya, Αθήνα

Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη

Hellas, Πεύκος-Ρόδος

Kalopsia, Τήνος

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό

Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος

Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα

Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος

Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος

Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος

Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη

Philia, Κοκκάρι-Σάμος

Προσήλιο, Ζάκυνθος

Salonika, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη

Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια

Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη

Φοίνο, Καλαμάτα

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Απόμερο, Καρδίτσα NEW ENTRY

Αρακλειά, Ηρακλειά NEW ENTRY

Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη NEW ENTRY

Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη NEW ENTRY

Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη NEW ENTRY

Κυριάκος, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY

Λεβέντης, Άνω Σταλός – Κρήτη NEW ENTRY

Noa Mykonos, Myconian Kyma Design Hotel, Μύκονος NEW ENTRY

Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη NEW ENTRY

Ονήσιμος, Πεζά – Κρήτη NEW ENTRY

Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη NEW ENTRY

Ρακάδικο Οινωδείο, Σητεία – Κρήτη NEW ENTRY

Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο NEW ENTRY

Taverna, Daios Cove Hotel, Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY

Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Στου Βασιλαρακιού, Νάξος

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο

Γιουβετσάκια, Αθήνα

Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας

Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας

Καλοκαίρι, Αντίπαρος

Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα

Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα

Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος

Νόμπελος, Ζάκυνθος

Panigyri, Σαντορίνη

Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος

Rosa’s, Σαντορίνη

Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι

Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα

Χάραμα, Νάουσα

Χάρης, Νάξος

Ωρομέδων, Κως

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ

2 αστέρια

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Andromeda Restaurant, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Διατηρούν δύο αστέρια

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Alfredo’s, Regency Casino Thessaloniki, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Blue Bay, Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY

Cabbanes, Myconian Villa Collection NEW ENTRY

GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα NEW ENTRY

La Bouillabaisse, Minos Beach Art Hotel Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY

Seeds, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι

Bill & Coo Gastronomy Project, Bill & Coo Suites & Lounge, Μύκονος

Lycabettus Restaurant, Andronis Suites, Σαντορίνη

Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα

Μ Flavours, Athens Capital Hotel, Αθήνα

 

MODERN BISTRO

2 αστέρια

Διατηρούν δύο αστέρια

Vezené Athens, Αθήνα

Vezené, Cavo Tagoo, Σαντορίνη

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Jerar, Αθήνα NEWCOMER

Lost, Αθήνα NEWCOMER

Moldee, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Zurbaran, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Albergo Gelsomino, Κως

Annie Fine Cooking, Αθήνα

Clochard, Θεσσαλονίκη

Idol, Σαντορίνη

Simul, Αθήνα

 

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Broadway, Κως NEW ENTRY

Hasika, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY

Θamon, Ιωάννινα NEWCOMER

Kakkos Tavern, Ιεράπετρα – Κρήτη NEW ENTRY

Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα NEW ENTRY

Πεσκέσι, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY

Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι

Αξιώτισσα, Νάξος

Απόδραση, Τήνος

Βασιλικός, Καλλίπολη – Ν. Πέλλας

Mezen, Βόλος

Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη

Μούργα, Θεσσαλονίκη

Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

2 αστέρια

Διατηρούν δύο αστέρια

Veritable, Αθήνα

1 αστέρι

Διατηρούν ένα αστέρι

Henri G., Πάρος

Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη

Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας

Monzù, Αθήνα

Napul’e, Αθήνα

Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

 

HIGH END BEACH RESTAURANTS

2 αστέρια

Διατηρούν δύο αστέρια

Scorpios, Μύκονος

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Alemagou, Μύκονος NEW ENTRY

Krabo, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Jackie O’ Beach, Μύκονος

 

FUSION & ETHNIC

2 αστέρια

Διατηρούν δύο αστέρια

Alali Restaurant, Σαντορίνη

Matsuhisa Athens, Αθήνα

Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Byblos, Μύκονος NEWCOMER

Diego, Αθήνα NEW ENTRY

Kinjo, Αθήνα NEW ENTRY

Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY

NYX, Academia Hotel, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Birdman, Αθήνα

Freud Oriental, Αθήνα

Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα

Μικρά Ασία, Αθήνα

Νοlan, Αθήνα

Sushimou, Αθήνα

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ

2 αστέρια

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Basegrill, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Beefbar Mykonos, Μύκονος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

1 αστέρι

Κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά

Brutus Tavern, Αθήνα NEW ENTRY

Drakoulis Dry & Raw, Κολωνάκι, Αθήνα NEWCOMER

Fine Mess, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Beefbar Athens, Αθήνα

Βεργιώτικο, Βέροια

Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη

Drakoulis Dry & Raw, Βούλα

Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

2 αστέρια

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Varoulko Santorini, Grace Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη

Τραβόλτα, Αθήνα

Varoulko Seaside, Αθήνα

1 αστέρι

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Akti, Αθήνα NEW ENTRY

Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY

Dominicale Seafood Restaurant, Ζάκυνθος NEW ENTRY

Κάβος, Ίσθμια NEW ENTRY

Mylos Fish Restaurant, Λέρος NEW ENTRY

Omnia, Canaves Oia Epitome, Σαντορίνη NEWCOMER

Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα NEW ENTRY

Papaioannou Restaurant Καβούρι, Αθήνα NEW ENTRY

Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη NEW ENTRY

Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Αλλού Γυαλού, Σύρος

Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Bluefish, Αθήνα

Δουράμπεης, Αθήνα

Θαλασσάκι, Τήνος

Μαρίνα, Χαλκιδική

Mario Restaurant & Farm, Πάρος

Milos, Αθήνα

Papaioannou Restaurant Πειραιάς, Αθήνα

Τριζόνι Exclusive, Θεσσαλονίκη

Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική

Toula’s, Κέρκυρα

 

Τα ειδικά βραβεία FNL Best Restaurant Awards

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Φωκίωνας Ζησιάδης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Γιώτα Κουφαδάκη

RESTAURANT OF THE YEAR: Delta Restaurant

CHEF OF THE YEAR: Αστέριος Κουστούδης

BEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR: Artisanal

HIDDEN GEM OF THE YEAR: Βασιλικός

PASTRY CHEF OF THE YEAR: Μιχάλης Χατζηκαλημέρης

RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR: Μιχάλης Λαδάς

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: Nikkei

BEST WINE LIST OF THE YEAR

Squirrel, Χαλκιδική

Selene, Σαντορίνη

Terroir, Κοζάνη

BEST STREET FOOD RESTAURANTS OF THE YEAR

Feyrouz

Holy Llama

Hoocut

Makaronino

*ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.

Food Parade με την ολοκλήρωση της απονομής

Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκλεκτοί καλεσμένοι, όλοι πρωταγωνιστές της εστίασης, του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, απολαμβάνοντας μια τελετή που είχε όλες τις ωραίες γεύσεις της ζωής! Της αγωνίας, της χαράς, της συγκίνησης, της καταξίωσης, της επιβράβευσης.

Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 6ων FNL Best Restaurant Awards 2023 , τα οποία και φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης. Χορηγοί ήταν επίσης ηχηρά brands όπως, Moët & Chandon, Amazzoni, Anhydrous, Craft, Δουμπιά, Taf και Masterzen.

Η επιβλητικότητα του σκηνικού τονίστηκε ακόμα περισσότερο από το κεντρικό και θεατρικά φωτισμένο prop της βραδιάς που δεν ήταν άλλο από έναν υπερμεγέθη συντηρητή κρασιών της Masterzen.

Την τελετή απονομής ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade στο περιστύλιο του Ωδείου με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος (Delta Restaurant), Θάνος Στασινός (Byblos Mykonos & Kohylia-Grand Resort Lagonissi), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Base Grill, Τραβόλτα, Hoocut, MetaMeat) και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης (Four Seasons Astir Palace Athens). Κι όλα αυτά με την απολαυστική συνοδεία, κοκτέιλς, ποτών και καφέ που προσφέρθηκε από τους χορηγούς της βραδιάς, Moët & Chandon, τζιν Amazzoni, τα κρασιά Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα Craft, το νερό Δουμπιά και τον καφέ Taf.